StoryEditor

Bitcoin potrebujeme. Aj smart hodinky

19.12.2013, 08:25
Autor:
dpidpi
IT profesionáli píšu exkluzíne pre HN, aký bol rok 2013. Prekvapil najmä Apple a potenciál 3D tlače.

Inteligetným hodinkám verím

Rok 2013 si budeme pamätať ako rok smartfónov, Ultra HD televízorov, nástupu inteligentných hodiniek a rozšírenia virtuálnej meny Bitcoin. Medzi výrobcami smartfónov sa strhol obrovský boj o prvenstvo v high-end kategórii, pričom vlajkové lode, ako napríklad HTC One, Sony Xperia Z1 či Samsung GALAXY S4, zaujali najmä vysokovýkonnými procesormi či Full HD displejmi. Naše oči v tomto roku rozmaznávali aj výrobcovia tabletov, hybridných zariadení a ultrabookov, ktorých displeje ponúknu v najlepších modeloch ešte vyššie rozlíšenie. Absolútnym vrcholom sú ultra HD televízory, ktoré sa stali počas roka dostupnejšie a dostali sa do ponuky každého významnejšieho výrobcu.

Problém je však v obsahu, ktorý nie je na takéto vysoké rozlíšenia pripravený a bude nám trvať mesiace až roky, než využijeme potenciál súčasných zariadení naplno. Podobne je to aj s príchodom inteligentných hodiniek. Až vstup veľkého hráča ako je Samsung otvoril dvere novej digitálnej hračke, ktorá po smartfónoch a tabletoch môže zaznamenať rekordné výsledky predajov. Osobne inteligentným hodinkám verím, ľudia si však musia zvyknúť na nový spôsob prijímania informácií na vzdialenom displeji svojho smartfónu.

Zato Bitcoin, ktorý vznikol v roku 2009, už teraz naplno zažíva svoje najlepšie časy. O virtuálnu menu sa začali zaujímať aj obchodníci a investori, čo zabezpečilo rekordný nárast kurzu meny, ktorá síce nie je ničím krytá, ale ľudia jej dôverujú. Je zaujímavé sledovať, ako sa v tomto prípade vyvíja trh, ktorý nedokáže kontrolovať žiadna banka či finančná inštitúcia. Svet IT sa teda nevyvíja len čo sa týka hardvéru, Bitcoin je ukážkou sily aplikácií a virtuálneho sveta v praxi.

Tlačiť budeme aj časti ľudského tela

Ako jednu z najväčších top technológií v roku 2013 môžeme označiť 3D tlač. Sledovali sme jej vývoj roky ako vysoko transformačnú technológiu, no až v tomto roku po znížení nákladov dosiahla viditeľne životaschopný trend.

3D tlačiarne dokážu previesť počítačový model do reálneho fyzického objektu použitím farby, plastu či iných materiálov nanášaním vrstvy po vrstve. Mnoho týchto tlačiarní kúpite už za menej než tisíc dolárov. Sú využívané najmä nadšencami, dizajnérmi, v školách či v špecializovaných firmách. Extrémne prispôsobovanie objektov či okamžitá dostupnosť dovedú v dlhšom časovom horizonte až k tlačeniu organických časti ľudského tela. Tieto tlačiarne však majú aj temnú stránku, napríklad 3D vytlačené zbrane, ktoré sa novinárom podarilo prepašovať z Veľkej Británie do Francúzska.

Očakávane, že 3D tlačiarne budú v budúcom roku poskytovať ešte viac možností využitia, najmä orientáciou na masových spotrebiteľov. To umožní vyrábať lacné tlačiarne a nárast výskumu používania rôznych iných materiálov, ako napríklad kovov, ktoré majú stále pri využívaní vysoké náklady.

Obrovská revolúcia sa odohrala v displejoch

Top technológie roka 2013 odštartovala v januári výstava CES, ktorá jasne pomenovala najžiadanejšie IT zariadenia. Je to mobilné zariadenie s rýchlym štartom, dostatkom aplikácií, bezdrôtovým napojením a dlhou výdržou batérie. Zaujali nás koncepty zariadení dva v jednom, ako ich predstavili napr. výrobcovia Asus, Lenovo či Samsung. Zároveň po prvýkrát veľmi silno rezonovalo rozlíšenie 4K v televízoroch. Do TV sa zároveň natrvalo nasťahovali aplikácie, integrovali sa kamery, pričom podľa rozpoznanej tváre používateľa systém nastaví pre neho vhodnú preferenciu televíznych programov.

V ďalšej časti roka 2013 sa objavili tablety s ovládaním aj pomocou dotykového pera, prišli aj zariadenia, ktoré kombinujú 10-palcový tablet a 5-palcový smartfón, ako je napr. ASUS Padfone. Postupom času sa začali objavovať aj tablety pre operačný systém Windows 8. Neskôr sa v Nokii objavil 10-palcový tablet s operačným systémom Windows RT 8.1, pričom mobilnú divíziu firmy Nokia pritom počas minulého roka odkúpil Microsoft.

V polovici roka patrila hlavná pozornosť okuliarom Google Glass a je jasné, že ľudia majú záujem o niečo také – instantná kamera, trvalé pripojenie na internet, možnosť hlasovej komunikácie, rozpoznávanie osôb, rozšírená realita a pod. Počas leta sa už na výstave Computex do popredia dostala aj 3D tlač, pričom ceny predstavených 3D tlačiarní už klesli na akceptovanú úroveň. Predstavené s dvoma procesormi a dvoma operačnými systémami – ASUS Transformer Trio. Obrovská revolúcia sa odohrala v oblasti displejov, najlepšie modely od firmy Samsung a Lenovo dosiahli rozlíšenie 3 200 × 1 800 bodov. Na jeseň prišiel Samsung s hodinkami Galaxy Gear a od tej chvíle sa o inteligentných hodinkách a celkovo zariadeniach, ktoré si obliekame, hovorilo často. Pribudnú aj inteligentné vesty, čiapky, okuliare, je možné, že časom sa dostaneme aj k čipom pod kožu.

Vysnívaným produktom na rok 2014 je asi „nezničiteľný“ smartfón s ohybným displejom a 4G internetom, ktorý úplne komunikuje s okolím a vydrží dlho fungovať na batériu a v zloženom stave bude taký malý, že sa dá pripevniť na ruku. K tomu ešte pripočítajte aj zrolovateľnú klávesnicu. O zabezpečenie sa postará niektorý z biometrických prvkov.

Firmy investujú do robotiky

Veľký záujem ľudstva o moderné technológie a všeobecne pokrok v tejto oblasti dokazujú aj skokani tohto roka 2013 vo vyhľadávaní na Googli. Nie je prekvapením, že v rebríčku nájdete iPhone 5s od Apple. Nový iPhone priniesol do mobilného segmentu nielen senzor odtlačkov prstov, ale ako prvý aj 64-bitový procesor. Oveľa zaujímavejšie teda bude, čo Apple v budúcnosti urobí so svojím vynoveným mobilným operačným systémom iOS 7: nájdeme ho zrejme v ďalších produktoch, ako sú autá či hodinky. Práve inteligentné hodinky od Samsungu aj Sony tento rok vzbudili pozornosť a svet preto čaká, čo v tomto segmente (a či vôbec niečo) predvedie Apple. Do zaujímavej kategórie „nositeľného hardvéru“ patria aj najrôznejšie smartglasses, ktoré sa tiež čoraz viac rozširujú aj vďaka davovému financovaniu (tzv. crowfunding).

Tento spôsob verejných zbierok pomohol mnohým startupom uskutočniť v roku 2013 zaujímavé IT projekty. Svoju pozornosť si v uplynulom roku užilo aj 3D, tentoraz však nie v obrazovkách, kde je tento trend už dávno pasé. Novinkou sú 3D tlačiarne, ktoré dokážu nanášaním postupne chladnúcich vrstiev plastu vytvárať prakticky čokoľvek – veľa užitočných predmetov, ale, nanešťastie, aj zbrane. Rok 2013 bol jednoznačne rokom prvej digitálnej meny Bitcoin umožňujúcej okamžité anonymné platby a prevody – zaujala špekulantov i bežných ľudí.

Hodnota Bitcoinu má napriek vysokej fluktuácii rastúcu tendenciu a je len otázkou času, kedy sa dočkáme ďalších kryptomien, ktoré ponúknu ľuďom výhody decentralizovaného nebankového systému. Popredné firmy tento rok pokračovali vo vývoji a v investíciách v oblasti robotiky a humanoidných systémov. Pri pohľade na pokroky v oblasti organických nanotechnológií sa sci-fi predstavy o biotech robotoch s umelou inteligenciou nezdajú až také nereálne. Buďme optimisti, že sa nám technický progres nevypomstí. Nebol by však na vine. Nie technológie, ale ľudia, ktorí ich využívajú sú zlí, alebo dobrí.

Spoločnosť digitálnu menu potrebuje

V roku 2013 sa udialo v oblasti informačných technológií viacero zaujímavých momentov. Napríklad po enormnom, pre niekoho aj neočakávanom úspechu Bitcoinu sa do pozornosti dostali aj iné alternatívne virtuálne meny, ktorých budúcnosť je viac než otázna. Aj keď sa Bitcoin vyznačuje momentálne vysokými výkyvmi kurzu a špekulatívnou povahou, nič to nemení na fakte, že spoločnosť obdobnú digitálnu menu ako alternatívu potrebuje. Najmä kvôli faktu, že má výhody, ktoré tradične meny nemajú. Určite do budúcnosti budú digitálne meny v istej forme prežívať aj naďalej. V roku 2014 očakávam zvyšovanie miery jej akceptácie naprieč používateľským prostredím.

Ďalším významným míľnikom prešla 3D tlač, ktorá je síce ešte stále iba v plienkach, no čím ďalej, tým viac vidieť, aké možnosti v sebe skrýva. Či už je to používanie 3D pier na kreatívne činnosti, presah do módneho priemyslu, či dokonca tlač budov na počkanie. V budúcom roku by sa 3D tlačiarne mali stať pre bežných používateľov oveľa prístupnejšie. V technologickom priemysle by mala začať miniaturizácia celého procesu dokonca s možnosťou tlače organických materiálov. Potenciál už objavili aj v gastronomickom sektore. Už dnes si napríklad kúpite aj vytlačenú 3D pizzu. 

Neposlednou technológiou, ktorá v tomto roku „vyrástla“, je virtuálna realita, ktorú sprostredkúva Oculus Rift. Síce aktuálne stále nie je dostupný pre bežných používateľov, očakáva sa však jeho dátum uvedenia na trh. Samotný prístroj sa stáva oveľa zaujímavejším v kombinácii s ďalšími technológiami, ako je napríklad Razer Hydra, čo je špeciálne ovládanie podobné Wii od Nintenda alebo Omnis VR treadmill, ktorý umožňuje fyzický pohyb vo virtuálnom priestore z pohodlia vašej obývačky. Virtuálna realita, v tom pravom zmysle slova, je skutočne predo dvermi.

Sledujú sa všetci a všetko

Rok 2013 bol pre mňa v znamení nových peňazí, vytlačených strelných zbraní, vynikajúceho obrazu, univerzálnosti mobilných telefónov a ochrany súkromia. Zrejme aj ľudia, ktorí sa vôbec nezaujímajú o IT technológie, zaregistrovali akýsi bitcoin, ktorý ponúka v samej podstate univerzálne a neregulované platidlo. Aj keď kúpenie veľkej sumy tejto meny by sme mohli v súčasnosti označiť za ekonomickú samovraždu, do budúcnosti prežije. Len na začiatku roka sa hodnota „plazila“ pri úrovni ani nie 10 dolárov za bitcoin, a dnes prestrelila hodnotu tisíc dolárov. Samozrejme, dnes je znova na dne a padá, avšak túto scénu prekonala táto mena už viackrát.

Druhou udalosťou roka bolo pre mňa rozšírenie 3D tlačiarní, v ktorých vidím extrémny potenciál. O pár rokov nebudeme sťahovať len hry a hudbu, ale aj oblečenie či konkrétne produkty. V každom prípade rozšírenie tlačiarní malo za následok aj experimentovanie s vytlačenými zbraňami. Dnes síce vyzerajú ako nevinné plastové hračky, no už je možné vytlačiť napríklad aj funkčnú kovovú pištoľ kalibru 9 mm. Pokrok posunie hranice omnoho ďalej.

V centrálnom meradle je možné registrovať prepojenie mobilných telefónov či tabletov s vecami, ktoré boli v minulosti nemožné. Takmer všetky produkty či služby majú svoju mobilnú aplikáciu, a cez mobil už dokážete naštartovať auto alebo ovládať celú domácnosť. Stačí len priniesť dané produkty. Tie vyzerajú veľmi nevinne, no v budúcnosti bude najväčší problém chrániť ich pred neoprávneným použitím. Všetko od žiarovky až po odomykanie vstupných dverí, čo sa dnes často podceňuje.

A práve ochrana súkromia či špehovanie rezonovali v médiach celý rok. Najmä kvôli NSA a Edwardovi Snowdenovi. Ten ukázal celému svetu pravdu, že vlastne už roky sme elektronicky sledovaní. Populárne je tak čoraz dokonalejšie šifrovanie služby od mailu cez chat alebo ukladanie súborov.

01 - Modified: 2005-11-01 21:43:27 - Feat.: 0 - Title: Avíza 2. 11. 2005
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:13