StoryEditor

Japonci prinášajú telefón s Ubuntu. Získate ho, ak poskladáte origami

26.06.2015, 00:00
Autor:
bopbop
Telefón, ktorý beží na báze Linuxu nie je zatiaľ vôbec jednoduché získať. Trúfnete si na úlohu od Meizu?

Jeden z najväčších výrobcov telefónov v Japonsku už pred rokom avízoval, že by priniesol na trh nový telefón s operačným systémom na báze Ubuntu. Najnovší model MX4 tak nebude čisto len záležitosťou Androidu. Telefón, ktorý bol doteraz dostupný len pre niekoľkých developerov v Číne si môže kúpiť každý. Má to však jeden háčik. Najprv musíte poskladať "origami stenu". Ako na to, sa dozviete na oficiálnej stránke výrobcu. Potom už musíte len dúfať, že sa stanete jedným zo šťastných ľudí, ktorí dostanú "pozvánku" na kúpu zariadenia. To bude pre vybraných k dispozícii od 25. júna. Dobrou správou je, že ho japonský výrobca bude zasielať aj na Slovensko

Meizu zatiaľ neoznámilo, či bude možné telefón kúpiť aj v bežných internetových obchodoch a teda, či bude zariadenie dostupné širokej verejnosti.
 

Snímky: Meizu


Meizu MX4, ktoré beží na operačnom systéme Ubuntu je hardvérovo podobné, ako jeho súrodenec s Androidom. Ako prvé si na ňom všimnete displej, nezvyčajnej veľkosti 5,36 palcov. Chrániť ho bude Corning® Gorilla® Glass 3. Poháňa ho osemjadrový procesor MediaTek 6595, má 2GB RAM a celkom slušne veľkú batériu s kapacitou 3 100 mAh.

Fanúšikov fotografovanie poteší hlavná kamera s rozlíšením až 20,7 megapixelov. Selfie fotoaparát má megapixelov 5.

Podľa papierových údajov môžeme hovoriť o telefóne zo strednej triedy. Avšak nádych operačného systému Ubuntu ho môže posunúť inam.

Verzia telefónu s Androidom je u nás dostupná za približne 300 eur. Toľko by mala podľa portálu insights.ubuntu.com stáť aj verzia s linuxovým operačným systémom.

Čo je Ubuntu a Linux
Ubuntu je kompletná distribúcia operačného systému Linux pre pracovné stanice, založená na linuxovej distribúcii Debian. Projekt Ubuntu sponzoruje spoločnosť Canonical (spoločnosť vlastní Mark Shuttleworth). Názov distribúcie je odvodený z juhoafrického konceptu Ubuntu, čo približne znamená „ľudskosť iným“.

Na rozdiel od komunity Debian, komunita Ubuntu pravidelne každých 6 mesiacov vydáva novú verziu distribúcie a poskytuje pre jednotlivé verzie podporou počas ďalších 18 mesiacov. Takto sa Ubuntu snaží bežnému používateľovi poskytnúť aktuálny/aktualizovaný a súčasne dostatočne stabilný operačný systém na princípe slobodného softvéru.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:17