StoryEditor

Facebook: Ak fotku zmažete, necháme si ju ešte mesiac

04.12.2013, 22:56
Exkluzívny rozhovor s Petrom Podolinským, ktorý pracuje ako marketingový manažér v centrále Facebooku pre HN:

Sociálne siete Viac než miliarda ľudí na svete, medzi nimi aj polovica Slovákov. Toľko ľudí má profil na Facebooku. „Sú dáta, ktoré nemôžu byť natrvalo vymazané, až kým úplne nezrušíte svoje konto,“ priznáva pre HN Peter Podolinský, Čech, ktorý pracuje ako marketingový manažér priamo v európskej centrále Facebooku v írskom Dubline.
 


Na internete existuje veľa mýtov o tom, že ak čokoľvek nahráte na Facebook, už to tam zostane navždy. Uchováva si táto sieť dáta aj po tom, keď ich používateľ odstráni?

Ak chcete na Facebooku niečo zmazať, napríklad fotku, ktorú ste zdieľali, po vašom kliknutí ju my okamžite odstránime zo siete. To znamená, že nebude pre ostatných ľudí viditeľná. Avšak trvá približne mesiac, než tieto údaje spracujeme a úplne vymažeme z našich serverov. Na druhej strane, sú dáta, ktoré nemôžu byť permanentne vymazané, až kým úplne nezrušíte svoje facebookové konto. Napríklad uchovávame informácie o tom, že ste sa odznačili zo snímky alebo komu ste odmietli priateľstvo. Na základe týchto informácii vieme, že sa s týmito ľuďmi nechcete spájať.
 

Necháva si Facebook akékoľvek dáta aj po tom, čo svoj účet úplne vymažeme?

Ak požiadate o trvalé vymazanie účtu z našej siete, trvá zhruba jeden mesiac, než sú všetky dáta odstránené zo serverov. Je to omnoho kratší čas, než nám prikazuje zákon. Navyše sme overení aj európskym regulátorom. Potvrdil, že Facebook funguje v súlade so zákonmi na ochranu dát v Európskej únii. Sú však veci, ktoré sa neviažu na to, či ste účet zrušili. A tak na sieti ostanú napríklad vaše príspevky v skupinách alebo správy, ktoré ste odoslali priateľom.

V USA nedávno vypukol škandál okolo sledovania ľudí na webe. Neplánuje Facebook povedať, ktoré vlády už od neho žiadali súkromné údaje o používateľoch?

Ale áno, uverejnili sme prvú takúto správu ešte v auguste. Detailne ukazujeme každú požiadavku, ktorú sme dostali od vlád z celého sveta za posledných šesť mesiacov. Plánujeme v tom pokračovať, pretože transparentnosť ide ruka v ruke spolu s ochranou dát na internete. Každú túto požiadavku skúmame a často ju zasielame späť ako neopodstatnenú. Ak už musíme, najčastejšie odovzdávame len základné informácie ako meno.

Poskytovali ste už niekedy informácie zo siete aj slovenským úradom?

Za posledných šesť mesiacov sme nezaregistrovali žiadnu požiadavku od slovenskej vlády.

Váš nový systém dovolí používateľovi za poplatok odoslať správu do primárneho priečinka komukoľvek. Umožní raz Facebook kúpiť si priateľstvo alebo odkryje fotografiu, ktorú by ste inak nevideli?

Nie, určite neplánujeme v tomto smere vykonávať akékoľvek zmeny.

Uvažuje Facebook o rozšírení svojich lokálnych kancelárií do Českej republiky alebo na Slovensko?

Podobne ako každá spoločnosť, aj my prichádzame tam, kde to potrebuje náš biznis. Strednú a východnú Európu má na starosti naše sídlo v Dubline a vo Varšave. V súčasnosti neplánujeme otvárať žiadne ďalšie kancelárie.

01 - Modified: 2005-10-11 09:37:34 - Feat.: 0 - Title: Pravidlá pre regionálne voľby
01 - Modified: 2024-04-23 11:43:45 - Feat.: - Title: Nová platforma pre generáciu Z: SWIPE bez limitov má neuveriteľné množstvo výhod! 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 04 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 05 - Modified: 2024-01-21 17:27:23 - Feat.: - Title: Google investuje v Británii miliardu dolárov do výstavby dátového centra
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:29