StoryEditor

Myš, ktorá pracuje na stole i vo vzduchu

17.07.2007, 23:43
Počítačová myš už najnovšie nepotrebuje ani podložku. Po guličke, optike a lasery prichádza technológia Freespace, ktorá umožňuje ovládať kurzor myšky aj zo vzduchu. Ako prvá sa objavuje v produkte Logitech MX Air Rechargeable Cordless.

Jedna sa o bezdrôtovú myšku, s ktorou sa dá vďaka laserovému snímaču pracovať aj na stole, na druhej strane ju možno uchopiť ako diaľkový ovládač a použiť ju na ovládanie multimédií v počítači. Zároveň vďaka kombinácií čidiel mikroelektromechanicých systémov, technológií digitálneho spracovania signálu a bezdrôtovej vysokofrekvenčnej technológií RF poskytuje presnú a citlivú navigáciu vo vzduchu. Myš je možné držať klasicky, v akejkoľvek orientácií, pohybovať v ňou v akomkoľvek smere a navyše vďaka vyspelým algoritmom dokáže myš rozpoznať zamýšľané pohyby od pohybov nechcených. Efektívne potláča i chvenie ruky.

Vďaka integrovaným, podsvieteným tlačidlám pre prehrávanie skladieb možno myšku využiť i ako diaľkový ovládač. Ovláda i gestá. Podržanie tlačidla hlasitosť a pohyb doprava spôsobí zvýšenie hlasitosti. Kruhový pohyb vpravo spustí ďalšiu skladbu, atď..

Namiesto rolovacieho kolieska bude myška obsahovať polohovacie zariadenie. Rolovanie sa bude uskutočňovať končekmi prstov, rýchlosť rolovanie bude závisieť od prudkosti pohybov po plôške.

Pozornosť pri vývoji sa upierala i na dizajn, ktorý dokumentujú okolité obrázky. Vďaka bezdrôtovej technológii myš komunikuje s počítačom bez kábla pričom na šírenie signálu využíva 2,4 GHz licenčné pásmo. Dosah predstavuje deväť metrov. Napájaná je dobíjacími li-ion akumulátormi. Na Slovensku bude Logitech MX Air Rechargeable Cordless dostupná začiatkom augusta. Jej doporučená maloobchodná cena je 5.290 Sk. Žiaden lacný špás. Ak vám záleží na pohodlí a komforte, tak aj táto čiastka sa nájde vo vašej peňaženke.

Logitech hovorí o budúcnosti počítačovej navigácie. S technológiou Freespace sa teda určite stretneme aj v ďalších polohovacích zariadeniach tejto spoločnosti a cena postupom času klesne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 22:21