StoryEditor

Igor Jakubík: V konečnom dôsledku všetko zaplatí používateľ

14.02.2005, 23:00

Od nového roku je v platnosti novela zákona o odpadoch, na základe ktorého sa ani vyradené elektronické prístroje nemôžu umiestňovať na skládku. Čo musia používatelia elektronických zariadení urobiť, ak budú chcieť likvidovať staré počítače a ďalšiu techniku? Pri súbežnej kúpe nových počítačov a iných zariadení bude stačiť odovzdanie starých prístrojov predajcovi? Pri likvidácii firmy, alebo jej miestnej prevádzky, treba ísť ku konkrétnemu spracovateľovi odpadu? Tieto a ďalšie otázky sme položili Ing. Igorovi Jakubíkovi, vedúcemu sektora elektrických a elektronických zariadení Recyklačného fondu aj vo väzbe na realizáciu opatrení obsiahnutých v novele zákona o odpadoch.

- Podľa terajších zákonov aj zákona č. 733/2004 Z. z. by si používatelia mali zabezpečiť zhodnotenie elektroodpadov sami. Povinnosť a zodpovednosť výrobcov začne plynúť až od 13. augusta 2005. Tento dátum platí aj pre povinný spätný odber predajcov.

Ako majú postupovať jednotlivci či malé firmy? Nepočíta sa aj s verejným separovaným zberom elektronického odpadu, najmä vo veľkých mestách, kde by to mohli robiť likvidátori odpadu?
- Recyklačný fond podporil projekt Komplexný systém realizácie zberu a zhodnocovania odpadu z elektrických a elektronických zariadení z domácností na území Slovenska, ktorý sa rozbieha od 17. januára. Tento systém počíta aj s verejným separovaným zberom elektroodpadu. Bude to záležať vždy na príslušnej firme (zbernom dvore), aký spôsob zberu tohto druhu odpadu zvolí. Nesmie to však byť pre občana natoľko komplikované, aby stratil záujem spolupracovať. Občania budú odovzdávať odpad na zberných miestach. Podniky musia najskôr uzavrieť zmluvu so spracovateľom, ktorý im potom tento odpad odoberie z miesta výskytu.

Na ktoré časti počítačov a ďalších súčastí informačných technológií sa kladie pri recyklácii najväčší dôraz? Inými slovami, ktoré časti sú ekologicky najnebezpečnejšie a na druhej strane zasa prinášajúce najväčšiu úsporu? Tradične chápané obrazovky, alebo niektoré vzácne kovy?
- Najväčšiu skupinu elektroodpadu od občanov budú tvoriť televízory a od podnikov počítačové monitory. V oboch prípadoch ide o nebezpečný odpad, ktorý si vyžaduje špecifický prístup s jeho nakladaním. Pri tomto druhu odpadov možno ťažko hovoriť o výťažnosti vzácnych kovov, lebo sú to prevažne zastarané prístroje.

Sú spracovatelia elektronického odpadu na nový proces recyklácie pripravení? Čo v rámci prípravy na nový postup urobil Recyklačný fond pre zabezpečenie kvality zberu a spracovania odpadu?

- Myslíme si, že až na spracovanie chladiacich zariadení je recyklačný priemysel na Slovensku pripravený - podľa pokynov vyplývajúcich so smernice 2002/96/ES a jej premietnutia do zákona č. 733/2004 Z. z., ktorý hovorí o elektroodpadoch. Recyklačný fond sa chce ďalej zamerať hlavne na zlepšovanie kvality separácie a zberu elektroodpadov. Podmienkou úspešnosti žiadostí o príspevky z Recyklačného fondu bude aj vyhodnocovaná kvalita činnosti zberných dvorov, ktoré sú už zapojené do spomínaného rozbiehajúceho sa projektu na zber elektroodpadov.

Aký je predpoklad veľkosti odpadu, ktorý sa bude musieť na Slovensku spracovať?
- Predpokladáme, že na Slovensku ide o 15 000 ton nového elektroodpadu ročne.

Koľko je na Slovensku spracovávateľov elektronického odpadu?
- Skutočný zoznam čiastkových alebo úplných spracovateľov elektroodpadov na Slovensku bude známy začiatkom marca. Dovtedy by sa mali urobiť autorizácie v zmysle zákona č. 443/2004 Z. z. a vyhlášky MŽP SR, ktorú očakávame v najbližších dňoch. Smernica EÚ je nekompromisná a myslím si, že aj ministerstvo určí budúcim domácim spracovateľom ekvivalentné podmienky. Len takto vybraní spracovatelia budú môcť pokračovať v systéme plnenia limitov výrobcov ako koneční zhodnocovatelia.

Je zrejmé, že spracovanie elektronického odpadu nebude, najmä spočiatku, ziskovou záležitosťou. Koľko podľa predbežných výpočtov alebo doterajšej praxe bude stáť spracovanie a recyklácia elektronického odpadu? Zoberme si niekoľko príkladov, ako sú obrazovka, osobný počítač, tlačiareň, aby sme spomenuli tie najbežnejšie? Ktoré spracovanie bude stáť najviac?

- Ak zoberieme do úvahy náklady spracovateľov, budú pracovať s cenami obdobnými ako v EÚ. Vychádzame z toho, že technológie sú dovezené z EÚ, cena elektriny a nafty je na úrovni krajín EÚ a väčšinou ide o automatizované procesy spracovania. Rozdiel bude len v cene ľudskej práce a v cenách za uloženie zostatkových odpadov na skládku. Presnú cenu nevie zatiaľ povedať nikto. Najväčší spracovateľ chce predložiť kalkuláciu ku koncu tohto marca. Predpokladá sa, že cena za spracovanie osobného počítača, tlačiarne, televízneho prijímača a podobnej elektroniky bude na úrovni asi 1 percenta hodnoty tohto výrobku. Samozrejme, najdrahšie bude spracovanie nebezpečných odpadov, ako sú napríklad rôzne druhy batérií, tlačiarenských tonerov, ortuťových spínačov, olejových kondenzátorov, žiariviek obsahujúcich ortuť a podobne.

Zostane po spracovaní elektronických výrobkov ešte nejaký odpad, ktorý bude škodlivý? Bude sa ukladať na bezpečných a nezávadných skládkach?
- Proces samotného spracovania sa skladá z dvoch krokov: z demontáže a zo samotného spracovania. Nebezpečný odpad sa musí odstrániť už v procese demontáže. Tento nebezpečný odpad sa sčasti už dá na Slovensku spracovať, sčasti sa bude musieť zabezpečiť jeho ekologické uloženie na špeciálnych skládkach.

Kto všetko ponesie náklady na spracovanie elektronického odpadu? Výrobca, predajca, zákazník alebo aj Recyklačný fond?
- V konečnom dôsledku to všetko zaplatí posledný používateľ v cene výrobku. Musí pochopiť, že elektrozariadenie, ktoré si kúpil, má okrem úžitkových vlastností aj nevýhodu v tom, že po jeho vyradení sa treba postarať o jeho ekologické zhodnotenie. Do 13. augusta tieto náklady znáša sám a po tomto dátume prostredníctvom výrobcu a predajcu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 14:28