StoryEditor

Dievčenský fotoaparát nielen do kabelky (foto)

14.08.2012, 00:00
Na prvý pohľad vyzerá ako hračka, no Panasonic DMC-GF5 je prekvapivo schopný.

Kompaktné fotoaparáty s výmennými objektívmi môžu byť komické. Pozná to každý, kto videl Sony NEX-5 s pripojeným teleobjektívom. Podobné je to aj s vreckovou nezrkadlovkou Lumix DMC-GF5 od Panasonicu. Tá v základnej sade vyzerá ako hračka.



Aj napriek malý rozmerom však GF5 fotí výborne, nielen na svoju veľkosť. Panasonic si pomohol novým snímačom s rozlíšením 12 MPx a procesorom pre spracovanie obrazu. Japonská firma pridala aj nový základný objektív, ktorý na prvý pohľad pôsobí ... nedôveryhodne. O to viac ale prekvapí.

Model Lumix DMC-GF5 mieri na menej skúsených a náročných užívateľov a vychádza im v ústrety jednoduchým dotykovým ovládaním. Oproti predchádzajúcej generácii Panasonic predsa len prispôsobil aj tento model náročnejším užívateľom tým, že mu doprial výraznejšie úchop, ale inak je fotoaparát na pohľad i ovládaním typický kompakt. To znamená minimum fyzických ovládacích prvkov, ktorých funkciu prevzala dotyková LCD obrazovka.
LCD slúži slúži aj ako hľadáčik, a čo je hlavné - ostriť môžete rovnako ako na inteligentných telefónoch prostým dotykom prsta na obrazovku. Nechýba ale ani možnosť ručného ostrenia, kedy sa na obrazovke objaví zväčšený náhľad pre presné nastavenie ostrosti.


Optický hľadáčik alebo EVF chýba, za to sa do malého tela podarilo schovať aspoň núdzový blesk. Nie je to veľká výhra, pretože k fotoaparátu nemožno pripojiť štandardný blesk alebo napríklad lepší mikrofón - koľajničky úplne chýbajú.

Vnútri fotoaparátu je snímač s rozlíšením 12 miliónov obrazových bodov, ktorý dopĺňa nový obrazový procesor Venus Engine. Výsledkom je podľa Panasonicu lepšia kvalita snímok v šere. To je možno pravda v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, ale pri vyšších hodnotách citlivosti už je šum viditeľný.

Druhé tvrdenie, že fotoaparát extrémne rýchlo ostrí, sa v praxi potvrdilo a rýchle ostrenie patrí spolu s podareným inteligentným automatickým režimom k hlavným lákadlám nezrkadloviek od Panasonicu.

Parádny objektív v základe

Panasonic v snahe zmenšiť fotoaparát so základným objektívom nahradil tradičný ostriaci krúžok kolískou na boku objektívu. Nevýhodou tohto riešenia je menšia presnosť oproti tradičným krúžkom, ale úspora miesta je dramatická a užívateľa prestupujúceho z kompaktu pomalší prechod medzi hraničnými bodmi trápiť nebude, navyše je možné ostriť dotykom na obrazovke, čo nevýhodu s chýbajúcim ostriacim krúžkom suverénne zmaže.



Nový univerzálny objektív okrem novej technológie nesie aj značku - červené X, ktorú zdobia špičkové objektívy v ponuke Panasonicu. Nie je to len tak, GF5 so základným objektívom fotí naozaj dobre, na taký malý objektív by to nikto nepovedal. Na test sme mali požičaný pre porovnanie aj univerzálny objektív Lumix G Vario X 12-35 mm F2, 8 ASPH, ktorý je podobne ako ten setový určený nielen pre statické zábery, ale vďaka spôsobu ovládania v spojení s tichým ostrením aj pre natáčanie videa.

Výsledky v oboch prípadoch vyzerali výborne, ale zatiaľ čo setový objektív je ľahko dostupný a predstavuje dobrú investíciu v porovnaní ceny verzia so samotným telom, „základný" zoom s fixnou svetelnosťou hrá inú ligu. Taký objektív si už amatérsky fotograf len tak nekúpi, profesionáli zase nedôverujú malým rozmerom snímačov bezzrkadloviek.

Inteligentné auto pre masy

Ovládanie GF5 je ušité na mieru začiatočníkom zvyknutým na jednoduché kompakty. Z rovnakého dôvodu už nebude voňať užívateľom zrkadloviek alebo „väčších" Lumixov ako je G2. Na tele fotoaparátu chýba aj základný otočný ovládač pre voľbu režimov. V podstate všetko dôležité prebieha na dotykovej obrazovke, ktorá má špičkové rozlíšenie 920 tisíc obrazových bodov.


ISO 160, 1/320 s, F8, 42mm, dynamický efekt s plnou automatikou.
 

Oproti vyšším modelom v ponuke Panasonicu je displej pevne zasadený do tela displeja, čo komplikuje fotenie z menej tradičných uhlov, ale zodpovedá to náhrade kompaktu. Pre cieľovú skupinu zákazníkov je o to dôležitejšia prítomnosť malého tlačidla iA, ktoré spustí plne automatický režim.

V ponuke je tiež režim IA +, ktorý ponúka možnosť manuálne upraviť parametre ako hĺbka ostrosti, expozície alebo farebného podania pohybom prsta po displeji. V tomto režime fotoaparát ponúka vhodné efekty ako je mäkké zaostrenie alebo expresívne farby pre makro záber.


ISO 160, 1/250 s, F7,1, 42mm. Obyčajná momentka zo zoo - bez rýchlej reakcie fotoaparátu a automatického ostrenia by sa to nepodarilo, surikata nechcela stáť modelom.

Oba automatické režimy patria k absolútnej špičke aj vďaka rýchlosti, s akou zanalyzujú scénu. Skúsení fotografi sa samozrejme uškrnú, ale plne automatický režim využíva drvivá väčšina majiteľov fotoaparátov aj veľa majiteľov zrkadloviek.

K dispozícii je ale aj plne manuálny režim, režim priority clony alebo času a tiež možnosť vlastného nastavenia parametrov. Zvlášť je dostupná ponuka scénických režimov, ktoré fotoaparát prezentuje nie textovým popisom, ale graficky.


ISO 640, 1/125 s, F5,6, 42mm, manuálne ostrenie. Kosmany v klietke sa pohybujú rýchlo a zmätočne, cez pletivo je nutné ostriť ručne a na diaľku, zblízka sú kosmany nebezpečné.

 

„Instagram" aj pre video

V ponuke fotoaparátu nechýba ani kreatívny režim, ktorý umožňuje zmeniť farebnosť, dodať retro nádych alebo pridať do svetlých miest obrázku umelé odlesky v tvare hviezdy. Nechýba ani režim tilt-shift s efektom miniatúr alebo zvýraznenie svetlých alebo naopak tmavých miest.


Efekt miniatúry, ISO 160, 1/200 s, F5, 120 mm.

Hviezdny filter, ISO 160, 1/200 s, F5, 120 mm.


Medzi režimami samozrejme nechýba ani natáčania videa, ktoré má vyhradenú dokonca vlastné spúšť. Fotoaparát je na video pripravený aj vďaka ponuke objektívov s motorizovaným plynulým zoomom a tichým ostrením, čo ale prekvapí, je možnosť aplikovať pri natáčaní videa rovnaké filtre ako pri snímaní statických obrázkov.


Expresívny režim, ISO 160, 1/400 s, F5,6, 120 mm.

Retro režim, ISO 160, 1/400 s, F5,6, 120 mm.

Dobre to funguje s jednoduchými filtrami, ale efekt miniatúry v reálnom čase fotoaparát nezvláda, takže je výsledné video trhané. Ak si vystačíte s retro vzhľadom alebo zvýraznením farieb, nebude v kvalite samotného videa rozdiel.


Režim sépie, ISO 160, 1/250 s, F5, 120 mm.

Režim hračky, ISO 160, 1/160 s, F4,3, 120 mm.

Pre koho a proti čomu

V titulku píšeme, že ide o fotoaparát do kabelky. Zvádza k tomu existencia červeného variantu a kompaktná veľkosť najmä s lepšou verziou osivového objektívu. Kvalitou fotografií však GF5 presvedčí aj majiteľa zrkadlovky, že ako druhý fotoaparát s tretinovou hmotnosťou oproti skutočným zrkadlovkám má niečo do seba.

Hlavnou konkurenciou pre GF5 je NX200 od Samsungu, stojí porovnateľne (oproti verzii s obyčajným základným objektívom), Samsung má vyššie rozlíšenie a rýchlejšie snímanie v sérii, ale inak je pomalší pri štarte aj medzi jednotlivými zábermi.

Záujemcovia o GF5 budú pravdepodobne váhať aj nad Nikonom s elegantnými nezrkadlovkami radu 1. Najväčšou výhodou Panasonicu oproti konkurencii bude perfektný automatický režim, podarená dotyková obrazovka a pre tých náročnejších užívateľov i najväčšia ponuka objektívov v kategórii bezzrkadloviek a ich kompaktná veľkosť.

 

Panasonic Lumix DMC-GF5
kompaktný fotoaparát s výmennými objektívmi štandardu 4/3

Snímač: 12,1 MPx
Obrazový procesor: Venus Engine FHD
ISO: 160-12 800
Displej: 3 ", TFT, 920 tisíc bodov
Objektív: 14-42/F3 ,5-5, 6 Power OIS Lumix GX Vario / LUMIX G VARIO 14-42 mm / F3 ,5-5, 6 ASPH. / MEGA O.I.S.
Rozmery: 107,7 x 66,6 x 36,8 mm
Hmotnosť: 265 g telo, 99 g objektív s krytkou
Cena: od 499 eur podľa objektívu v sade

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 04:43