StoryEditor

Pozrite si, ako vyzerala prvá webová stránka na svete

01.05.2013, 00:30
Nedávno ubehlo 20 rokov od momentu, keď sa internet stal verejným majetkom.

Ubehlo už celkovo 30 rokov od začiatku existencie internetu ale aj 20 rokov od „vynálezu“ internetových stránok. Prichádza však ďalši výročie, pre tridsiatimi rokmi sa internet stal verejným majetkom, slobodne prístupným komukoľvek a zadarmo.

Európska organizácia pre jadrový výskum sprístupnila v utorok historicky prvú webovú stránku na jej pôvodnej adrese.

Prvý web už dávno nepripomína dnešný internet

Vedenie CERNu tak pripomína, že sa organizácia presne pred dvadsiatimi rokmi vzdala všetkých práv spojených s technológiami pre budovanie a používanie webových stránok - webového servera, klienta pre prehliadanie webových stránok a knižnice kódov pre tvorbu webových serverov a klientov.

Autorom pôvodných kódov, ktoré boli duševným vlastníctvom CERNu, bol zamestnanec Európskej organizácie pre jadrový výskum sir Tim Berners-Lee, ktorý prvú webovú stránku oficiálne spustil už 6. augusta 1991. Jej cieľ bol prostý - popísať princíp WWW a podporiť rozvoj novej technológie. Stránka pritom bežala na počítači typu NeXT s grafickým užívateľským prostredím NeXTSTEP.

Webová stránka na počítači spred 20 rokov

Žiadne licenčené poplatky

Uvoľnenie technológií spojených s webom ako "public domain", teda bez nárokov na licenčné poplatky, bolo základom pre úspech webu a jeho rozvoj do súčasnej multimediálnej a komerčnej podoby. Obnovená prvá webová stránka na svete obsahuje taktiež prehľad ľudí, ktorí za vznikom stoja. Okrem Tima Berners-Leeho je v zozname ďalších 18 mien a jeden názov päťčlenného tímu z Helsinskej technickej univerzity.

Okrem pôvodnej podoby webu s jedným webovým serverom a niekoľkých sprístupnených dokumentov sa môžete pozrieť aj na kópiu vyhlásenia, kde sa CERN vzdáva práv k projektu.

iHned.cz

Snímky: CERN, archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:12