StoryEditor

Surfujete v internetových kaviarňach? Zmažte stopy

19.07.2012, 00:00
Zadané heslá či históriu pozeraných stránok na verejných počítačoch vymažte jedným klikom. Alebo ani nedovoľte, aby sa ukladala.

Či už pracujeme s internetovom na verejnom mieste alebo na domácom počítači, nemali by sme zabúdať, že aj internetový prehliadač zanecháva citlivé údaje, o ktoré sa nechceme deliť s ostatnými. Hoci až na šifrované prenosy vidí celú vašu aktivitu internetový poskytovateľ (ale, samozrejme, bežne ju neskúma) či pri troche snahy aj majiteľ pripojenia, dôležité je ochrániť sa pred prezradením dát pre používateľov, ktorí surfujú po vás.

Pozrite sa, čo sa ukladá
Najmä na verejných počítačoch je veľmi dôležité vždy sledovať, či prehliadač nemá zapnuté pamätanie hesiel alebo aj údajov vkladaných do formulárov. Uloženie hesiel možno zväčša zakázať priamo po jeho zadaní, formulárové údaje sa často ukladajú samy. Ak to nie je možné zmeniť, nezadávajte žiadne citlivé údaje.

Nezabudnite sa tiež vždy odhlásiť z každej stránky, pretože v opačnom prípade riskujete odhalenie prihlasovacích údajov. Ak pracujeme s citlivými dátami, napríklad platbami, dbajme na ochranu komunikácie šifrovaním. Prehliadače šifrované pripojenie vizuálne zvýrazňujú.

Neodporúčame tiež používať na verejných počítačoch e-mailových klientov ako Outlook. Dajme prednosť webovým verziám e-mailov.

Vedia aj režim „inkognito“
Účinnou prevenciou môže by aj takzvaný režim „inkognito“ alebo „súkromné prehliadanie“. Najmä na verejných počítačoch v kaviarňach či v knižniciach. Každý internetový prehliadač si spomínaný režim prezerania označuje rozdielne, no spoločná črta zostáva. V uvedenom režime alebo móde môžeme prehliadať internetové stránky bez toho, aby sme za sebou zanechávali stopy, ako navštívené webové stránky alebo zadané údaje do formulárov.

Podobný mód ponúkajú v podstate všetky moderné internetové prehliadače, s ktorými sa môžeme v počítači stretnúť. Nájdeme medzi nimi odlišnosti, no základné ovládanie je rovnaké. Prehliadač nás na vstup do módu upozorní. Spravidla prehliadame web v novootvorenom okne, ktoré je farebne odlíšené od základného prostredia. Po dokončení našej práce stačí okno súkromného prehliadania zatvoriť.

Stopy v piesku
Ak už bola história zaznamenaná, zamiesť stopy môžeme rôznym spôsobom. Základom je odstránenie histórie prehliadania či už ide o navštívené stránky, údaje zadané do formulárov, adresného riadku alebo stiahnuté súbory. Moderné prehliadače ponúkajú mazanie všetkých citlivých dát na jednom mieste, dokonca aj spôsob mazania je veľmi podobný. Vieme si vybrať časový interval (napríklad vymažeme len históriu za poslednú hodinu), i ktoré položky budeme odstraňovať.

Jednou z položiek sú aj takzvané cookies. Ich hrozba spočíva najmä v odhalení našej aktivity na počítači, ktorú vedia zaznamenávať a odosielať späť serverom.

Pomôže aj univerzálny čistič
Špeciálnu pozornosť si pri čistení zaslúži program CCleaner. Ide o bezplatný a kvalitne vybavený nástroj, ktorý pomáha „poupratovať“ vo Windows (napríklad dočasné odkladacie súbory), ale aj po internetových prehliadačoch a správcoch elektronickej pošty. Nájdete ho aj vo verzii pre USB kľúče na skrátenej adrese www.goo.gl/OIvvo .

Pri čistení si stačí vybrať príslušný program zo zoznamu, spustiť kontrolu a potom potvrdiť vymazanie dočasných odkladacích internetových súborov, cookies, histórie sťahovania či prehliadania. Všetko potrebné nájdeme hneď v prvej časti programu zvanej Čistič. Prvá karta je venovaná Windows (aj internet Exploreru), druhá aplikáciám. Nájsť tu môžeme čistenie Firefoxu, Google Chrome či Opera.

Nie vždy musí byť kompletné vymazanie stôp výhodné. Napríklad ak si potrebujeme uložiť heslá, ktoré neustále zadávame do formulárov. Najmä na domácom počítači by bolo neustále zadávanie prihlasovacích údajov zdĺhavé. Našťastie, prehliadače umožňujú určiť, ktoré položky mazať a ktoré nie. Nastavenie položiek nájdeme v rovnakom dialógovom okne, ako aj samotné mazanie histórie.

Nie sú úplne bezpečné
Verejné počítače nemusia byť bezpečné, ani keď vymažete citlivé dáta. Hoci si na nich môžete skúsiť overiť napríklad aktualizáciu antivírusu, nikdy neviete, kto surfoval pred vami a či sa cez pochybné stránky nedostal dovnútra vírus. Ten môže napríklad odchytávať heslá. Isté riziko pri takomto surfovaní tak existuje neustále, zmenšuje sa serióznosťou prevádzkovateľa.

Ak zas používate USB kľúč, môže byť hneď infikovaný vírusom, ktorý si vezme dáta na ňom. Neodporúčame tam mať nič cenné.

Ako zapnúť súkromný mód a zamiesť stopy
Internet Explorer – menu Nástroje – Prehliadanie v režime inPrivate/Odstránenie histórie prehľadávania
Firefox – menu Nástroje – Spustiť režim Súkromné prehliadanie/Vymazať históriu prehliadania
Opera – Opera menu – Listy a okná – Nové privátne okno/Možnosti – Vymazať súkromné dáta
Chrome – Tlačidlo Prispôsobiť – Nové okno Inkognito/menu Možnosti – Pod kapotou – tlačidlo Odstrániť údaje prehliadania

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 15:07