StoryEditor

Otestovali sme telefón, pri ktorom neplatíte za značku

31.10.2013, 19:06
Aj za málo peňazí už dokážete kúpiť slušný telefón. Dokonca aj s púzdrom v krabici.

Lacné plasty či neúplný preklad systému do slovenčiny. Aj s týmto musíte rátať pri kúpe lacnejšieho telefónu od Prestigia. Ak však prehliadnete niektoré chyby, máte v rukách prakticky veľmi zaujímavý smartfón.   

Pri mojom testovaní som ocenil najmä výrazný posun kvality displeja. Ten má päť palcov, používa technológiu IPS a disponuje HD rozlíšením. Farby aj pozorovacie uhly sú zrejme najlepšie aké môže táto značka mobilných telefónov poskytnúť. Za krkolomným názvom Prestigio Multiphone PAP 5044 DUO sa skrýva vlastne „malý“ high-end. 

Lepší ako konkurencia 

Pokiaľ vám telefóny s veľkou obrazovkou nevadia, pri používaní oceníte 8,3 mm hrúbku či hmotnosť 130 gramov. Ako plus sa mi počíta najmä stratégia značky pribaľovať k telefónom púzdro. Tu sa výrobca inšpiroval Samsungom. Pri telefóne nájdete takzvaný Flip Cover, s ktorým vyzerá smartfón ako „malá knižka“. Obal je navyše aktívny, a tak pokiaľ ho zatvoríte, obrazovka zhasne a zablokuje sa. 

Vo vnútri si našiel miesto štvorjadrový procesor, ktorý pri bežných činnostiach smartfónu úplne vyhovuje. Spomalenie systému zaznamenáte až pri spustení viacerých aplikácií. Avšak na svoju cenovú kategóriu je na tom smartfón lepšie, než niektorí značkoví konkurenti. 

Fotoaparát „opäť nesklamal“

Fotoaparát poskytuje 8 Mpx rozlíšenie, no jeho kvalitu oceníte len za dobrých svetelných podmienok. V tme alebo za šera fotí podpriemerne. Skrátka fotoaparáty neboli nikdy doménou Prestigia a tento model na povesti nič nezmení. Nahrávanie videa je rovnako kvalitné len cez deň a za dobrých svetelných podmienok. Smartfón má taktiež integrovanú LED diódu ako blesk, no ten nevie systém správne nastavovať. 

Značka vyniká pri správe telefónov, ktoré používajú dve SIM karty. Používatelia, ktorí dávajú prednosť práve týmto zariadeniam, budú spokojní. Manažment a nastavovanie kariet je prehľadné. 

Chýba tomu nápad

Do zariadenia môžete vložiť aj pamäťovú microSD kartu a jej používanie bude zrejme aj povinnosťou. Výrobca síce v špecifikáciach udáva 4 GB pamäte, reálne však máte k dispozícii len jeden GB. Čo prakticky ledva stačí na jednu náročnejšiu hru stiahnutú z Google Play obchodu. Batéria vydrží približne jeden deň štandardného využívania. Teda email, surfovanie na internete, 15 - 20 min. telefonátov a využívanie sociálnych sietí či občasné hranie hier. 

Pri tomto modeli už nemôže výrobca ako obvykle ťažiť len z ceny. Pri 250 eurách má používateľ na výber aj iné telefóny, ako napríklad LG Optimus L9 II, Nokia Lumia 900 alebo Huawei Ascend P1. Tie sú však bez technológie dual SIM. 

Dojem s používania smartfónu nebol nijak výnimočný, no ako celok nesklamal. Teda pokiaľ viete, čo môžete za cenu približne 250 eur od telefónu čakať. Mrzí ma len sterilný a nudný dizajn, ktorého sa Prestigio drží. Zainvestovať do vzhľadu dnes rozhodne pomáha atraktivite výrobkov. Telefóny by navyše získali aj vlastný imidž.

Snímky: Prestigio

01 - Modified: 2005-08-18 08:09:03 - Feat.: 0 - Title: Průcha má smlouvu s Rangers, Pardubice se chtějí bránit
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:36