StoryEditor

Ruskej vojenské základne majú strážiť roboti „s povolením zabíjať”

28.04.2014, 04:25
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Ruská armáda tak ako prvá prekročila výrazné tabu v nasadzovaní vojnových robotov.

Vojenské stroje bez posádky nie sú na dnešných bojiskách žiadnou výnimkou. No drobné prieskumné roboty alebo väčšie lietajúce bezpilotné lietadlá majú jedno spoločné, bez ľudského zásahu na nikoho nevystrelia. Spúšť musí stlačiť obsluha (samozrejme na diaľku). Ale aj toto sa časom mení, a na „špici vývoja" je trochu prekvapivo ruská armáda.

Tá tento rok v marci oznámila, že jej päť základní strategických rakiet majú začať strážiť mobilné robotické systémy vyrábané v ruskom Iževsku. Ide o pásové malé tanky s hmotnosťou približne 900 kilogramov so spaľovacím motorom a maximálnou rýchlosťou nad 40 kilometrov za hodnu. Ich výbavu dopĺňajú kamera, laserový diaľkomer, radar a guľomet. A samozrejme počítač so softvérom, ktorý by podľa správy ruskej agentúry ITAR-TASS mal byť schopný identifikovať možné ciele a viesť s nimi samostatne boj.

Ruský vojenský robot, ktorý sa používa na chránenie vojenských objektov

Kvôli chybe zabíjal aj robot

Presnejších informácií je ale k dispozícii však málo. No ak to tak skutočne je, ide o naozaj nezvyčajný prejav dôvery umelej inteligencie. Americké ozbrojené sily napríklad používajú pre stráženie jadrových základní roboty MDARS, ale tie nie sú zbraňami vôbec vybavené. Majú len upozorniť obsluhu na nezvyklé javy a umožniť sa jej pozrieť cez kamery na dané miesto.

Nie že by americká armáda o ozbrojených robotoch nikdy neuvažovala. V roku 2007 dokonca vykonávala v Iraku a Afganistane skúšky ozbrojených verzií pyrotechnických robotov, no výsledky zrejme neboli úplne priaznivé. K žiadnemu vážnemu incidentu nedošlo, ale americká armáda zrejme považovala technológiu za príliš nedokonalú, než aby pri nasadení vo väčšom meradle riskovala problémy a s tým nepochybne nárast odporu voči robotom v ozbrojených zložkách aj medzi politikmi.

Pri ozbrojených robotoch je totiž naozaj potrebná opatrnosť. V októbri 2007 začal kvôli drobnej mechanickej poruche počas cvičenia strieľať doslova do vlastných radov na polovicu autonómny protilietadlový kanón firmy Oerlikon juhoafrickej armády. Jeho riadiaci systém vyprázdnil celý zásobník na 250 nábojov kalibru 35 milimetrov. Pritom zabil 9 ľudí a ďalších 14 zranil.

Rusko má zrejme trochu optimistickejší pohľad na vec. Jeho autonómne vojenské prostriedky, od lietajúcich dronov až po pyrotechnické roboty, sú všeobecne horšie ako ich zahraničné náprotivky. Na druhú stranu sa Rusko snaží aj v tomto ohľade dohnať stratu, a do odboru investuje, čo mu štátny rozpočet dovolí (na armádu oficiálne dáva 4,7% HDP, teda väčší podiel ako USA a je tretia najväčšia na svete za USA a Čínou). Štartuje napríklad prevádzka strediska špecializovaného na vývoj čisto vojenských robotov.

Cieľom nasadenia nie je pritom len šetriť životy vojakov, ale aj peniaze. Napríklad práve pri strážnej službe môžu ušetriť dosť finančných prostriedkov. Rusi chcú nasadzovaním robotov v najbližších rokoch šetriť na výdavkoch zhruba miliardu dolárov ročne.

iDnes.cz 

mla

Snímka: REA

01 - Modified: 2006-04-24 10:36:00 - Feat.: 0 - Title: Nezávislý poslanec Arvay smeruje do Ľavicového bloku
01 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 02 - Modified: 2024-04-10 16:30:00 - Feat.: - Title: Drahé a poruchové. Americké drony na Ukrajine sklamali, na Rusov nestačia 03 - Modified: 2024-03-28 12:46:22 - Feat.: - Title: Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov za menej ako dve hodiny 04 - Modified: 2024-03-21 09:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Vo vnútri Fukušimy. Prvé zábery z dronu od havárie odhaľujú roztavený jadrový reaktor s rádioaktívnym palivom 05 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:34