StoryEditor

Hodinky od Samsungu? Očarili ma, ale nechcem ich

11.11.2015, 23:00
Samsung Gear S2 sú najkrajšími „smartwatch“ na trhu a krokom vpred v nositeľnej elektronike.

Do rúk sa nám dostal športovejší a lacnejší model z dvojice nových Gear S2 hodiniek od kórejského výrobcu Samsung. Okrem malého rozdielu v dizajne – elegantnejšie hodinky s označením Classic majú kožený náramok a jemne pozmenený dizajn – si žiadny iný rozdiel nevšimnete. Ak by ste chceli s hodinkami aj telefonovať, musíte si ešte počkať na 3G verziu. 

Na cesty len s nabíjačkou

Spolu so samotnými hodinkami a dvoma remienkami sa v balení nachádza dokovacia stanica určená na bezdrôtové nabíjanie. Hodinky stačí zložiť z ruky a priložiť k doku. Magnet si ich sám pritiahne. Samsung využil veľmi praktické a pohodlné riešenie na dobíjanie zariadenia. Avšak na cesty si budete musieť vždy dokovaciu stanicu pribaliť. 

Hodinky budete dobíjať často – každý druhý deň, ak nie častejšie. Výrobca uvádza dobu výdrže do troch dní, ale k tejto hodnote som sa počas testovania ani len nepriblížil. Hodinky, ktoré som ráno zobral z nabíjačky, som do nej vkladal opäť večer, lebo vždy som sa dostal pod 50 percent kapacity batérie a ďalší deň by pri aktívnejšom využívaní pravdepodobne neprežili.

Ak sa ocitnete v podobnej situácii a nemáte k dispozícii miesto alebo čas na nabitie hodiniek, vždy môžete prepnúť do šetriaceho módu. Tým sa síce ukrátite o väčšinu funkcií, ale tá najhlavnejšia – ukazovať čas – vám zostane. 

Dizajnový skvost

V prvej chvíli ma hodinky naozaj očarili. Kompaktné, športové, no zároveň veľmi elegantné. Vedel som si hneď predstaviť, že by spod rukáva obleku zbytočne nepriťahovali pozornosť ako obrovské farebné „kalkulačky“ iných výrobcov. Práve naopak, do elegantného výzoru muža by perfektne zapadli. Samozrejme, Gear S2 nie sú určené len pre pánov.

Ale ženy, ktoré sú zvyknuté na drobné dámske hodinky, sa s veľkosťou tohto zariadenia asi nezmieria. Tým nechcem povedať, že sú veľké. V poslednom období sú totiž v móde o dosť väčšie pánske hodinky. A úprimne, konkurencia Samsungu robí stále obrovské, škaredé a nepraktické zariadenia. V tomto Kórejčania naozaj nemajú konkurenciu a ponúkajú najlepšie zariadenie na trhu.

Stále dokola

Kašľať na to, že prstenec z nehrdzavejúcej ocele okolo displeja hodiniek je vždy doťapkaný. Je to totiž naozaj dokonalý nástroj na ich ovládanie. Pocitovo najviac pripomína koliesko zo starých iPodov, ktorým ste sa hýbali v menu či ovládali hlasitosť. Takýto hardvérový ovládací prvok naozaj urýchľuje a najmä zjednodušuje prácu so zariadením, lebo dopĺňa menej pohodlné dotykové ovládanie na malej ploche obrazovky.

Poďme sa však pozrieť na displej. Spraviť ho okrúhlym umožnilo „odrezať“ z neho rohy. Vďaka tomu môžu byť hodinky menšie, no priemer si zachovajú stále slušný. Veľkosť displeja 1,3 palca na všetky úlohy postačuje. Má desať úrovní jasu a aj vďaka použitej AMOLED technológii je ľahko čitateľný aj pri ostrom svite slnka počas babieho leta.

Rozsvieti sa, keď potrebujete?

Šetrenie energie vyriešil Samsung tým, že displej sám od seba zhasne. Zapne sa vtedy, keď sa na hodinky pozriete. Ako zariadenie vie, že sa naň pozeráte, keď nemá žiadnu kameru? Odpoveď je pohybový senzor. Perfektne vymyslená vec. Displej sa zapol vždy, prakticky pár stotín sekundy po tom, čo som sa naň pozrel.

Problém nastal až vtedy, keď som sedel v kine. Prekvapivo, hodinky sa rozsvietili aj vtedy, keď som sa poškrabal vo vlasoch, keď som prehodil ruku cez plecia priateľky alebo keď som sa iba podoprel. Ľuďom okolo mňa rozhodne nebolo príjemné, že som im takto svietil do očí. V každom prípade, zobúdzanie hodiniek gestom ruky možno vypnúť. Avšak potom musíte hodinky vždy zobudiť manuálne – či už rotačným prstencom alebo gombíkmi.

Nepohodlný spánok

Vráťme sa ešte k prstencu. Hnevala ma totiž na ňom najmä jedna vec – mimoriadne ľahko sa točil. Hodinky sa mi permanentne rozsvecovali. Či už v rukáve bundy, pod mikinou alebo pri náhodnom dotyku. Na jednej strane vám to zbytočne míňa energiu v batérii, na druhej strane sa môžete dostať do hlúpych situácií (ako v spomínanom kine).

Tento problém som si všimol prvýkrát vtedy, keď som chcel využiť jednu z funkcií aplikácie S Health, ktorá sleduje kvalitu vášho spánku. Tá sa totiž vplyvom používania hodiniek zhoršila – hneď po tom, ako sa mi počas spánku niekoľkokrát rozsvietili do tváre. A to len preto, lebo som pohol rukou a koliesko sa potočilo.

Dizajn aj v softvéri

Ciferník hodiniek je azda tým, čo si na nich všimne každý. Pri kúpe hodiniek sa nemusíte báť, že by ste si nevedeli nainštalovať taký, ktorý sa vám páči. Ciferník si vymeníte iba pár klikmi. Môžete mať klasický analógový alebo digitálny. Oba v stovkách rozličných podôb. Od detských motívov po tie najelegantnejšie. Okrem času vám ciferník môže ukazovať napríklad prejdené kroky, vývoj na burze, najbližšiu udalosť v kalendári a mnoho ďalších informácií. Personalizácia nemá takmer žiadne obmedzenia.

Na šport sa dá ísť aj lepšie

Ak si chcete kúpiť hodinky kvôli fitness aplikácii S Health, tak vás tiež nepoteším. Zauvažoval by som, či neinvestovať radšej tridsať eur do hrudného pásu s digitálkami. Tie totiž dokážu lepšie merať tep pri športových aktivitách – a o to predsa pri chudnutí ide. Senzor umiestnený pod hodinkami, ktorý sa dotýka vašej kože, sa mi zdal až príliš nepresný pri pohybe. Nie je to chyba Samsungu, skôr si myslím, že merať tep pri športe na tomto mieste nie je najlepší nápad, keďže som sa s rovnakým problémom stretol aj pri fitness náramku Fitbit Charge HR. 

Patríte medzi ľudí, ktorí si radi merajú na telefóne prebehnuté kilometre? Hodinky vám telefón nenahradia, nemajú GPS. 

Ak má pre vás zmysel vidieť prejdené kroky a dostávať upozornenia, aby ste sa hýbali, keď už nejaký čas sedíte (alebo keď spíte), tak prosím, azda vás bude zariadenie motivovať. Avšak pre športovcov hodinky neprinášajú takmer nič.

Kúpiť či nekúpiť

Obchod, v ktorom si môžete stiahnuť aplikácie do hodiniek, je nabitý skôr ciferníkmi ako zaujímavými programami pre vaše hodinky. Tie navyše neprichádzajú so žiadnou revolučnou funkciou, sú skôr spohodlnením života. Môžete napríklad posúvať pesničky, ktoré si púšťate z mobilného telefónu pomocou hodiniek a telefón tak zostane vo vrecku. Podobné je to aj pri čítaní notifikácií – napríklad z Facebooku. Avšak cez hodinky nikomu nezatelefonujete (nemajú reproduktor). Ide teda len o zariadenie, ktorým nahradíte niektoré činnosti, ktoré robíte na telefóne. No ak si telefón zabudnete ráno doma, tak ich potenciál naplno nevyužijete.

Samsung za 329 eur ponúka naozaj pekné zariadenie s krátkou výdržou batérie a s pár muchami.


 

01 - Modified: 2007-11-07 08:45:33 - Feat.: 0 - Title: Maďarič navrhne, ako dosiahnuť lepšiu slovenčinu v praxi
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:16