StoryEditor

Nokia predstavila špičkový smartphone s Windowsom. Vieme, čo dokáže

29.10.2011, 00:00
Nokia World priniesla nový rad lacných telefónov so symbianom a očakávané modely s Windows Phone 7.5. Nokia podľa očakávaní použila podarený dizajn Nokie N9 a pridala navigáciu Nokia Drive.

Nokia na konferencii Nokia World predstavila plány firmy na ďalší rok. Hlavné oznámenia sú dve. Nokia sa bude i naďalej spoliehať na masové predaje lacných telefónov v rýchlo rastúcich trhoch, ako je India a Afrika, a zároveň sa chce vrátiť na mapu ako dodávateľ najlepších inteligentných telefónov s Windows Phone 7.5.
Najväčšiu pozornosť vzbudili očakávané telefóny s Windows Phone 7. Nokia predstavila dva, jeden vychádza z dizajnu Nokie N9, druhý stavia na osvedčený vzhľad lacnejších smartphonov Nokia. Od konkurencie sa Nokia chce odlíšiť dostupnosťou plnohodnotnej navigácie a prístupom k internetovému rádiu s možnosťou stiahnutia skladieb pre posluch bez aktívneho pripojenia na internet.



Nokia láka aj hrou Angry Birds
Nový rad Asha určený pre zákazníkov v rýchlo rastúcich trhoch stavia na operačný systém Symbian S40 a ponúka rôzne kombinácie tradičného a dotykového ovládania. Používateľov má nalákať prehliadač s automatickou kompresiou sťahovaných webových stránok alebo dostupnosť hry Angry Birds. Ceny telefónov Asha sa budú pohybovať medzi 72 a 140 eur s DPH. Ponuka Windows Phone zariadení od Nokie v prvej fáze zahrnie dva modely. Špičkový Lumia 800, čo je v podstate Nokia N9 s novým operačným systémom a cenou 507 eur s DPH, doplní Nokia Lumia 710 s cenou 322 eur s DPH. Ešte tento rok na jeseň sa oba modely Lumia objavia v prvej vlne na trhu vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Nemecku, Španielsku, Taliansku a Holandsku. Podľa Nokie budú na pultoch už v novembri.


K nám sa dostane na budúci rok
Nokia Lumia 800 ponúkne okrem vzhľadu zameniteľného s Nokiou N9 aj podobné HW parametre. Napríklad AMOLED displej Nokie Lumia 800 je o niekoľko milimetrov menší, pretože má štandardné rozlíšenie 800 x 480 bodov oproti širokouhlejšiemu displeju Nokie N9 s rozlíšením 854 x 480 bodov. Procesor Lumie 800 je rýchlejší – 1,4 GHZ oproti 1 GHz pri Nokii N9. Telefón ponúkne tiež 16 GB pamäte pre dáta, rovnako ako základný model N9 a 8MPx fotoaparát s optikou Carl Zeiss. Lacnejšia Lumia 710  má LCD displej s rovnakým rozlíšením ako Lumia 800, procesor má tiež frekvenciu 1,4 GHz. Kapacita pamäte je polovičná, fotoaparát má potom rozlíšenie 5 MPx. Nokia pri Lumii 710 stavia na farebnosť – telefóny ponúkne s vymeniteľnými krytmi vo farbách používateľského prostredia Windows Phone 7, teda fialové, modré, oranžové, žlté či červené a biele.

Ani jeden model nebude podľa tlačovej správy Nokia dostupný u nás ešte tohto roku. Nokia najprv osloví britský, francúzsky, nemecký, taliansky, španielsky a holandský trh v novembri, v decembri potom dodá nové telefóny do Ruska, Taiwanu alebo Indie. Do USA chce Nokia s Windows Phone preniknúť rovnako ako na ďalšie trhy začiatkom budúceho roku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:20