StoryEditor

Asus ponúkne lacné notebooky za pár tisíc korún

28.08.2007, 18:52
Asustek Computer uvedie na budúci mesiac lacné notebooky, ktorých cena by mala byť 199 USD. Určené sú hlavne pre rozvojové krajiny, objavia sa však i sofistikovanejšie modely určené pre rozvinuté trhy.

Na vývoji notebookov nazvaných Eee PC sa podieľalo viac ako 500 inžinierov z Taiwanu a Číny. Na vývoji sa v rámci programu „World Ahead“ podieľala i spoločnosť Intel, ktorá chce v priebehu piatich rokoch investovať jednu miliardu dolárov do celosvetového rozšírenia lacných počítačov.

Najslabšia a najlacnejšia verzia Eee PC 701 príde so 7-palcovým LCD displejom, 256 MB DDR2 RAM, 2 GB flash diskom, sieťovou kartou a procesorom Intel Celeron M pracujúcim na frekvencii 900 MHz. Ako udáva stránka http://www.eeeuser.com/, reálna cena notebookov v obchodoch by mala byť o niečo vyššia než spomínaných 199 USD, v jednom z kanadských obchodov si ich je možné už teraz predobjednať uvedený najslabší model za cenu 257 USD. Na trhu by sa mali objaviť i modely notebooku s integrovanou kamerou či dodávanou brašnou, taktiež verzia s 512 MB DDR2 RAM a 4 GB flash diskom za 380 USD. Notebooky budú postavené na operačnom systéme Linux.

Tlačová správa agentúry AP však udáva nižšie ceny aj pri výkonnejších modeloch, tie by sa mali podľa jej informácií, získaných od spoločnosti Asustek, predávať za 245 - 299 USD. Prezident spoločnosti Asus, Jonney Shih, pre agentúru AP povedal, že laptopy budú vhodné ako na kancelárske tak vzdelávacie účely. Bude si na nich možné zahrať aj na výkon nenáročné hry.

Do konca roka chce Asus vyprodukovať pol milióna lacných notebookov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 17:29