StoryEditor

Ako správne vybrať počítač pre študenta? Poradíme vám

20.09.2011, 00:00
Na čo sa pri výbere počítača alebo notebooku pozerať a čomu sa vyhnúť? Existuje niekoľko základných parametrov a rád, ktorých by sme sa mali vždy držať.

Keď notebook radšej nie
Ak kupujeme počítač pre žiaka základnej školy a bude ho používať len on, notebook je zbytočný. Dôležitý je komfort používania, ktorý pri notebookoch pre stiesnené rozmery trpí. Klasický stolný, teda desktopový počítač ponúka aj oveľa lepší pomer ceny a výkonu ako notebook. Keďže sa nebude prenášať, mechanicky vydrží oveľa dlhšie, ako lacný plastový notebook.

Pri výbere klávesnice kupujte modely s nízkym zdvihom kláves, ktoré stačí stlačiť len niekoľko milimetrov. Ďalej je dôležitá ergonomická konštrukcia a opierka zápästí. Myš musí mať vhodný rozmer, aby dobre padla do ruky, nesmie byť veľmi ťažká ani ľahká ako pierko. Jej tlačidlá musia byť dobre dostupné a ľahko stláčateľné. Hranaté modely sú na tom často ergonomicky lepšie, keďže ponúkajú odkladací priestor na palec, malíček a prstenník. Veľmi dôležitým prvkom je monitor. Vyberajte z modelov s matnou obrazovkou, ktoré sú šetrnejšie k očiam.

Treba sa sústrediť aj na pracovný stôl, kvalitnú stoličku, monitor a klávesnicu s myšou. Stôl by mal mať hĺbku aspoň 80 centimetrov. Nenechajte sa zlákať výsuvnou policou na klávesnicou a myš. Sú veľmi nekomfortné a nie sú ergonomické. „Po kúpe sa treba dieťaťa pýtať, ako sa mu s danou technikou pracuje, či ho nebolia ruky či chrbát a prípadne pracovné prostredie prispôsobiť,“ radí vedúci testov webu Živé.sk Ján Trangel. Návyky na prácu s počítačom sa vytvárajú už v ranom veku a je dôležité, aby dieťa získalo tie správne.

Dá sa ľahko zrýchliť
Pri výbere počítača sa treba pozerať na súčasné potreby dieťaťa, nie na tie budúce. „Počítač je už v súčasnosti spotrebným tovarom, preto sa predpokladá životný cyklus maximálne štyri roky,“ hovorí Trangel.
Výhodou stolového PC je aj ľahká výmena komponentov za výkonnejšie dlhé roky po kúpe. Pri zlepšovaní netreba meniť všetko. Môžeme postupovať po jednotlivých komponentoch ako procesor či grafická karta. Pri väčšej zmene sa spravidla mení kombinácia základnej dosky a procesora, keďže novšie modely mávajú iný typ pätice – nedajú sa vložiť do starej dosky.

Pri notebookoch je takéto zlepšenie nemysliteľné. Bežne vymeniteľná je len operačná pamäť a pevný disk. Stolový počítač má aj mnoho portov – prípojok pre ďalšie zariadenia. Notebook ich má menej. „Pri ňom sa pozrite i na rozmiestnenie jednotlivých portov. Stáva sa totiž, že výrobca niekedy zabúda na praktickosť a porty osadí blízko seba. V takom prípade budete mať problém pripojiť naraz viac zariadení, ktoré potrebujete používať,“ radí šéfredaktor časopisu Techbox Roman Calík.

Najlacnejšie notebooky
Ak je mobilita dôležitá pre rodičov, takže je nutné kúpiť notebook, vyhnite sa najlacnejším modelom. Kvalita spracovania býva nízka. Plasty sa prehýbajú, pánty displeja dlho nevydržia, vytvoria si vôľu a časom môžu namáhaním prasknúť. Klávesnica a touchpad sa neovládajú komfortne. Dobrou investíciou je kvalitný pracovný model, ktorý spoznáme podľa matného displeja, kovového povrchu, strohého dizajnu a pri elitných modeloch prítomnosťou touchpadu aj Trackpointu.

Základné pracovné modely stoja okolo 500 – 700 eur, výkonné s nadštandardným spracovaním vyše 1 000. Pri študentoch stredných škôl notebooky slúžia ako elektronické zošity. Dôležitými parametrami sú teda výdrž batérie, tichý chod, kvalitná klávesnica a displej. Tichý chod zaisťuje systém chladenia s mnohými mriežkami na spodnej strane. Kvalitná klávesnica sa neprehýba pri písaní, je tichá a rozloženie je štandardné, bez chýbajúcich dôležitých klávesov. Insert a Delete by mali byť vždy v pravom hornom rohu, aby sa študent nemýlil.

Na prehliadanie internetu a písanie poznámok síce stačia aj netbooky so slabými procesormi, neodporúčame však modely menšie ako 12 palcov. Majú stiesnené klávesnice a drobné displeje, ktoré sú pre dlhšiu prácu nepohodlné. Okrem dostatočnej uhlopriečky je pri displeji podstatné rozlíšenie: 1 366 × 768 je minimom, pri 15-palcových modeloch voľte radšej 1 600 × 900 a viac.

Pre pohodlnú prácu je lepší matný displej. Pri výbere podľa výdrže batérie siahnite po batériách s kapacitou 50 a viac watthodín. Tieto modely bez vysokej záťaže vydržia 5 až 8 hodín, v prípade netbookov až do 12 hodín. „Neverte údajom výrobcu o výdrži batérie počítača – ide o teoretické hodnoty. V skutočnosti je bežné, že pri plnom výkone dosiahnete i polovičnú výdrž alebo trojštvrtinovú pri nenáročnom používaní,“ upozorňuje Calík.

Pre vysokoškolákov
Pri výbere počítača pre vysokoškoláka treba myslieť na študovaný obor i ubytovanie. Technické odbory využijú výkonné, stolné (desktopové) počítače, výkonné multimediálne notebooky alebo kvalitné ultramobilné pracovné notebooky. Netechnické smery využijú skôr bežné notebooky a netbooky. Podstatná je výdrž batérie a kvalita spracovania, aby notebook vydržal každodenné prenášanie. Opäť odporúčame kvalitný matný displej s dostatočným rozlíšením a kvalitnú klávesnicu.

Modely s nižšou váhou sa prenášajú podstatne jednoduchšie. Štandardom pri menších uhlopriečkach je hmotnosť do 1,5 kilogramu. 13- až 14-palcové modely konštruované na cesty vážia do 2 kg a 15-palcové modely do 2,3 kg. Pri klasických modeloch bez špeciálnej konštrukcie treba pripočítať stovky gramov navyše. Extrémom sú typy, ktoré vážia priveľa kvôli nedokonalej konštrukcii. Pri výbere zariadenia sa preto oplatí porovnať si váhu podobných modelov rôznych výrobcov.
Niekoľko stoviek gramov sa pri prenášaní dá ušetriť voľbou cestovného napájacieho adaptéra, ktorý niektorí výrobcovia ponúkajú namiesto klasického objemného adaptéra. Modely bez optickej mechaniky sú taktiež ľahšie.

Netbook či notebook?
Pri výbere notebooku si treba dať pozor na správne vybraný typ. Existujú totiž aj kategória notebookov s nižšími rozmermi i cenou. Rozdiely medzi netbookmi a notebookmi sú však aj vo výkone. Napriek tomu, že procesory majú často rovnaký počet jadier a relatívne vysokú frekvenciu, modely v netbookoch nemajú toľko funkcií. Preto napríklad pri spracovaní fotografií či videa môžu byť 5- až 10-krát pomalšie ako o pár desiatok eur drahší notebook. Netbooky sa hodia skôr len pre kancelársku prácu a surfovanie na internete.

Populárnymi zariadeniami sú aj tablety. Na použitie v škole, keď sa dá očakávať zapisovanie poznámok, sú však väčšinou nevhodné. Na klávesnici notebookov sa skrátka píše oveľa rýchlejšie. Výnimkou je situácia, keď si chce študent robiť rýchle, skôr heslovité poznámky. Začínajú sa objavovať aj tablety umožňujúce pohodlnú tvorbu poznámok i úpravu dokumentov dotykovým perom – aktuálne tablet HTC Flyer, poznamenáva Calík.

Tablet je lepší v role druhého zariadenia – popri notebooku či počítači. Ak má byť jediným zariadením, treba k nemu dokúpiť aspoň externú klávesnicu. Dobrou voľbou v budúcnosti môže byť aj kombinované zariadenie – notebook a tablet v jednom. Vyzerá ako netbook, ale displej je odopínateľný a môže fungovať aj samostatne ako tablet. Tieto zariadenia pomaly prichádzajú na trh.

Vyplatí sa aj záruka
Pre študentov môže byť dôležitá aj neustála dostupnosť notebooku. Dnes už čas opravy možno za príplatok minimalizovať na niekoľko dní alebo aj na deň. „Už aj pre bežného používateľa sú dnes k dispozícii rozšírené záruky. A to nielen čo do počtu mesiacov (36, 48), ale aj kvality a služieb,“ poznamenáva zástupca šéfredaktora časopisu PC Revue Jozef Orgonáš. K dispozícii je napríklad odvoz do servisu a naspäť kuriérom či oprava priamo u zákazníka – a to aj garantovane na ďalší pracovný deň po nahlásení.

Výber z modelov na trhu

Acer Aspire ONE 522

Lacný netbook s rozlíšením 1 280 × 720, HDMI,

Batéria: 6 hodín

Hmotnosť: 1,25 kg

Cena: 250 eur

HP Mini 5103 WT211ES

Obrazovka: 10-palcový netbook s vysokým rozlíšením

Klávesnica: vysoko kvalitná 

Batéria: až 12 hodín

Cena: 340 eur

Asus EEE Pad Transformer TF101 16GB

Charakteristika: Hybrid tabletu a netbooku s odopínateľným displejom

Batéria: 8 – 12 hodín a

Hmotnosť: 680 gramov

Cena: 375 eur

Samsung RV511

Charakteristika: Nenáročný pracant na bežné kancelárske použitie. Má kvalitnú klávesnicu

Cena: 390 eur

Acer Travelmate 8172T-38U4G50n

Charakteristika: Ultramobilné 11,6-palcové zariadenie s procesorom Core i3

Batéria: 8 hodín

Hmotnosť: 1,35 kg

Cena: 485 eur

HP ProBook 4530s

Charakteristika: Ponúka výborný pomer cena/výkon, kvalitné spracovanie a vysokú výdrž batérie

Cena: 620 eur

Asus N53SN-S1288V

Charakteristika: Poslúži aj na hranie nových hier, má Full HD displej a matným povrchom a Intel Core i7.

Cena: 843 eur eur

Lenovo ThinkPad T520 4240-4FG

Charakteristika: Elitný pracovný notebook s matným displejom a profesionálnou grafickou kartou

Cena: 1 165 eur

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:49