StoryEditor

Toto sú technológie, ktoré zmenili svet v roku 2013

19.12.2013, 07:52
Ohybné telefóny, smart hodinky či bitcoin. Aj to „zatriaslo“ technologickým svetom. Ten tento rok priniesol aj rozmach 3D tlačiarní a biometrick

1. Začiatok novej éry smart hodiniek

Inteligentné hodinky zažili tento rok veľkú revolúciu. Intenzívne sa im začalo venovať viacero veľkých výrobcov, ktorí v nich vidia budúcnosť. Smart hodinky od Samsungu obsahujú napríklad či rovnaký hardvér, ktorý sme pred časom ešte mali v telefóne. Svet však čaká aj na predstavenie hodiniek od Applu, od ktorých si veľa sľubuje. Technologické spoločnosti tak už súperia nielen o miesto v našom vrecku, ale aj na ľavej ruke. Trendu smart hodiniek sa tento rok chopili aj malé čínske spoločnosti.

2. Rozmach Bitcoinu

Ešte v januári by ste si kúpili Bitcoin za 10 dolárov, dnes je jeho hodnota aj stonásobne vyššia. Kryptomena má za sebou veľmi úspešný rok, kde sa všeobecne preslávila aj medzi bežnými ľuďmi, ktorí sú ochotní ju akceptovať. Na to, že začiatkom roka vedelo o Bitcoine minimum ľudí, posledné prieskumy ukázali, že takmer polovica Američanov už vie, čo toto slovo znamená.

3. Pokrokové 3D tlačiarne

Tlačiarne skrývajú obrovský potenciál, ktorý začínajú pomaly odhaľovať. 3D tlač tento rok spôsobila aj obavy z výroby zbraní, ktoré je možné si doma nechať jednoducho vytlačiť. Rovnako tento rok niekoľkonásobne klesla cena týchto zariadení. Už si môžete zakúpiť 3D tlačiareň domov v hodnote okolo tisíc eur.

4. Dokonalejšie hlasové ovládanie

Či už ide o Google alebo Apple, v bežnom spotrebiteľskom segmente prišlo k výraznému pokroku v hlasovej komunikácii s mobilnými zariadeniami. V prípade Googlu už nemusíte dokonca nič stláčať, stačí ako vo filmoch z budúcnosti jednoducho niečo povedať. Napríklad: „O. k. Google, aké bude zajtra počasie?“ Systémy nám čoraz viac rozumejú a na strohé hlasové príkazy už môžeme zabudnúť.

5. Biometrická ochrana

Snímanie odtlačkov prstov nie je v technológii žiadnou novinkou, no Apple sa zaslúžil o jej znovuzrodenie. To, že sa vám telefón v sekunde odomkne nenápadným skenerom odtlačkov prstov, je úžasné, no najmä to funguje spoľahlivo. Aj keď Apple nebol prvý, kto s týmto nápadom prišiel, len krátko po iPhone 5S sa už objavil druhý výrobca, ktorý dal čítačku do svojho mobilného telefónu.

6. Ochrana súkromia

V roku 2013 sme sa všetci dozvedeli to, čo každý asi tušil. A to fakt, že nás tajné služby, a najmä tie americké, masívne sledujú či už na počítačoch, sociálnych sieťach alebo v telefónoch. Spôsobil to Edward Snowman, ktorý odhalil dokumenty s krutou pravdou. Ihneď po týchto správach vzrástol záujem o šifrovacie služby.

7. Hybridné zariadenia

Konvertibilné notebooky zažili tento rok obrovský „boom“, a to najmä kvôli operačnému systému Windows 8. Bez problémov si dnes kúpite počítač s dotykovou vyberateľnou obrazovkou, ktorý vie slúžiť aj ako tablet, a dokonca dokáže obsluhovať dvojicu operačných systémov.

8. Pokrok vo virtuálnej realite

Počuli ste už o zariadení Oculus Rift? Sú to špeciálne okuliare, ktoré obsahujú obrazovky, šošovky či množstvo senzorov. Po ich nasadení sa cítite ako vo virtuálnej realite. Síce sú stále vo vývoji, no je možné si zakúpiť už ich druhú verziu. Obdobné zariadenie ponúka aj Sony, no nie na takej vysokej úrovni. Oculus Rift sledujú polohu vašej hlavy v priestore a ponúkajú aj priestorové videnie.

9. Dokonalé rozlíšenie

Ultra HD či 4K. Tento rok ukázal, že s Full HD sa môžete nadobro rozlúčiť. V rozlíšení 4K, ktoré je, mimochodom, štyrikrát detailnejšie než klasické Full HD, sa dostanete k čoraz väčšiemu obsahu, natáčajú sa v ňom nové filmy, a dokonca ho zvládnu aj telefóny. Samsung Galaxy Note 3 vám napríklad zachytí detailné 4K video svojou vstavanou kamerou.

10. Ohybná elektronika

Tesne pred koncom roka sa dostali na trh prvé zahnuté smartfóny od spoločnosti LG a Samsung. Po desiatkach či stovkách prototypov, ktoré je možné vidieť na výstavách po celom svete, je to vlastne konečne začiatok ohybnej elektroniky, a to najmä v prípade telefónu LG G Flex, ktorý je možné reálne prehýbať a nič sa mu nestane. Nárast týchto zariadení sa očakáva najmä v budúcom roku.

Snímky: guardianlv.com, archív

01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 11:11