StoryEditor

Pozrite sa, kto sú najväčší slovenskí vynálezcovia

03.01.2013, 09:00
Otec helikoptéry, priekopník bezdrôtovej technológie, tvorcovia stroja na čierne zlato či moderného objektívu.

Otec helikoptéry

Rodák zo Zvolenskej Slatiny Ján Bahýľ vyštudoval gymnázium vo Zvolene a vojenskú odbornú školu. Preslávil sa najmä konštrukciou vrtuľníka, na ktorom preletel po Bratislave 1 500 metrov vo výške štyroch metrov.

Na jeho rozvíjanie však nezískal investora. Na konte mal aj viacero iných patentov. Bahýľ úspešne vyskúšal balón so vzdušnou turbínou alebo parný tank. Na jeho pamiatku odovzdáva Úrad priemyselného vlastníctva významnú cenu Jána Bahýľa.


Priekopník bezdrôtovej technológie


Jozef Murgaš sa narodil v obci Tajov-Jabríková v roku 1864. Roky pôsobil ako rímskokatolícky kňaz a aktívny maliar. O elektrotechniku sa začal zaujímať neskôr. Na konci devätnásteho storočia emigroval do USA, kde začal pracovať na svojich vynálezoch.

Najväčší objav sa podaril 27. apríla 1905, keď dokázal realizovať bezdrôtový prenos hovoreného slova. Zapísal sa do histórie ako vynálezca rádia. Murgaš bol aj významným signatárom Pittsburskej dohody, ktorá pomohla vzniku ČSR.




Stroj na čierne zlato


V Banskej Štiavnici si našiel miesto Jozef Karol Hell. Žil v rokoch 1713 až 1789 a priniesol množstvo vynálezov pre banský svet. Sústredil sa najmä na odčerpávanie vody a prietok vzduchu v hlbokých baniach. Vtedajšie metódy boli zastarané a primitívne.

Vo viacerých šachtách postavil jedinečné stroje, ktoré mali za následok rozvoj štiavnického baníctva. No okrem odčerpávania vody s nimi v Arizone dokázali ťažiť aj ropu. NBS vydala na jeho počesť i pamätné mince v nominálnej hodnote 5-tisíc a dvesto slovenských korún.


Moderný objektív


Výborný matematik Jozef Maximilián Petzval priniesol svetu vďaka svojim presným výpočtom revolučný objektív, ktorý posunul v roku 1840 fotografiu na novú úroveň. Objektív prepúšťal oproti ostatným omnoho viac svetla, približne dvanásťkrát viac.

Fotografovanie, teda snímanie expozície, trvalo so systémom Petzvala menej ako minútu oproti štandardným piatim až tridsiatim minútam. Objekt sa, samozrejme, počas fotografovania nemohol pohnúť. Ďalšie zásluhy sa mu pripisujú za zdokonalenie mikroskopu alebo dvojokulárového ďalekohľadu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 13:14