StoryEditor

Veľký displej? Nemusí byť aj kvalitný

22.11.2012, 00:00
Či výrobca na displeji šetril, zistíte už pohľadom na obraz zo strán. Zbytočný je tiež priveľký rám okolo neho.

Výrobcovia priniesli na trh aj modely s veľmi atraktívnou cenou, ktorých displej by vás ale mohol sklamať.  Na čom sa najčastejšie šetrí a podľa čoho spoznať horšie parametre?

1. Uhly a matnosť: Okrem farebného podania, ktoré sa medzi lacným a drahým zariadením môže podstatne líšiť, je dôležité dať si pozor na pozorovacie uhly. Kvalitný displej by nemal výrazne deformovať zobrazenie pri pohľade z boku, ani z výšky.

Pozor tiež na lesklý displej. Je krajší, ale pokiaľ plánujete zariadenie používať prevažne v teréne, v exteriéroch a na miestach s rôznou intenzitou svetla, je vhodnejší matný displej. Minimalizuje odlesky a menej namáha oči.

2. Uhlopriečka displeja: Ultrabooky sú momentálne dostupné s rôznymi uhlopriečkami displeja. Najčastejšie majú trinásť palcov. Kúpiť sa však dajú aj prístroje, ktoré majú o dva palce menší či o palec väčší displej.

Niekedy neplatí, že zariadenie s väčším displejom má aj väčšie rozmery. Niektorí výrobcovia miestom plytvajú, iní vedia tenším rámom displeja pri podobných rozmeroch dožičiť používateľovi väčšiu uhlopriečku. Rozdiel fyzických rozmerov medzi 11 a 13 palcovým modelom nemusí byť nutne dva palce. Často býva iba polovičný, lebo niektoré technické riešenia vnútri ultrabooku skrátka potrebujú svoj priestor.

Pri výbere je teda najlepšie pozrieť si konkrétne modely naživo. Nepreferujte nejaký model iba podľa udávanej uhlopriečky displeja.

3. Nízke rozlíšenie displeja: Častým problémom ultrabookov, predovšetkým prvých generácií, je nízke rozlíšenie displeja. Pokiaľ si zvolíte model s väčšou uhlopriečkou displeja, ktorý má však nízke rozlíšenie, dosiahnete jedine roztiahnutie toho istého obrazu na väčšiu plochu. Na úkor jemnosti.

V dnešnej dobe je vhodné vyberať displej s čo najvyšším rozlíšením, ideálne FullHD. Populárne rozlíšenie 1366 × 768 obrazových bodov vyzerá dobre len pri menších, 11-12 palcových modeloch.

Netreba sa ani obávať problému z minulosti, kedy boli ikony a texty vo vysokom rozlíšení na malých uhlopriečkach prakticky nečitateľné. Moderné operačné systémy už dokážu pracovné prostredie prispôsobiť potrebám všetkých skupín používateľov a väčšie rozlíšenie budete využívať jedine v prípade potreby: napríklad pri práci s veľkými tabuľkami, pozeraní kvalitných filmov a podobne. A pri bežnej práci aspoň budete mať obraz príjemne ostrý, bez zbytočného zrna. Zároveň môžete pohodlne využívať prácu s dvoma oknami vedľa seba, bez ich neustáleho prepínania.

4. Dotyk – áno alebo nie?: Heslom dnešnej doby je dotyk. V spojení s novým Windows 8 prichádza éra dotykového ovládania aj do sveta ultrabookov. Nové modely s dotykovými displejmi práve prichádzajú na trh, ich cena je však zatiaľ výrazne vyššia. Pri výbere nového zariadenia si určite dobre premyslite, či pri svojej práci dotykové ovládanie skutočne využijete.

Pri zariadení veľkostného formátu ultrabooku, ktoré navyše disponuje klávesnicou a touchpadom, je klasická schéma práce efektívnejšia. Dotyk je výhodný napríklad pri prezentáciách, kedy môžeme snímky prepínať dotykom obrazovky, alebo pri rýchlej editácii práce s pomocou dotykového pera.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 00:31