StoryEditor

Hackeri porazili Hollywood. Film o atentáte na Kima stiahli

17.12.2014, 16:21
Za všetkým je pripravovaný film The Interview, ktorý má zosmiešniť režim v Severnej Kórei.

Hackeri vyhrali nad filmovým gigantom Sony. Najväčšie reťazce v Spojených štátoch zrušili plánovanú premiéru filmu The Interview, ktorá je o atentáte na severokórejského vodcu. Informuje o tom portál Hollywoodreporter.com.

Spoločnosť Sony síce vydanie filmu nezrušila, no to, že sa objaví iba v menších kinách bude znamenať, že ho uvidí podstatne menej divákov. 

Myšlienka zabiť Kim Jong-una odštartovala na internete novodobú vojnu hackerov, ktorá v súčasnosti prerástla do terorizmu. Hollywoodska snímka, ktorá sa aktuálne mala dostať do kín, spôsobila produkčnej spoločnosti Sony Pictures už mnohomiliónové straty. Bezpečnostní experti hovoria dokonca o stovke miliónov, pretože Sony bude musieť navyše kompletne prekopať svoj interný IT systém. 

 

Ukradli aj nezverejnené filmy a scénar k nového Bondovi 

Všetko kvôli hackerom zo skupiny Guardians of Peace, ktorí nabúrali servery tejto spoločnosti a zverejnili na internete a torrentoch niektoré dokonca ešte nevydané filmy, scenár k novému Jamesovi Bondovi a desiatky tisíc emailov z internej komunikácie. To je obrovský únik informácií, ktorý sa zapíše do histórie.  

Útočníci zverejnili až 150 GB dát, ku ktorým sa môže dostať každý, kto má internet a počítač. Sú totiž na niektorých stránkach voľne dostupné. Vírus, ktorý napadol servery Sony, bol podľa FBI taký dokonalý, že by prekonal 90 percent všetkých bezpečnostných opatrení, ktoré sa dnes používajú v IT premysle. 

Rasizmus a žaloby

Spoločnosť Sony Pictures navyše pre únik interných dát teraz čelí viacerým žalobám a pristúpila dokonca ku krokom, ktoré smerovali k útokom na siete, ktoré ukradnuté dáta a ešte nezverejnené filmy sprístupňovali na stiahnutie. Niektoré interné e-maily poukazujú podľa svetových médií na rasizmus či sexuálne obťažovanie.

Hackeri požadujú od začiatku jediné, a to stiahnutie filmu The Interview, ktorý má zosmiešniť režim v Severnej Kórei a navyše hlavní aktéri majú vo filme zabiť diktátora Kim Jung-una. Jeho smrť vo filme už okrem toho unikla na internet. 

Severná Kórea odmieta akúkoľvek spojitosť s útokmi na  spoločnosť Sony Picture a odkázala, že hackeri zo skupiny Guardians of Peace sú len ich podporovateľmi. Toto vyhlásenie podporuje aj fakt, že FBI vyvrátila, že nemá žiadne dôkazy, ktoré by poukazovali na Severnú Kóreu. 

Severná Kórea nemôže zastaviť internet

Teraz však skupina Guardians of Peace zašla ešte ďalej. Sľubuje, že zverejní ďalšie ukradnuté dáta, no najmä sa vyhráža kinám, ktoré chcú film premietať. Okrem toho sa nemajú v blízkosti týchto kín zdržiavať ani ľudia. Teda vyhrážky začínajú z virtuálneho sveta prechádzať do reálnej teroristickej hrozby. Skupina navyše odkazuje spoločnosti, aby si spomenula na udalosti z 11. septembra 2001. 

Po týchto vyhrážkach sa firma Carmike Cinemas, ktorá má v USA takmer 300 multiplexov, rozhodla film stiahnuť z programu. Agentúra AP oznámila, že na základe varovania sa oficiálna premiéra, ktorá sa mala konať 25. decembra v New Yorku, zrušila. V marketingových aktivitách okolo filmu The Interview už nepokračujú ani hlavní protagonisti James Fraco a Seth Rogen.

Kedy sa film oficiálne odprezentuje, nie je známe. Informácie však nazančujú, že Sony ukáže unikátnu online premiéru filmu. Prečo? Lebo Severná Kórea podľa nich nemôže zničiť internet. 

Zdroj: AP, hollywoodreporter.com, foxnews.com

Snímky: Sony Pictures, hollywoodreporter.com

01 - Modified: 2007-01-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia zhabala 152 kg kokaínu
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 03 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Veľký únik prezrádza detaily o PlayStaion 5 Pro. Priniesť má trojnásobne vyšší výkon, na pulty má doraziť už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:17