StoryEditor

Test HN: Luxusný zvuk proti luxusnému vzhľadu

08.07.2012, 00:00
Prvý pokus Philipsu o high-end slúchadlá sme postavili proti zlatému štandardu.

Otestovali sme dvojicu špičkových slúchadiel. Prvý pokus Philipsu o high-end slúchadlá sme postavili proti zlatému štandardu. V oboch prípadoch ohromí dôraz na detaily, zakaždým inak.

Philips predal výrobu televízorov a sústredí sa hlavne na úsporné žiarovky a holiace strojčeky. V oblasti spotrebnej elektroniky si však firma nechala segment, v ktorom ponúka špičkové výrobky - audio. Na trh po váhaní, či bude záujem o audiofilské slúchadlá za 285 eur, uvádza aj klenot s označením Philips Fidelio L1.


Polootvorená konštrukcia, masívny hliník, pravá koža, výmenný kábel a číslovanie každého kusu ukazujú, že Philips mieri do najvyšších poschodí, ktoré tradične patria značkám ako Beyerdynamics, Stax alebo Sennheiser. Nemohli sme odolať.

Fidelio L1 sú slúchadlá s pravdepodobne najprepracovanejšiou a najodolnejšiou konštrukciou na trhu. Sústružené čapy z hliníka, pevné mušle a pevný kábel, ktorý je možné rýchlo vymeniť a striedať verziu s klasickým 3,5 mm jackom i väčším konektorom pre naozajstné počúvanie pri aparatúre, robia ten najlepší dojem.

Dobrý dojem zostáva aj pri počúvaní. Slúchadlá držia na mieste. Aj keď majú menšie náušníky, nijako citeľne netlačia a dlhodobé počúvanie je bez problémov, aspoň pokiaľ nie je veľké teplo. Ale to je stále otázka konštrukcie.

Samozrejme aj zvuk je výborný, ale nie dokonalý. Detaily vo výškach sú solídne, väčšine poslucháčov bude vyhovovať dôrazný basový základ. Počúvať klasické rockové pecky alebo napríklad Red Hot Chilli Peppers na Fidelio bola radosť, najlepšie im sedí hiphop, Cindarella Man z posledného albumu Eminema nemal chybu.

V podstate jediný citeľný nedostatok sa týkal priestoru, polouzatvorená konštrukcia je kompromis, který neponúka také vykreslenie priestoru ako otvorené slúchadlá. Oproti plne otvorenej konštrukcii ale Fidelio prepúšťa von menej zvuku, takže slúchadlá od Philipsu môžete používať aj v miestnosti s inými ľuďmi.

Vyzývateľ proti klasike

Fidelio sme postavili proti slúchadlám Sennheiser HD 598 ktorá sa predávajú už za 164 eur. A aj keď vzhľadom slúchadlá pôsobia ... skoro až lacno, zvukom majú veľmi blízko legendárnym HD600 Avantgarde, ktoré vo vyššej cenovej kategórii majú rovnako neotrasiteľnú pozíciu ako Koss Porta Pro vo svojej triede. Len s oveľa lepším zvukom.

Aj lacnejší model Sennheiser i napriek bakelitovému vzhľadu béžového plastu s mikroplyšovými náušníkmi jednoznačne uchváti čistotou zvuku a jeho priestorovosťou. Ten rozdiel sa dá prirovnať k počúvaniu slúchadlami a počúvaniu živých muzikantov. Slúchadlá na ušiach vôbec necítite a zvuk prichádza prirodzene.

Fantastický priestor a detailné podanie zvuku vynikne pri počúvaní akustickej hudby, nielen vážnej, ale napríklad aj aktuálna nahrávka koncertu Anety Langerovej s gitarou, sláčikovým triom a klavírom je v podaní HD 598 parádna.

Tento vnem je znásobený tým, že Fidelio mieria ladením zvuku skôr na masovejších poslucháčov, ktorí dávajú prednosť hlbšiemu, temnejšiemu zvuku, zatiaľ čo Sennheiser dáva väčší priestor výškam. Daný segment ale bez problémov obslúžia "hip" značky ako Beats by Dr Dre.

Sennheiser vykresľuje zvuk v celom pásme citlivo, presne a živo, v podobnom štýle ako HD 600. Vďaka ľahšiemu ladeniu bez takého dôrazu na basy sa dá počúvať hodiny bez akejkoľvek známky únavy, aj keď vyšší model má ešte pohodlnejšie a priestrannejšie mušle.

Ide to aj s telefónom

U oboch párov slúchadiel závisela samozrejme výsledná kvalita na zdroji hudby - skúšali sme CD na slušnom mikrosystéme od Panasonicu aj na staršej poctivej hifi sústave už zabitej značky Technics, bezstratové súbory aj bežné MP3 súbory na mobilných telefónoch i počítačoch a výsledky boli konštantné a vždy znateľne v prospech nemeckej značky.

Philips prezentuje Fidelio L1 ako vhodné k telefónom a Sennheiser má byť ťažšie vybudiť. V skutočnosti to bolo naopak. Sennheiser hrali pri rovnakom nastavení na iPhone a xperii X10 lepšie a pri pripojení k výkonnejšiemu zdroju zvuku si náskok udržali. Philips stratené body doháňal tým, že ku slúchadlám Fidelio L1 pridal kábel s mikrofónom a ovládacími prvkami pre iPhone.

Philips si vďaka konštrukcii získal tiež výhodu v širšej použiteľnosti. Kombinácia kovu a kože je takmer nezničiteľná, zatiaľ čo u Sennheiser človek veľa váhal, než slúchadlá uložil do batohu, a to išlo o nežný transport. HD 598 sú proste domáce slúchadlá, zatiaľ čo Fidelio L1 sú univerzálne.



Verdikt
Sennheiser za menej peňazí ponúka viac muziky, ale užijete si ju hlavne doma. Philips sa drží svojho a ponúka fantasticky spracované slúchadlá s ľúbivým zvukom, ktoré môžete používať pohodlne doma i na ulici. Osobne je mi zvuk Sennheiser príjemnejší, ale na von si musíte kúpiť ešte iné slúchadlá. Napríklad Aurvana In-Ear 3.



Philips Fidelio L1
high-end univerzálne slúchadlá

Frekvenčná charakteristika: 12 až 25 000 Hz
Impedancia: 26 ohmov
Citlivosť: 105 dB
Skreslenie: <0,1% celkového harmonického skreslenia (THD)
Priemer meniča: 40 mm
Konektor: 3,5 s iPhone ovládačom a 6,3 (výmenný kábel)
Hmotnosť: 364 g
Cena: 285 eur

Sennhheiser HD 598
high-end slúchadlá pre domáce počúvanie

Frekvenčná charakteristika: 12 až 38 500 Hz
Impedancia: 50 ohmov
Citlivosť: 112 dB
Skreslenie: <0,1% celkového harmonického skreslenia (THD)
Priemer meniča: neuvádza
Konektor: 6,3 + 3,5 adaptér (výmenný kábel)
Hmotnosť 270g
Cena: 164 eur

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 23:43