StoryEditor

Operátori zlepšili paušály. Sú aj neobmedzené

19.07.2012, 00:00
K novému telefónu si môžete vybrať ponuky takmer bez limitov. Aj obrovské zľavy na telefón.

Operátori Orange a O2 v predchádzajúcich mesiacoch priniesli nové paušály pre bežných zákazníkov. Obsahujú rôzne neobmedzené služby, z ktorých pár bolo dosiaľ k dispozícii len podnikateľom a niektoré sú úplnou novinkou. Ceny za služby často rázne klesli.

Presnejšie zľavy, nižšie ceny
Lákadlom operátorov je dotovaný telefón. V Orangei suma závisí od výšky paušálu. Ak je do 25 eur mesačne, operátor ponúkne zľavu vo výške 4-násobku poplatku. Keď ide o 25 eur a viac, zľavou je 6-násobok. Zvoliť sa dá aj minimálna spotreba, ktorú operátor naúčtuje, aj keď ju neminiete – získate tak okamžite vyššiu zľavu na telefón. Zmluvná viazanosť u operátora trvá 24 mesiacov.

Orange má od tretiny júna nové paušály WOW. Tvrdí, že najpredávanejší je takmer úplne neobmedzený paušál Maximum 2 za 39,90 eura mesačne. „Získava nekonečné volania do všetkých sietí SR, nekonečné SMS/MMS do všetkých sietí SR, nekonečný Internet v mobile Klasik a bonusovú službu TV v mobile,“ opisuje hovorca Richard Fides. Volania sú obmedzené na 250 čísel, ostatné sa spoplatňujú bežnou sadzbou. Rýchlosť internetu po 2 000 megabajtoch klesá na zlomok – 16 kilobitov za sekundu.

Nekonečné paušály sú aj v lacnejšom variante len do siete Orangeu. Neobmedzené SMS či ďalšie služby si možno priplatiť. Dôležitá je aj klesajúca minútová tarifa. „Čím viac minút zákazník prevolá, tým menej za všetky minúty zaplatí. Dôležité je, že nižšia cena za minútu sa prepočíta automaticky na všetky hovory v mesiaci,“ opísal Fides.

O2 vo všetkých paušáloch ponúka neobmedzené SMS správy do všetkých sietí už v cene paušálu. Tá sa pritom začína na 15 eurách. „Najviac žiadaným je v súčasnosti Strieborný O2 Paušál s bonusom na telefón každých 18 mesiacov,“ informuje hovorkyňa operátora Martina Jamrichová. Po prevolaní minút sa platí na 10 centov na minútu. Z balíčkov služieb pre neviazaný produkt O2 Fér bez telefónu sa podľa nej najviac predáva 300-minútový s volaniami do všetkých sietí. „Jeho cenu sme prednedávnom znížili na 21 eur.“

Neobmedzene O2 zlacnelo
Najvyšší paušál s neobmedzenými volaniami do sietí na Slovensku a do ďalších šiestich, najmä susedných krajín, zlacnel od júla zo sedemdesiat na 45 eur a pridali doň 1 000 MB dát. Paušál má aj neobmedzené SMS. Bonus na telefón pritom zostal vo výške 288 eur. Nižšie paušály majú zľavu na mobil na úrovni 72 až 198 eur, pri zrušení skôr než o 18 mesiacov zákazník musí telefón doplatiť. Operátor na neobmedzený paušál neuplatňuje priamy limit, ale v prípade zneužitia alebo pri veľkom objeme volaní bez prijatých hovorov si vyhradzuje právo zákazníka pokutovať, ak správanie nezmení.

Telekom má zatiaľ pôvodné paušály Podľa seba. Kedy prídu nejaké novinky, hovorca pre služby Michal Korec nespresnil. „Nové ponuky uvádzame priebežne a postupne ich obohacujeme – napríklad pred tromi rokmi sme uviedli program Podľa seba a potom ho postupne aktualizovali o nové balíčky, rozširovali existujúce, uvádzali lukratívne promá a podobne,“ uviedol hovorca pre služby Michal Korec. Súčasné balíčky ponúkajú neobmedzené hovory do pevnej i mobilnej siete Telekomu, ale nie do konkurenčných.
Operátor má aj paušál s 1 000 SMS do všetkých sietí mesačne a neobmedzený internet s klesaním rýchlostí. Zdôrazňuje aj veľké zľavy na telefón.

Všetci operátori ponúkajú možnosť kontroly spotreby cez infolinku či na webe. Aktivovať si na ňom možno aj doplnkové služby alebo niektoré zmeniť. Orange upozorňuje aj na vlastnú šikovnú aplikáciu. „V Orange go má zákazník priamy prístup do kontroly spotreby a k svojim faktúram. Zároveň môže využiť jednoduchý prístup do Orange chatu na komunikáciu so priateľmi, kupovať si lístky na parkovanie alebo MHD, a dokonca online sledovať vo vysokej kvalite televízne vysielanie,“ dodáva Fides. O2 zase upozorňuje na aplikáciu TU Me od spoločnosti Telefónica. „Umožňuje komunikáciu a zdieľanie údajov prostredníctvom smartfónov a záznam všetkých interakcií na prehľadnej časovej osi,“ opísala Jamrichová. Telekom k zmluvnej viazanosti pre paušály Podľa seba Naj ponúka navigáciu Sygic do mobilu na 2,5 roka zadarmo.

Čo sa zmenilo pri paušáloch

– Pribudli neobmedzené paušály do všetkých sietí.

– Za internet sa po prečerpaní dát nedopláca. Rýchlosť však klesne na takú, akú mali horšie analógové telefónne linky. Za vyššiu si treba následne priplatiť.

– V Orangei a O2 sa akciové ceny telefónov vypočítavajú z bežnej ceny. Tá je niekedy vyššia než cena bežne v obchodoch. Zľava je tak v skutočnosti menšia.

– K dispozícii sú nové zvýhodňujúce balíky, napríklad pre hovory do zahraničia, do vlastnej siete či pre roaming.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:25