StoryEditor

Desať najlepších darčekov pre iPhone, iPad a ich konkurenciu

21.12.2011, 23:00
Tento rok nebudú pod stromčekom chýbať mobily a tablety. Nezabudnite ale na ich príslušenstvo.

Malý sociologický prieskum v redakcii ukázal, že kým manželky sa tento rok môžu tešiť na tablety od Apple, mužom Ježiško prinesie najskôr inteligentný telefón s Androidom.

Ako doprovod k veľkým darom či ako darček pre blízkych, ktorí nový telefón či tablet dostali pred rokom alebo kedykoľvek inokedy poslúži ktorýkoľvek z desiatich nasledujúcich tipov.  Ponuka príslušenstva k inteligentným telefónom a tabletom je obrovská a ceny začínajú rádovo od niekoľkých eur. Taká čistiaca handrička sa dá kúpiť už za jedno euro – a ako sa k dotykovému mobilu hodí.

 

Obal alebo púzdro

Nosiť telefón v púzdre na opasku už nie je v móde, ale aj napriek rozšíreniu tvrdeného skla ako ochranného prvku displeja nie je optimálne nosiť telefón len tak vo vrecku.
Púzdro poskytuje ochranu pri páde zariadenia, môže pomáhať s čistením displeja a v prípade tabletov má často funkciu multifunkčného stojanu. Napríklad v prípade iPhonu naviac aj obyčajný plastový „bumper“ spríjemňuje držanie telefónu v ruke – ostré hrany vyzerajú pekne, ale tlačia.
Púzdra na telefóny sa dajú kúpiť za pár eur. Ručne robené originály už za tri eurá napríklad na sashe.sk, v obchodoch potom skôr od sedem eur vyššie. U tabletov sú ceny približne dvoj- až trojnásobné. Najlepšie pri testovaní obalov pre iPad dopadol Krusell Dönso.
 

 

Slúchadlá

Kvalitnými slúchadlami je možné urobiť radosť dieťaťu aj dospelému. Navyše kúpa  in-ear slúchadiel pomáha tiež chrániť sluch: vďaka izolácii od okolia stačí púšťať hudbu omnoho tichšie.
Najlepšie slúchadlá, ktoré sme tento rok testovali, sú Creative Aurvana In-Ear 3. Tá však masy neosloví kvôli cene a menej výraznými basmi. Na podobnej úrovni, s menším počtom detailov vo výškach, ale s o to silnejšími basmi sú Sennheiser IE60.
Vsadením na istotu sú v cene okolo 50 eur napríklad Senneheiser CX 300 alebo m-Jays s mikrofónom priamo pre iPhone.
 

 

Káble a redukcie

K telefónu väčšinou dostanete len nabíjací adaptér a dátový kábel. Tie lepšie vybavené inteligentné zariadenia však dokážu viac, len je potrebné dokúpiť špeciálne káble. To platí nielen pre iPhone a iPad, pre ktoré existujú redukcie pre HDMI alebo pre pripojenie SD karty z fotoaparátu či počítačového monitoru.
Smartphony s Androidom majú v ponuke miniHDMI káble alebo dokovacie stanice s audio a video výstupom. Ceny se pohybujú rádovo v desiatkách eur.

 

Dokovacia stanica

Integrované reproduktory dotykových zariadení nestoja za nič, preto se oplatí doplniť ich o kvalitnú reprosústavu. Vzhľadom k cene vysoko nadpriemerný zvuk aj dizajn ponúka Philips DS9.
Zvuk je viac basový a menej presný ako u vyšších modelov Philips Fidelio Primo alebo konkurenčnom B&W Zeppeline, ale za zhruba 200 až 250 eur eur nemá priamu konkurenciu. Fajnšmekri potom budú voliť medzi Zeppelinom s podporou funkcie AirPlay alebo podobne vybaveným najvyšším modelom Fidelia.
A naopak, ako zaujímavé riešenie „nabíjačky“ s rádiom môže poslúžiť aj lacná Technika z Tesca za 20 eur. Aspoň vzhľadom k cene, ktorá nie je oveľa vyššia ako originálny nabíjací adaptér. Pre zariadenia s Androidom je ponuka obmedzená, najlepšie je pozrieť sa priamo na ponuku príslušenstva od výrobcu.
 

 

Držiak do kuchyne

Ponuka príslušenstva pre iPad a ďalšie tablety do kuchyne vyzerá na prvý pohľad ako hlúposť. Na druhý je to výborný nápad – správny držiak minimalizuje riziko, že iPadu sa niečo stane, zatiaľ čo kuchár(ka) môže na ňom popri varení sledovať recept alebo si ako kulisu púšťať film.
Z ponuky Belkinu, ktorú sme mohli otestovať, nás najviac zaujal univerzálny držiak, ktorý sa prichycuje do kuchynskej skrinky a podrží aj sedempalcové tablety. Držiak na chladničku je len pre iPad 2 a funguje skvelo – pokiaľ máte chladničku s rovnými stenami a umiestnenú tak, aby ste na pripevnený iPad od sporáka videli.

 

Prenosné reproduktory


Hlavne mladší užívatelia inteligentných telefónov ocenia čokoľvek, čo im umožní púšťať hudbu hlasnejšie ako to zvláda zabudovaný reproduktor telefónu. Populárne sú malé reproduktory, ktoré je možné reťaziť.
Doporučiť môžeme napríklad originálne X-Mini, ktoré sú dostupné mimo iného aj v dizajne Hello Kitty. Poslúži však čokoľvek, čo má klasický slúchadlový vstup.
 

 

Klávesnica pre pohodlné písanie

Skutočná klávesnica je príjemný doplnok k tabletu, pokiaľ na ňom chcete písať dlhšie texty. Najlepšie riešenie ponúka Asus so svojím Transformerom, ktorý spolu s tabletom tvorí funkčný celok. Klávesnica má v sebe naviac akumulátor schopný pohánať celý tablet.
Pre ostatné tablety sú k dispozícii samostatné klávesnice, spojené s púzdrom, ako je Zaggmate  alebo ľahko neforemné Belkin Folio pre iPad.
 

 

Dotyková rukavica do zimy

Teploty vonku už pomaly nútia ľudí vkladať ruky do palčiakov. V rámci boja proti chladu sa  ponúkajú špeciálne dotykové rukavice, ktoré obsahujú vodivé vlákna, vďaka ktorým je možné ovládať dotykový displej bez mrznutia.
Až naozaj prituhne, dotykové rukavice oceníte, aj keď stoja niekoľko desiatok eur - to tie strieborné vlákna. V tuhom mraze však doporučujeme miesto rukavíc radšej nechať telefón v teple vrecka a použiť headset.
 

 

Objektívy

Viac ľudí používa na fotenie mobilný telefón ako kompaktné fotoaparáty, pretože telefón majú stále po ruke - bez ohľadu na kvalitu výsledkov. Trochu viac zábavy a v niektorých prípadoch i vyššiu kvalitu možno dosiahnuť s pomocou fotografických doplnkov - prídavných objektívov.
Napríklad iPhone Telephoto spája statív s objektívom s osemnásobným priblížením. Táto vecička vyjde na vyše 30 eur aj s poštovným, zohnať ho však bude možné až po Vianociach, momentálne je vypredaný. Ešte drahší je Olloclip - trojica objektívov pre iPhone, ktorá ponúka širokouhlé sklo, objektív pre makro fotografiu a nakoniec hračku v podobe vypuklého rybieho oka.
 

 

Mobilný statív

Telefón miesto fotoaparátu používa stále viac ľudí, a stále menej ľudí používa statív. Je to chyba – s použitím statívu možno získať skvelé fotografie aj z mobilných telefónov, ktoré nemožno udržať v ruke nehybne pri fotení v šere. Mobilný statív sa hodí aj pre autoportréty alebo časozberné snímanie, ktoré podporuje Android 4.0.
Klasikou je univerzálna Gorilla Pad, elegantný Glif pre iPhone, ktorý slúži ako adaptér pre montáž na štandardný statív, funguje aj SpiderPodium.

Autor: Otakar Schön, ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:55