StoryEditor

Test HN: Mali sme najžiadanejší smartfón na svete. iPhone 5s

04.10.2013, 00:14
Ako prvé noviny na Slovensku sme otestovali nový smartfón od Applu. Spozná vás podľa dotyku. A preto očarí.

Telefón, ktorý zmenil svet, sa dočkal už svojej siedmej verzie. Vyzerá takmer rovnako ako predchodca, no prvému pohľadu veriť naozaj netreba. iPhone 5s je prvým smartfónom, ktorý používa 64-bitový procesor a svoju ochranu zdokonalil čítačkou odtlačkov prstov. Práve tá je jeho hlavnou novou funkciou a marketingovým ťahákom zároveň. A myslíme si, že úspešným.

Pri našom teste bolo odblokovanie telefónu cez odtlačok dvakrát rýchlejšie než klasické zadávanie hesla.

„Zapamätaných“ prstov pre odblokovanie môžete mať viac, no maximálne päť. Čítačka integrovaná v základom tlačidle vás okrem odomykania identifikuje aj pre nákupy v obchode App Store. Všetko pri našom teste fungovalo úplne hladko.

Ochrana dotykom prsta

Čítanie odtlačku prsta nie je vo svete smartfónov úplná novinka, no Apple celý systém spracoval tak, aby bol spoľahlivý a funkčný. A div sa svete – funguje to a zrejme túto funkciu s názvom TouchID uvidíme v novom iPade, ktorý príde už o pár týždňov. Biometrická čítačka má podľa informácií porovnávať len niektoré kľúčové prvky odtlačku, nie celý sken prsta. A práve tieto údaje majú byť navyše zašifrované a dostupné len v telefóne. Či to však tak je aj v skutočnosti, vie len Apple.

iPhone 5S je približne o 25 percent rýchlejší než predchodca. Potvrdzujeme, že spúšťanie aplikácií je svižnejšie než pri „päťke“. V porovnaní s konkurenciou je novinka od Applu medzi najlepšími, a to aj napriek tomu, že smartfón používa len dvojjadrový procesor.

Výborne je na tom aj s grafickým výkonom. Vyskúšali sme si na ňom zahrať Infinity Blade 3. Rýchlostný, ale aj grafický rozdiel oproti iPhonu 5 je jednoznačný.

Spomalí svet na videu

Apple aktualizoval tiež fotoaparát, kde síce zákazníci opäť nájdu 8 Mpx čip, no ten je väčší a jeho objektív prepustí viac svetla. Snímky, ktoré sme urobili v redakcii, boli detailnejšie, a to najmä pri horších svetelných podmienkach. Apple totiž zapracoval aj na prisvetlení.

LED blesk získal dvojicu diód s rôznou farbou, ktoré sa dokážu lepšie prispôsobiť podmienkam. Fotografia nie je preexponovaná a má reálnejšie farby.

Výkon obrazového procesora dáva iPhonu taktiež ďalšiu šikovnú vlastnosť. Nahrávanie spomalených videí. Telefón zachytí pri HD videu 120 snímok za sekundu. Výsledný záznam dokážete prehľadne editovať a sami si určíte, akú sekvenciu chcete spomaliť. Využijete to pri športoch či iných zaujímavých momentoch.

Čo oceňujeme ešte viac, je sériové snímanie. Podržaním spúšte zachytíte desať snímok za sekundu v plnom rozlíšení a iPhone sám navrhne tú najlepšiu. Pohodlnejšie než pri minulom modeli sa nám pracovalo aj s prednou kamerou – zachytáva viac svetla.

Batéria? Po starom

Zdravý životný štýl je v móde a ruka v ruke s ním idú aj športové aplikácie. Mnohé nepotrebujú využívať celú silu procesora a bežia celý deň len na pozadí. Práve kvôli tomu Apple integroval nový koprocesor M7, teda súčiastku, ktorá obsluhuje napríklad akcelerometer či gyroskop. Tým, že sa pri určitých činnostiach obchádza hlavný procesor, sa šetrí batéria, a tak neprekáža, že niektoré aplikácie sú spustené na pozadí celý deň a počítajú tak napríklad prejdenú vzdialenosť.

Batéria je v novom iPhone väčšia a poskytuje aj vyššiu kapacitu. No sklameme vás – reálne však vyššiu výdrž nečakajte. Nabíjať budete každý deň, tak ako doteraz.

Nadchne majiteľov 4S

Dizajn a dokonca ani hmotnosť nového kúska od Applu sa nezmenili, no vznikli dve nové farebné kombinácie – zlatá a Space gray (čierno-sivá). V HN sme mali k dispozícii sivú verziu. Verdikt: pôsobí mimoriadne elegantne, kvalitne a pevne.

A verdikt konečný? Novinka je zaujímavá najmä pre všetkých majiteľov iPhonu 4S, kde bude výmena viac než generačná. Tí s iPhonom 5 zas môže vo vreckách pokojne vydržať až do ďalšej verzie. Alebo dovtedy – ako sme sa zhodli s kolegom – kým si nevyskúšate šmrncovné odomykanie odtlačkom prsta. 

Snímky : HN / Pavol Funtál

 

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Al-Kajdá chce popraviť uneseného veľvyslanca
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov 05 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:30