StoryEditor

Web ponúka služby zadarmo. Stačí ich využívať

19.12.2011, 23:00
Získať priestor na ukladanie dát nemusí byť na webe iba spoplatnený. Využite bezplatné služby na ukladanie fotografií, videa či ďalších dát.

Jednou z vecí, za ktoré sa pri službách pre tvorbu webu platí, je úložná kapacita na súbory a mesačný prenos dát zo stránky. Tú však iné služby dokážu ponúknuť bezplatne. Popri tom sú často komfortnejšie než ich varianty v nástrojoch na tvorbu webu, pretože sa špecializujú na niektorú z oblastí: ukladanie fotografií, videa či akýchkoľvek dát.

Oplatí sa preto okrem „dielne na tvorbu webu“ využívať i externé uloženie dát a obe služby si prepojiť.

Ukladáme fotografie neobmedzene
Medzi najpopulárnejšie služby na úschovu obrázkov, ktoré môžete pre svoje potreby využiť, patria stránky ako Flickr.com, Picasa.com, Photobucket.com či Rajce.net. Tie zvyčajne poskytujú výrazne viac úložného priestoru pre vaše fotografie ako služby od poskytovateľa webovej stránky. Avšak aj ony majú istý limit, ktorý sa mení v závislosti od služby.

Napríklad Flickr dovolí používateľom mesačne nahrať fotky do veľkosti 300 MB. Picasa od Google ich uloží o čosi viac, až 1 GB. Photobucket dáva používateľom k dispozícii neobmedzené množstvo priestoru, avšak obmedzuje veľkosť jednej fotografie, ktorá nesmie prekročiť 5 MB. Podobne je to aj na Rajče.net – ponúka neobmedzený úložný priestor, ale limitované rozlíšenie fotografie. Viaceré stránky podporujú aj ochranu heslom, Picasa a Rajče.net zvládnu aj vloženie videí.

Po nahratí obrázku na niektorý zo serverov sa automaticky vygeneruje aj odkaz na vybraný obrázok či galériu. Ten je potrebné skopírovať do príspevku na vašej stránke. Pomocou neho sa tak návštevníci webovej stránky k obrázku či fotke dostanú jedným kliknutím. Mnoho nástrojov na tvorbu webu sa dá navyše s týmito službami prepojiť aj priamo – v tom prípade budú fotografie či videá priamo súčasťou stránky.

Špecialisti na videá
Podobne sa dá ušetriť aj pri zdieľaní videí. Tu môžu pomôcť rôzne videoportály ako YouTube.com, Vimeo.com či Metacafe.com.

Na YouTube môžete nahrať maximálne video s dĺžkou 15 minút. Ak však máte na YouTube dobrú povesť a splníte isté podmienky, videoportál vám tento limit po čase bezplatne zruší. Všetky služby dokážu pripojiť video z YouTube priamo do príspevku a môže sa tak prehrať priamo v prostredí vašej webovej stránky. Služba umožňuje aj obmedzenie prístupu k videu len pomocou odkazu. Vaše video preto uvidia len tí ľudia, ktorí sa k nemu dostanú cez odkaz umiestnený na vašej stránke – nebude sa dať verejne vyhľadať na YouTube.

Portál Vimeo umožňuje nahrávať týždenne videá do veľkosti 500 MB, čo je približne 60-minútové video v bežnom rozlíšení. Priame vkladanie videa z tejto služby však niektoré portály nepodporujú – na stránku tak budete musieť umiestniť len odkaz na Vimeo. Na ukladanie videí môžete použiť aj slovenské stránky ako videoalbumy.sk, vii.sk alebo free.sk.

Gigabajty priestoru bezplatne
V prípade služieb na nahrávanie dát, ako napríklad Rapidshare.com či Ulozto.cz, máte k dispozícii v oboch prípadoch neobmedzenú veľkosť disku a zhodný je aj limit pre maximálnu veľkosť súboru, ktorý je na úrovni 2 GB. Existuje aj obrovské množstvo alternatívnych „úschovní“, napríklad Megaupload.com, Fileserve.com, Uloz.to alebo Upnito.sk.

Po nahratí súboru na server vám služba automaticky vygeneruje odkaz, ktorý stačí len skopírovať do príspevku na vašom webe. Uloženie súboru je zadarmo, podobne ako jeho stiahnutie menšou rýchlosťou. Za rýchlejšie stiahnutie sa platí, ale aj pri bezplatnom režime sú drobné súbory stiahnuté do minúty a väčšie do niekoľkých minút. Hodinové video by návštevník však sťahoval približne hodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:40