StoryEditor

Desať najhlúpejších vecí, ktoré môžete na internete urobiť

26.07.2014, 00:46
Toto by ste na internete rozhodne nemali robiť. Môže vám to spôsobiť malé problémy, ale aj stratu peňazí.

Keďže ste si otvorili článok, ktorý sa zaoberá IT, zrejme nebudete patriť do kategórie používateľov, ktorí jednoducho naletia na lacné internetové triky. No určite poznáte vo svojom okolí množstvo ľudí, ktorí by uverili aj tomu, že kvôli návšteve stránky vyhrali iPad (preto nezabúdajte zdieľať :)).

Internetová gramotnosť je čoraz dôležitejšia, a tí neopatrneší na ňu doplácajú pomalým a zavíreným počítačom, ktorý je práve zapojený do botnetu alebo v krajnom prípade vybieleným bankovým účtom. 

 

1. Vyhrali ste 400 miliónov v španielskej lotérii

Je jedno či ste sa zrazu stali majiteľom fondu s hodnotou 150 miliónov eur alebo vám niekto súrne potrebuje poslať peniaze, vždy je to lož. A rozhodne nechcite ani viagru za výhodnú cenu. Iste, bolo by príjemné, aby vám niekto zrazu chcel zaslať sumu, na ktorú pravdepodobne nezarobí väčšina Slovenska za celý život, no útočník v lepšom prípade len skúma, či je vaša mailová adresa aktívna.

Ak odpíšete, zistíte, že internet Vás miluje a začnú vám chodiť aj stovky „užitočných“ správ za deň s najrôznejšou ponukou. V horšom prípade tí, čo naletia aj pošlú nejakú zálohu, aby im peniaze mohli byť doručené. Samozrejme, že ich nikdy neuvidia. 

2. Sada smajlíkov zadarmo

Typický príklad škodlivého softvéru v minulosti, ale aj teraz sú rôzne pochybné doplnky do chatu alebo prehliadačov, ktoré nerobia nič iné, ako monitorujú vašu činnosť na internete a vnucujú reklamu. 

Takéto programy môžu za vašim chrbtom posielať správy aj vašim priateľom s odkazmi na rôzne stránky, ktoré sa následne pokúsia nakaziť aj ich počítač. 

3. Ste milióntym návštevníkom tejto stránky. Dostanete iPad 

Trafte päť iPhonov a jeden je váš alebo práve ste sa stal výhercom nového iPadu. Nie, nikdy vám nikto nedá za to, že ste navštívili stránku nový telefón, tablet alebo peniaze. 

Je to ďalší lacný trik, ako z vás vylákať vaše osobné údaje. 

4. Nafotíte si svoju kreditku, doklady…

Áno, aj také snímky sa dajú nájsť na internete. Najmä, ak sa jedná o prvú kartu študenta alebo jednoducho niekoho, kto neodhadne, že podobná snímka na internet určite nepatrí. To už rovno môžete bežať na ulicu a kričať nech vás okradnú. 

Neveríte, že takí ľudia existujú? Pozrite si tento účet na Twitteri, ktorý snímky kariet zbiera. 

5. Do internet bankingu sa prihlásite na verejnom počítači 

Pri komunikácii s bankou existuje len jedno základné pravidlo. Ak chcete minimalizovať riziko, že si niekto začne užívať vaše peniaze, internet banking alebo platby kartou cez internet robte len doma a na vlastnom počítači, ktorý poznáte. 

Ide o mimoriadne citlivé údaje, ktoré sa na čiernom trhu vysoko cenia. Preto neplaťte svoje účty z práce alebo odkiaľkoľvek a nikdy nepoužívajte verejne dostupné a nešifrované Wi-Fi siete. Internet banking je často viacnásobne zabezpečený, ale pri platbe kartou stačí len jedna chyba.

6. Robíte si z Facebooku spovednicu 

Ak na Facebook putuje každá vaša fotografia z piatku a soboty a prezentuje na ňom aj krajné názory, nečudujte sa, že máte zo dňa na deň menej priateľov, alebo že máte veľký problém nájsť si ďalšie zamestnanie. Ak áno, tak to aspoň šikovne maskujte. Možností Facebook na to má. 

Dnes už množstvo personalistov či HR manažérov si vás môže takto ešte pred pohovorom skontrolovať, najmä pokiaľ ide o významnejšiu pozíciu. 

7. Najlepší je Windows XP, a to bez antivírusu 

Je až neuveriteľné, že ešte stále stotisíce ľudí na Slovensku a milióny na celom svete používajú tento starý systém. Je to časovaná bomba. Pokiaľ je ešte chránený a aktualizovaný na poslednú verziu, nie je to síce ideálne, ale aspoň ako tak môže odolávať. 

No ak nespĺňa ani tieto základné prvky a navyše je pripojený na internet, nedával by som doňho ani len heslo na Facebook. V súčasnosti je to na internete asi tak ľahká korisť pre škodlivý softvér ako Brazília pre Nemecko na majstrovstvách sveta vo futbale.

8. Robýte chiby v gramatyke 

Skúste sa pomýliť v diskusii na Facebooku alebo kdekoľvek na internete. Aj keď napíšete pravdu, váš názor je takmer okamžite bezcenný (najmä ak sa jedná o „hrubku“) a stratil na vierohodnosti. V prvom rade ste odkázaný na to, aby ste sa naučili gramatiku. 

9. Heslo? 123456

Zrazu sa vám nejde prihlásiť na váš účet. Áno, tento scenár je vysoko pravdepodobný, ak ste si zvolili jednoduché heslo. A pokiaľ ste ho mali na mnohých ďalších službách rovnaké, je možné, že o ne prídete. 

Niekedy sa útočník zahraje na vydieranie a za to, aby vám váš účet vrátil späť chce peniaze. 

10. Sťahujete porno, hry, softvér

Je to ako darček zadarmo. Škodlivý softvér je veľmi často pribalený v súboroch, ktoré stiahnete z rôznych úložísk alebo torrentov. Ak to robíte inteligentne, nič sa nemusí stať, no potenciálne riziko je obrovské. Naviac oberáte tvorcov o peniaze. 

 

Snímky: archív, gpforums.co.nz

01 - Modified: 2006-08-21 11:48:50 - Feat.: 0 - Title: Londýn sa bojí Bulharov a Rumunov
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 03 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 04 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrôzostrašná štatistika. Až polovicu sexuálnych útokov na deti, spôsobujú iné deti 05 - Modified: 2024-01-03 14:58:13 - Feat.: - Title: Neplnoleté dievča virtuálne znásilnili v metavesmíre. Ide o prvý prípad, ktorý vyšetruje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:34