StoryEditor

Mobilná udalosť roka sa začala. Tu sú prvé novinky

25.02.2013, 11:15
Tisícky spoločností sa stretli v Barcelone, kde sa koná najväčšia výstava mobilných technológii.

Sled noviniek na Mobile World Congress odštartoval už včera Huawei, ktorý ukázal svoju novú vlajkovú loď. Čínsky výrobca, ktorý pred pár rokmi neznamenal takmer nič, dnes predbieha svetovú konkurenciu. Ascend P2 je len 8,4 mm hrubý a dosahuje hmonosť 122 gramov. Jeho obrazovka má 4,7 palcovú uhlopriečku, no nedosahuje Full HD rozlíšenie, ako napríklad posledné smartfóny od Sony, ale klasické HD.

Fotoaparát dostal 13 Mpx snímač a dokáže spracovávať Full HD video s 30 snímkami za sekundu. Huawei umiestnil do zariadenia výkonný štvorjadrový procesor a 16 GB pamäte. Novinkou je upravený Android, mal by vynikať jednoduchosťou.

Dlho na seba nenechal čakať aj Samsung. Ukázal Galaxy Note 8.0, ktorý dopĺňa už celý rad Galaxy produktov. Prívlastok Note znamená, že aj tento tablet prináša špeciálne dotykové pero. Tablet ale len vypĺňa medzeru a jeho hardvérové špecifickécie sú pre rok 2013 veľmi slabé. Napríklad osempalcová obrazovka má rozlíšene 800 x 1 280 bodov.

Na výstave však prekvapila Nokia. Síce ukázala až štyri telefóny, no najväčší záujem prilákala správou o sprístupnení svojej navigácie pre všetky telefóny s Windows Phone 8. Nazývať sa bude Here, a ponúkne majiteľom všetky výhody, ktoré mala Nokia zatiaľ len pre svoje smartfóny.

Pobyt redaktora hradí spoločnosť Orange.

Mimoriadne spravodajstvo z Mobile World Congress nájdete už zajtra v Hospodárskych novinách. Všetky aktuality budeme sledovať na HNonline.
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 19:01