StoryEditor

Made in Slovakia. To najlepšie z technológií za 20 rokov

02.01.2013, 23:27
Aj napriek malej rozlohe či nízkemu počtu obyvateľov vieme vyrábať a vymýšľať svetoznáme produkty.

Už v minulosti sa Slováci pričinili o zrod helikoptéry, padáka, alebo dokonca stáli pri začiatkoch bezdrôtového prenosu informácií. Niektorí však svoje nápady prezentovali predovšetkým v Spojených štátoch amerických. V časoch Československa sme mohli pýšiť výborným strojárskym či zbrojárskym priemyslom.

V súčasnosti sme „automobilová veľmoc“, no produkujeme špičkový softvér, vynikajúce audio výrobky, máme svetoznámych vedcov či ponúkame vynálezy, o ktoré sa „bijú“ aj japonské firmy. Zbrane, ktoré sa vyrábajú v Banskej Bystrici, používajú aj agenti americkej FBI. Slovenská Božena zase zachraňuje životy po celom svete, používa sa na odmínovanie území. Náš softvér chráni milióny počítačov, možno aj ten váš, a pomocou navigácie spod Tatier sa už nestratíte.

Avšak na automobilky nemôžeme zanevrieť. Množstvo montovaných dielov pochádza výhradne od domácich dodávateľov. Máme stále potenciál prinášať nové a zaujímavé výrobky, ktoré oslovia aj v zahraničí. Napríklad jedným z posledných je pseudoadiabatický motor spoločnosti RTU, ktorý v novembri pokrstil premiér Robert Fico.

V ére samostatnosti sa teda nemusíme tváriť len ako lacná pracovná sila pre zahraničných investorov. Existuje mnoho projektov a tovarov s nálepkou Made in Slovakia, na ktoré môžeme byť hrdí, pretože ich pozná celý svet. Prinášame vám výber zaujímavých kúskov z techniky, ktoré vytvorili výhradne Slováci.

Chráni počítačový svet

Ide o slovenský šlabikár na úspech. Spoločnosť Eset oficiálne vznikla pár mesiacov pred rozdelením Česko-Slovenska, a nedávno oslávila dvadsaťročné jubileum. Prvý míľnik však zakladatelia datujú rokom 1987. Peter Paško a Miroslav Trnka vtedy dokončili antivírus NOD. Názov znamená Nemocnica na okraji disku. Tvorcovia sa inšpirovali známym seriálom. Eset v roku 2013 zamestnáva 800 zamestnancov, z toho na Slovensku približne 400 z nich. Známy antivírus, ktorý získal mnoho ocenení, sa predáva dovedna v 180 krajinách. Firma zaznamenala 389-percentný rast za posledných šesť rokov a chráni viac než 100 miliónov používateľov.


Dovedie vás do cieľa

Ďalšou svetoznámou a zároveň slovenskou IT spoločnosťou je Sygic. Od roku 2004 sa zaoberá vývojom a výrobou navigačného softvéru pre mobilné platformy. V minulom roku dosiahla dvadsať miliónov stiahnutí pre operačné systémy iOS a Android, pričom sa stala najsťahovanejšou offline navigáciou na svete. Firma zamestnáva približne sto ľudí a počas svojej histórie zmenila biznis model. Zo súkromného sektora prešla do verejného na masový trh, kde sa jej nesmierne darí. Navigáciu mesačne využíva až 2,3 milióna používateľov.


To najlepšie pre „audiofilov“

Aj napriek malému trhu Slovensko ponúka prekvapivo široké zastúpenie firiem, ktoré sa venujú audio technike na tej najvyššej úrovni. Na porovnanie, dosahujú napríklad triedu Mercedesov alebo BMW vo svete áut. Na zákazku ručne a precízne stavané reproduktory a zostavy stoja tisíce eur. Spoločnosť Acon bola ocenená na výstave High-End Slovakia za najlepší zvuk s modelom Ultima-X. Svoje sídlo má firma v Bratislave. Pre záujemcov má dokonca pripravenú miestnosť, kde prezentuje svoje produkty.


Patentová súčiastka pre roboty

Ložiskový reduktor zo Slovenska sa používa v robotoch, montážnych strojoch alebo rôznych výrobkoch pre letecký alebo zbrojný priemysel. Patentované zariadenie výrazne pomáha zlepšiť dynamické vlastnosti a manipulovať so zariadeniami aj v meradle na stotiny milimetra. Vyrába ho spoločnosť Spinea z Prešova, ktorá vďaka nemu získala množstvo ocenení a uznania vo svete.



Skutočná neviditeľnosť. Pre kov

Spolupráca španielskych a slovenských vedcov priniesla svetový objav publikovaný aj v rešpektovanom periodiku Science. Prakticky potvrdili magnetickú neviditeľnosť. Vďaka supravodivému materiálu siločiary daný objekt len „obtečú“ a ďalej pokračujú v rovnakom stave. Teoreticky by sa týmto spôsobom dali oklamať aj detektory kovu v chránených objektoch či na letiskách. Supravodič však nadobúda svoje vlastnosti len v špecifickom stave, musí byť schladený tekutým dusíkom na teplotu -196 stupňov Celzia. Primárne sa počíta, že v budúcnosti pomôže najmä v medicíne.



Elektrónky nezomreli

Slovenské elektrónky od spoločnosti JJ Electronic používa množstvo uznávaných značiek, ktoré produkujú najlepšie audio výrobky. Aj keď sme vo svete mikročipov z kremíka, stále existujú oblasti, kde sa na elektrónky nezabudlo. Audio nadšenci naň nedajú dopustiť, moderné tranzistory trpia skresleniami a výstupný zvuk je pre citlivé uši oproti originálu stratový.


Slovenské Lamborghini

Začalo sa to kópiami Lamborghini či Ferrari, no nakoniec spoločnosť K-1 Engineering predstavila vlastné športové auto K-1 Attack. Pohľadný slovenský superšport sa vyrábal ručne v Bratislave, konkrétne v mestskej časti Devínska Nová Ves. Autá používajú motor Ford, ktorý je upravený na výkon 242 koní, resp. v niektorých verziách na takmer 300 koní. Z nula na sto kilometrov za hodinu automobil zrýchli za 4,3 sekundy a maximálna rýchlosť dosahuje 260 kilometrov za hodinu. Cena nového sa pohybovala okolo 75-tisíc eur. Spoločne sa predalo približne dvesto kusov K-1 Attack, v drvivej väčšine len do zahraničia.


V zbrojárstve stále ponúkame unikát

Naša krajina má bohatú históriu vo svete zbrojárskeho priemyslu. V minulosti tvoril významnú časť celkovej produkcie. Súčasný stav sa nedá porovnávať so situáciou, ktorá tu panovala ešte pred 25 rokmi, no aj za samostatnej éry vyprodukovali slovenskí inžinieri vynikajúce výrobky.


Spoločnosť Grand Power nedávno oslávila len desať rokov od svojho založenia. Úspešná pištoľ K-100 nesie meno podľa svojho tvorcu Jaroslava Kuracinu. Unikátna a patentovaná konštrukcia znižuje spätný ráz a ponúka vysokú presnosť. Firma sa orientuje predovšetkým na vývoz do zahraničia. Slovenské zbrane používajú ozbrojené zložky v USA, Rusku, Česku, Nemecku a ďalších iných krajinách. Mesačne sa vyrobí približne dvetisíc kusov. Spoločnosť zamestnáva asi 40 ľudí a zbraň stojí približne 500 eur.


Odmínovací systém Božena si dokáže poradiť s protipechotnými, ale aj s protitankovými mínami. Zachraňuje tak množstvo životov. Nasadzovaná je po celom svete. Stroj ovláda operátor z bezpečnej vzdialenosti. Ďalším zaujímavým výrobkom zo Slovenska je ľahké obrnené vozidlo Aligátor. Dokáže plávať, jeho maximálna rýchlosť na cestách dosahuje až 120 kilometrov za hodinu a prevezie štyroch členov posádky. Ponúka ochranu proti 7,62 mm strelám, teda napríklad zo známeho AK-47. V súčasnosti je výroba pozastavená, z linky zišlo 39 kusov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. máj 2024 11:12