StoryEditor

Nvidia vzdáva boj. Z telefónov mieri do áut

06.06.2014, 09:49
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Svoje produkty bude ponúkne len top zariadeniam. Nasmerovanie firmy sa zmení.

Nvidia čiastočne priznala doterajšie neúspechy na poli mobilných telefónov. Podľa slov šéfa firmy sa už nebude snažiť konkurovať Qulacommu a miesto smartfónov a tabletov sa zameria na iné oblasti. Dominantou Nvidie sa majú stať automobily, herné zariadenia, set-top-boxy a smart TV.

Lacné smartfóny Tegru nedostanú

Smartfóny a tablety v celej šírke portfólia už nebudú jednou z hlavných oblastí záujmu Nvidie. Firma sa napriek snahám v posledných rokoch nedokázala voči dominantnému Qualcommu presadiť, a tak sa bude sústrediť na oblasti, kde má väčšiu šancu uspieť. V interview pre server Cnet to uviedol šéf spoločnosti Len-Hsun Huang.

"Našou stratégiou je venovať energiu oblastiam mobilného sveta, kde môžeme priniesť najväčšiu pridanú hodnotu," povedal v rozhovore Len-Hsun Huang. Vysvetľuje, že sila firmy je predovšetkým v práci s grafikou a vizuálnym obsahom. "Pri niektorých telefónoch je spracovanie obrazu dôležité, no pri väčšine už ani nie," pokračuje Huang v načrtávaní nového postoja k šikovným telefónom a vzápätí dodáva: "Našou stratégiou je sústrediť sa na výkonné, graficky a herne orientované zariadenia, ktorým môžeme dodať vysokú hodnotu.“

Neznamená to, že tablet alebo smartfón s čipom Nvidia už nikdy neuvidíme, len bude firma pripravovať také procesory, ktoré budú určené len pre tie najlepšie prístroje. Príkladom takéhoto zariadenia je aj nový Xiao Mi Pad, prvý tablet s procesorom Tegra K1 s jedinečnou grafickou kartou s architektúrou Mobile Kepler. „Keď chcete postaviť Porsche medzi tabletmi alebo telefónmi, sme pre to skvelý partner. To je dôvod prečo s nami spolupracujú firmy ako Xiao," vysvetlil Huang.

Pôjde do palubných dosiek

Nová stratégia teda znamená postupný koniec pre obyčajné platformy ako napríklad Tegra 4i, čo je zjednodušená verzia čipu Tegra 4, určená pre lacné LTE telefóny. Práve takýto produkt mal podľa plánov Nvidie zlomiť nadvládu Qulacommu, no neuspeli. Najskôr preto, že Nvidia nedokázala znížiť cenu na úroveň svojho rivala a navyše sa dodávky oneskorili. Nvidia tak prekonal aj výrobca lacných čipsetov MediaTek.

Nvidia nemení stratégiu prvýkrát. Pred rokmi sa firma okrem tradičných grafických kariet pre počítače rozhodla sústrediť aj na mobilný svet. Spoločnosť sa tak chcela poistiť proti očakávanému poklesu popularity osobných počítačov práve na úkor nástupu mobilných prístrojov. Novo vyvinutú technológiu však firma teraz neprestane podporovať. Špičkové mobilné procesory chce využiť v iných aplikáciách.

Okrem hernej oblasti, ktorú Nvidia naďalej pokrýva tradičnými grafickými kartami pre PC a tiež Android hernou konzolou Shield, sa firma v poslednej dobe veľa zameria na palubné systémy v automobiloch. Práve riešenie pre nich sa majú stať jedným z pilierov budúceho rastu. Vzhľadom k rastúcim požiadavkám na rýchlu prácu s aplikáciami a vykresľovanie obrazu vo veľmi vysokom rozlíšení sa majú čipy od Nvidie uplatniť tiež v set-top-boxoch a chytrých televíziách.

iDnes.cz

Luděk Vokáč

01 - Modified: 2006-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týždeň pred televízorom
01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:21