StoryEditor

Miliónový nápad. Ukázali náramok, ktorý vám bude premietať na zápästí

04.12.2014, 17:37
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Zaujímavý koncept inteligentného náramku predstavila trojica parížskych vývojárov. Štandardný displej nahrádza Cicret miniatúrnym projektorom. Obsah sa tak premietne priamo na ruku užívateľa, ktorá slúži ako dotyková plocha. Na zhotovenie funkčného prototypu zháňajú autori státisíce eur.

"Na začiatku bol jednoduchý náčrt. Potom prvý výlisok. Teraz je to sen, o ktorý sa s vami chceme podeliť," predstavujú Pascal, Guillaume a Nicolas na webových stránkach koncept "smart" náramku Cicret. Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa ich koncepcia od doterajších chytrých náramkov značne líši. Oproti nim totiž chýba akýkoľvek displej.

Aj napriek malým rozmerom - pásik s hrúbkou len 1,5 mm má v najširšom mieste 10 milimetrov - je totiž Cicret vybavený projektorom. Ten po aktivácii náramku potrasením ruky premietne displej priamo na predlaktie používateľa, ktoré v tú chvíľu poslúži ako obdoba dotykovej plochy. Spätnú väzbu pre procesor potom má získavať osem senzorov, ktoré chcú vývojári vtesnať priamo nad samotný projektor.

Užívateľ Cicretu tak bude môcť svoju ruku používať ako štandardný smartphone či tablet. Vybaví napríklad e-maily, zahrá si hry, spustí akúkoľvek aplikáciu alebo uskutoční hovor. A to všetko napríklad aj pri kúpeli, náramok má byť totiž vodeodolný. So samotným telefónom sa spáruje pomocou nízkoenergetického Bluetooth. Okrem toho bude vybavený aj wi-fi modulom, vibračným motorčekom či slotom na pamäťovú kartu.

Na dokončenie prvého funkčného prototypu zháňajú autori nezanedbateľných 700 tisíc eur. Prekvapujúce je, že na tento účel nezvolili ako mnohí ďalší niektorý zo startupových portálov. O finančnú podporu totiž žiadajú priamo na vlastnej webovej prezentácii, príspevky je možné odoslať iba cez PayPal.

Okrem formy financovania vzbudí diskusiu iste aj vstavaná batéria. Tá totiž pri plánovaných rozmeroch náramku nemôže disponovať dostatočnou kapacitou, aby ho bolo možné využívať ako plnohodnotnú náhradu telefónu.

Cicret tak skôr naznačuje smer, ktorým by sa mohol napríklad aj v blízkej budúcnosti vývoj mobilných zariadení uberať. Pred zavedením obdobných noviniek však bude potrebné množstvo podstatných drobností ešte poriadne odladiť.

01 - Modified: 2007-01-15 20:28:54 - Feat.: 0 - Title: Zdravie politikov? Naše tabu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:47