StoryEditor

Pracovné mobily sa vytratili z trhu

19.07.2012, 00:00
Doménou manažérov a ľudí z biznisu boli kedysi pracovné telefóny, ktorých typickým znakom bola plnohodnotná klávesnica QWERTY so všetkými písmenami.

Dnes takýchto telefónov na trhu nie je veľa. Zvlášť v najvyššej triede by ste dostupné modely napríklad s vysúvacou klávesnicou spočítali na prstoch jednej ruky.

Hardvérovú klávesnicu totiž nahradila jej virtuálna podoba. Na písanie dlhších e-mailov si na dotykovej obrazovke telefónu jednoducho budete musieť zvyknúť. V opačnom prípade môžete siahnuť po nejakom staršom mobile či nižšej triede telefónu.

Tento trend je dlhodobý a nič nenaznačuje, že by sa mal v nasledujúcom období zmeniť. Z telefónov s klávesnicou so všetkými písmenami a s mnohými znakmi sa preto stáva „ohrozený druh“. V súčasnosti môžete na trhu nájsť napríklad Dell Venue Pro s vysúvacou plnou klávesnicou a so systémom Windows Phone. Zaujať môže aj celá línia zariadení BlackBerry, ktoré kombinujú displej orientovaný na šírku spolu s plnohodnotnou klávesnicou v klasickej konštrukcii. Príkladom je BlackBerry Bold 990. Cena týchto smartfónov je však v porovnaní s bežnou triedou o desiatky eur vyššia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:31