StoryEditor

Svedectvo ruského trolla: Za 45-tisíc rubľov som pracoval pre ministerstvo lží

28.03.2015, 23:00
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Svoju stopu zanechajú na desiatkach webových fór. Zdanlivo spontánne, no v skutočnosti ich starostlivo koordinovanú. Vitajte v ruskej továrni trollov.

K rozpútaniu búrlivej internetovej diskusie toho veľa nepotrebujete. Debatu, kde sa argumenty striedajú s urážkami, zvládne vznietiť samotná iskrička, správne naformulovaná veta, jediný odkaz, fotka alebo verbálne podpichnutie oponenta. A niekedy stačí samotná téma. Slová ako Ukrajina, Rusko či Putin spúšťajú na weboch zdanlivo spontánne súboje, ktoré nemajú konca.

Dvanásť hodín bez smiechu
Zdanie však občas klame, dokazuje pohľad za múry petrohradského Centra pre internetový výskum. V priestoroch modernej štvorposchodovej budovy sa rodia tisíce falošných účtov, ktoré na diskusných fórach a sociálnych sieťach umne šíria propagandu kremeľského režimu.

Prihovárajú sa tak stovky zamestnancov inštitútu, ktorí na dvanásťhodinových denných i nočných zmenách zaisťujú jeho nepretržitú prevádzku. Výmenou za nadpriemerný plat sa podriaďujú prísnym pravidlám: aktivita na desiatkach fór denne, nariadená dĺžka príspevkov, nevyhnutné kľúčové slová. Zákaz prejavov v rozpore s oficiálnou líniou. A žiadne vychádzania alebo smiech na pracovisku.

Lenže na zábavu nie je čas, opísal v rozhovore pre stanicu RFE/RL (Slobodná Európa) Marat Burkhard, petrohradský blogger, ktorý pre epicentrum ruskej propagandy za 45 tisíc rubľov mesačne pracoval. "Štyridsať miestností, v každej dvadsať ľudí, ktorí plnia kvótu 135 komentárov za zmenu. Celú dobu len sedíte a píšete, veľa nehovoríte. Čo ani nemusíte. Prácu kolegov máte na monitore pred očami," hovorí.

Trollovia pracujú v trojici s vopred danými úlohami. "Jeden, zloduch, ktorý kvôli autenticite kritizuje ruskú politiku a úrady, a dvaja ďalší, čo mu oponujú. Jeden argumentuje obrázkom, druhý odkazom," vysvetľuje Burkhard. A uvádza príklad.

TYPICKÁ ÚLOHA
Téma: V radoch ukrajinskej armády bojujú jednotky NATO
Kľúčové slová: ukrajina, rusko, politika, NATO, SVS (súkromná vojenská spoločnosť, pozn. red.)
Úloha: Realizácia tematickej diskusie na 35 fórach
Užívateľ flcrbgrjn (troll z iného oddelenia) napíše, že medzi regulárnymi ukrajinskými vojakmi bojujú žoldnieri NATO, pridá video údajne zachytávajúce dvoch amerických žoldnierov na Ukrajine. "Médiá kyjevskej junty stále útočia na Rusko a nehanebne a neúnavne klamú. Tvrdia, že na Ukrajine bojujú ruské ozbrojené sily, ale odmietajú poskytnúť akýkoľvek dôkaz (žiadny totiž neexistuje). Ale keď ide na ukrajinskú armádu, americké bábky utáborené v Kyjeve povedia, že nie sú žiadne dôkazy, že tam pôsobia zahraniční žoldnieri a západní agenti - klamú a ani sa nezačervenajú!"

Trojica trollov sa podľa zadania vrhá do práce. Užívateľ Yana24 (aka Zloduch) prvý príspevok napadne. "O akých žoldnieroch NATO tu hovoríš? Tak tam natočili nejakých Američanov, no a čo? Nevieme, čo tam robili. Rusko ako vždy obviňuje Ukrajinu z vecí, ktoré samo robí. O Žoldnieroch už všetci hovoríte dlho, ale stále ste ich nevytiahli!"

Štafetu preberá troll Odkaz. "Čítala si vôbec ten text? Ak sa orientuješ v téme, mala by si vedieť, koľko už bolo predložených dôkazov, že vojna na Ukrajine pokračuje, pretože Západu a Porošenkovi sa nechce do mieru. Našli veci patriace západným vojakom, a teraz našli aj samotných vojakov. Našli snáď dôkaz, že na Ukrajine sú ruské jednotky? Nie!" odpovedá Zloduchovi a pridáva odkaz na článok o údajnej prítomnosti Američanov na Ukrajine.

Dielo zavŕši troll Fotka, ktorý dodá vhodnú snímku a spolu s tým obviní Západ z pokrytectva. "Západ má dvojitú tvár: v každej diskusii o ukrajinskom konflikte Západ obviní Rusko, hoci sám zásobuje ukrajinskú armádu vojakmi SVS, ktorí predstavujú NATO. Je to politika dvojitých štandardov!"

Dobrý Janukovyč a opica Obama
Marat Burkhard pracoval na ruskojazyčnom oddelení, ktoré malo na starosti ruské servery, v ďalších sekciách petrohradského centra však pôsobia trollovia špecializovaní na zahraničné publikum. "Je tam ukrajinské oddelenie, anglické oddelenie, ktoré bombarduje weby CNN a BBC, oddelenie Facebooku a ďalšie. Nad nimi stoja manažéri s dvakrát tak vysokým platom. Berú ho za to, že nás nepretržite monitorujú, tie hlúposti po nás čítajú a vyhrážajú sa nám, keď urobíme chybu," vysvetľuje blogger.

Odklon od predpísanej línie trestajú vysokou pokutou a káder, ktorý pochybil, sa musí podrobiť prísnemu ideologickému preskúšaniu. Počas neho ho nadriadení zaplavia otázkami, napríklad "Čo chce Rusko, aby sa stalo v Doneckej ľudovej republike?", na ktoré previnilec musí správne odpovedať.

Ak sklame, je s ním zle. "Platíte za sebemenší prehrešok, napríklad za o minútu neskorší príchod vám strhnú 500 rubľov. Aj ja som sa raz pomýlil, namiesto fotky Porošenka som dal Janukovyča. A o tom žartovať nemôžete, Janukovyč patrí k dobrým chlapcom. Hneď si ma zavolali na koberček: ,Ako sa opovažuješ?'" spomína Burkhard.

A pridáva najbizarnejšiu úlohu svojej krátkej kariéry. Americký prezident Barack Obama počas oficiálnej návštevy Indie vypľul žuvačku. "Zadanie znelo: ,Napíš o tom 135 komentárov, a nehanbi sa odviazať. Píš si, čo chceš, ale nech je tam slovo Obama a okolo veľa vulgarizmov.' Súčasťou zadania je aj nutný a vopred daný záver, ku ktorému musíš dôjsť, v tomto prípade, že Obama je čierna opica, ktorá nič nevie o kultúre. Strčíte ho do Indie a on si tam žuje! Sú smiešni v tom, ako sa snažia zneužiť sebemenšie maličkosti. Ale na druhú stranu, ono to vlastne vôbec smiešne nie je. Naopak, je to absurdné," nešetrí blogger kritikou na adresu ruského propagandistického guľometu.

Ako z Orwella
Burkhard sa totiž k prívržencom ruského režimu nepočíta. "Zmýšľame prozápadne. Chcel som tú prácu vyskúšať, zistiť, ako to funguje. A nešlo to, po dvoch mesiacoch som podal výpoveď. Bol som v tábore nepriateľa, ktorého ideológiu nezdieľam a som absolútne proti nej. Pokračovať nedávalo zmysel, ani kvôli tomu platu. Čo je prípad mnohých bývalých kolegov: nerobia to z presvedčenia, ale kvôli peniazom," hovorí.

"A mimochodom," dodáva, "akonáhle sa v blízkosti objaví nejaký novinár, hneď sa majú na pozore. Všetky závesy sú zatiahnuté, počas dňa nesmieme vychádzať na ulicu. Novinárov sa vážne boja. Je to ako z Orwella: pracujete pre Ministerstvo pravdy, ktoré je v skutočnosti ministerstvom klamstiev."

Zdroj: lidovky.cz

01 - Modified: 2007-04-25 09:22:00 - Feat.: 0 - Title: Čistý zisk Hondy klesol v štvrtom kvartáli o 19,7 %
01 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-02 12:39:13 - Feat.: - Title: Z duelu v Rádiu Expres nič nebolo. Pellegrini tvrdil, že bude v regiónoch, našli ho v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-28 13:58:45 - Feat.: - Title: Prvý duel: Spája protestami, vyčítal Pellegrini. Korčok: Fico je na rozdiel od vás aspoň originál 05 - Modified: 2024-02-18 14:40:16 - Feat.: - Title: Čaputová reagovala na útoky Ficovej vlády: Odporujú si. Niekedy pri nich potrebujem výkladový slovník
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:04