StoryEditor

Prinášame návod, ako sa orientovať v cenách za internet

18.01.2012, 23:00
Poskytovatelia internetu ponúkajú služby aj s ročnou viazanosťou. Ceny sú síce často vyššie, ale kratšia viazanosť má celý rad výhod.

Vďaka zákonu
Poskytovateľom kratšie varianty prikázal zákon. Musia mať maximálne 12-mesačnú alternatívu k službám ponúkaným s dlhšou viazanosťou. Provideri, ktorí dosiaľ nemali takéto pripojenia, uviedli aspoň niektoré z nich, spravidla tie najžiadanejšie. Ponúkajú ich však s vyššími mesačnými i úvodnými cenami.

Väčšina poskytovateľov ponúka aj pri ročnom úväzku akciové ceny, tie sú však niekedy vyššie než pri dvojročnej viazanosti. V pár prípadoch platia len neakciové (tarifné) ceny. Zriadenia sú tiež drahšie: kým pri dlhšej viazanosti stoja euro či pár eur, pri 12-mesačnej si operátori účtujú spravidla niekoľko desiatok eur (až do 150 eur).

Kratšia viazanosť sa tak viac oplatí zákazníkom, ktorí už predlžujú zmluvu a za zriadenie alebo nové zariadenia nemusia platiť. Pri novo zriaďovaných pripojeniach je ideálne vziať si kalkulačku a prepočítať náklady na dva roky. Pri niektorých káblových pripojeniach, žiaľ, za rok zaplatíte 70 až 100 percent sumy, ktorú by ste potrebovali na 24 mesiacov.

Príkladom je základný optický paušál Orangeu, kde celkové ročné náklady po započítaní aktivačného poplatku a zariadení dosahujú 93 percent z dvojročných, a UPC, kde zaplatíte za rok dokonca o málo viac než za dva. Pripojenie totiž stojí 20 eur namiesto 9,90 eura. Obe firmy ponúkajú vyššie varianty služieb alebo ich nadstavby už s lepším cenovým pomerom.

Sú aj provideri, ktorých zvýšenia mesačnej ceny sú miernejšie alebo sa platí viac len za inštaláciu, ktorá zvýši cenu o 2 až 4 eurá. Aké pripojenia za aké ceny sú k dispozícii s 12-mesačnou viazanosťou, uvádzame na webe style.hnonline.sk.

Prečo sa oplatí kratšia viazanosť
Zmluvne sa viazať na dlhé obdobie nebýva výhodné kvôli neustálemu napredovaniu technológií a klesaniu cien. Cenový boj sa bude zostrovať, keďže konkurencia je veľká a trh obmedzenejší. Ceny však spravidla neklesajú zákazníkom, ktorí sa zaviazali platiť vyšší poplatok.

Konkurencia pritom pribudne aj pri DSL pripojení, dostupnom pre veľkú väčšinu obyvateľov cez telefónne (metalické) linky Slovak Telekomu. Do pár mesiacov ho začne poskytovať aj Orange. Nemôže ohúriť rýchlosťami, tie sú technologicky obmedzené na 12/0,5 megabitu za sekundu oproti 100-megabitovej optike. Preto veľmi pravdepodobne bude s Telekomom súperiť lepšími cenami. Dosiaľ s ním súťažili o klienta len menší poskytovatelia s nižšími výdavkami na marketing.

Orange už potvrdzuje štart služieb na svojej infolinke. „Budeme poskytovať internet cez DSL. Zatiaľ však nie sú známe komerčné podmienky služby,“ uviedol operátor na linke. Firma oficiálne príchod pripojenia nekomentovala.

Pokrytie rôznymi spôsobmi pripojenia sa rozširuje, takže o rok môžete mať vo vašej lokalite k dispozícii lepšie pripojenia – s vyššími rýchlosťami či lepšími podmienkami. Očakáva sa najmä ďalšie zrýchľovanie mobilných sietí a rozširovanie ich pokrytia. Do dvoch až troch rokov môže do Bratislavy alebo aj 1 – 2 iných miest prísť veľmi rýchla mobilná sieť LTE s bežnými rýchlosťami v desiatkach megabitov a maximom nad 150 megabitmi. Lokalít môže byť aj viac a sieť môže prísť skôr, aj o necelý rok, pokiaľ frekvencie získa nový hráč na trhu. Tender na ďalšieho operátora má Telekomunikačný úrad ambíciu vyhlásiť ešte v tomto štvrťroku.

Stúpa aj pokrytie niektorých optických a koaxiálnych internetových pripojení. Tempo sa však výrazne spomalilo a firmy len dokrývajú domy v už pokrytých lokalitách. O rok však bude jasnejšie, koľko „bielych miest“ sa pokryje internetom najmä z prostriedkov Európskej únie. Práve tieto obce získajú rýchle pripojenie optikou či rýchlymi rádiovými spojmi, dovedené do nejakého miesta v obci. Akou technológiou a rýchlosťou sa pripojenie bude šíriť ďalej k zákazníkom, je však otázne.

Ide to aj bez viazanosti
Ak potrebujete internet len na niekoľko mesiacov, nemusíte podpisovať časovo viazaný zmluvný záväzok. Mobilné pripojenia si môžete zobrať aj bez neho. Je však dátovo alebo rýchlostne limitované. Základné varianty s nižšími objemami dát sú niekedy lacnejšie, ak si ich vezmete aj s hlasovým paušálom bez mesačného poplatku a budete využívať len internetovú časť. Modemy za plné ceny začínajú pri 39 eurách a cena väčšinou nepresiahne 80 eur.

12 vs. 24-mesačná viazanosť
– Kým pri dlhšej viazanosti stojí zriadenie euro či pár eur, pri 12-mesačnej sú to desiatky eur
– Mnoho z pripojení je pri kratšej viazanosti drahších, niektoré aj podstatne
– Rýchlosť a ďalšie parametre služieb sú úplne rovnaké pri oboch viazanostiach
– Operátori Orange a Telekom majú niektoré paušály naďalej len s 24-mesačnou viazanosťou: pri Orangei ide o mobilné, pri Telekome aj tie cez kábel

Pozrite si CENNÍK internetu s 12-mesačnou viazanosťou.

01 - Modified: 2004-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rebríček úverov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:50