StoryEditor

Dvojitý displej na smartfóne? O chvíľu bežná vec

26.02.2014, 23:33
Výstava mobilných zariadení ukázala, ktoré produkty ovplyvnia IT biznis v najbližších mesiacoch.

Predstavte si, že by váš telefón fungoval aj po tom, čo sa mu vybije batéria. Presne na rovnakom princípe funguje ruský YotaPhone, ktorý sa dočkal už druhej generácie. Ob- sahuje totiž až dvojicu displejov, pritom jeden z nich je elektronický papier. A teda ak sa vám tele- fón vybije, jeden displej môže ajkvôli nulovej spotrebe stále zobrazovať požadované údaje. „Ak skutočne trafíme cieľ zákazníkov, budeme veľmi šťastní, pretože do dvoch či troch rokov nás budú všetci kopírovať,“ uviedol výkonný riaditeľ Vlad Martynov počas tlačovej konferencie.

Narážal tým obrazne na úspech iPhonu a následný boom veľmi podobných telefónov. Podľa analy- tikov nemá táto spoločnosť zlý produkt, no do karát im nehrá, že telefón prakticky zastupuje „no name“ značku. Základom úspechu YotaPhone 2 je druhý displej umiestnený na zadnej strane. Ide o typ e-ink, teda elektronický papier, ktorý je však možné ovládať dotykovo. Navyše väčšinu funkcií je možné ovládať prostredníctvom neho. Zadný displej používa upravené zobrazenie Androidu a prakticky si môžete na túto časť previesť aké- koľvek údaje.

Môžete tak čítať knihu, článok alebo si na zadnú stranu umiestniť fotografiu, ktorá však bude, samozrejme, čiernobiela. Druhá verzia telefónu priniesla mnoho zlepšení aj v oblasti použitého hardvéru. Výrobca integroval jeden z najlepších procesorov na trhu, Snapdragon 800, predný displej dosahuje Full HD rozlíšenie a zadný fotoaparát ponúkne 8 Mpx rozlíšenie. Ďalšou nespornou výhodou bude aj cena. Aj výbava, ktorá radí telefón do top kategórie. YotaPhone 2 by mal stáť v Európe len okolo 500 eur.


Ďalšie novinky zo svetovej mobilnej výstavy v Barcelone

BlackPhone - Úplná ochrana proti odpočúvaniu

Ak hľadáte pre svoje dáta maximálnu bezpečnosť, musíte vyskúšať nový Blackphone. Je to ukážka zabezpečenia na najvyššej úrovni. Samotný mobilný telefón všetky svoje dáta šifruje a navyše rovnako vstupuje aj do sveta. Teda všetko od SMS, cez hlasové hovory či pripojenie na internet, je chránené silnou šifrou. Telefónom je možné cez podporované doplnky volať úplne bezpečne, mimo dosahu operátorov. Všetky tieto špecifikácie však musí spĺňať aj druhá strana. Telefón používa vlastný operačný systém PrivatOS, ktorý prakticky stojí na Androide.

Cena: 460 eur

Samsung Galaxy S5 - Zoberie vám odtlačky

Potvrdil líderstvo a priniesol inovatívne funkcie. Nový Samsung Galaxy S5 patrí na špičku v segmente. Je to napríklad jediný telefón so snímačom srdcového tepu a navyše disponuje najrýchlejším automatickým zaostrovaním v mobilných telefónoch. Okrem toho priniesol aj ako iPhone či HTC One Max biometrický snímač odtlačkov prstov. Systém je navyše omnoho prepracovanejší ako pri telefóne od Applu. Cez odtlačky viete platiť alebo skrývať obsah. Novinkou je aj odolnosť proti vode a ultrašetriaci mód batérie. Ten dokáže ešte z desiatich percent potiahnuť celý deň. Do predaja vstúpi novinkav štyroch farbách, a to už v apríli.

Cena: 700 eur (odhadovaná)

Sony Xperia Z2 - Nepoškrabateľné sklo a odolnosť proti vode

Okrem Samsungu sa na výstave „blysol“ aj japonský výrobca smartfónov Sony. Predstavený telefón môžeme rovnako zaradiť do pomyslenej top trojky na trhu. Novinka je charakterizovaná bohatou výbavou, kde, samozrejme, patrí odolnosť proti vode či veľmi výkonný hardvér. Navyše zákazníci dostanú aj možnosť si prezrieť šesť nových filmov od Sony Pictures. Sony má dokonca tabuľkovo lepšie špecifikácie ako Galaxy S5. Vynikajúca je aj hrúbka telefónu či stereo reproduktory. Sony chce svoju novinku začať predávať už v marci až v apríli.

Cena: 699 eur

Panasonic Touchpad - Superodolné telefóny

Pre ľudí, ktorí telefón nosia do skutočne extrémnych podmienok, pripravil Panasonic dvojicu mobilov, ktoré spĺňajú aj vojenské štandardy. Buchnúť ich o zem, hodiť do vody alebo priniesť ich do extrémneho chladu, im nerobí žiadny problém. Hádzať bez poškodenia ho môžete až z troch metrov. Novinky navyše disponujú aj výborným hardvérom a veľmi silnou batériou. Rozdiel je len najmä v podobe operačného systému. Na jednom päťpalcovom smartfóne je inštalovaný Android a na druhom upravený Windows. Cena nie je známa, no pravdepodobne pôjde o veľmi drahé telefóny.

Cena: neznáma

Huawei MediaPad X1 - Najmenší vo svojej triede a drahší ako iPad

Podľa čínskej spoločnosti Huawei je ich nový tablet Mediapad X1 najľahším
a najmenším sedempalcovým tabletom na svete. Zaujímavou charakteristikou novinky je aj fakt, že síce dokáže telefonovať ako klasický mobil, no nastavenou cenovou politikou je drahší ako súčasný iPad mini s Retina displejom. Síce len nepatrne, no 400 eur je pomerne trúfalá cenová politika. Tablet disponuje aj silnou nadštandardnou batériou, ktorá môže v prípade potreby cez kábel dobíjať akýkoľvek telefón. Ako prvý sa tento tablet, vyzývateľ iPadu mini, začne predávať v Číne, no Európu by určite obísť nemal.

Cena: 400 eur

01 - Modified: 2006-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavbári sa odvolali proti pokute
01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 03 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 04 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 05 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:34