StoryEditor

Amazon prináša revolúciu. Pomocníka aj špióna v jednom

11.11.2014, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Je to reproduktor, ktorý vás počúva, rozumie bežnej reči a vie zodpovedať otázky. Je to vševedko, asistentka aj hudobný DJ v jednom. Možno sa z Echa vykľuje revolučné zariadenie, možno vízia, ktorá predbehla technologické možnosti doby. A možno len dokonalý marketingový nástroj obchodného impéria Amazon.


  
Neviete, ako dlho sa varia vajcia natvrdo? Alebo hľadáte nejaký zložitejší recept? Chcete poznať predpoveď počasia na zajtra alebo si len na ráno nastaviť budíček? Stačí povedať a Amazon Echo to pre vás zariadi. Nemusíte pritom ani vyťahovať telefón z vrecka, zapínať počítač či čokoľvek iné. Stačí proste len vysloviť želanie alebo otázku. Echo vyzerá ako prenosný reproduktor, ktorý zapojíte do zásuvky, pripojíte k wi-fi sieti a pomocou aplikácie Echo Companion prihlásite ku cloudovému účtu Amazonu. Jeho sedem mikrofónov neustále počúva okolie a čaká na oslovenie - v angličtine počuje na meno "Alexa". Nasledujúci výrok je spracovaný a vyhodnotený ako povel.

Echo by malo podľa informácií výrobcu zvládnuť povely formulované prirodzenou rečou a využívať vaše služby v Amazone - "Pusti rockovú hudbu. Pridaj vajíčka do nákupného listu. Nastav budík na 6:30. Prehraj mi krátky súhrn správ." Malo by tiež vedieť odpovedať na rôznorodé otázky. "Koľko je hodín? Koľko dní zostáva do Vianoc? Kto má dnes meniny? Ako dlho mám variť vajce na mäkko? Čo dávajú večer na HBO?" Je to v podstate obdoba Siri v iOS, "Ok Google" v Androide a Cortana vo Windows Phone. S jedným rozdielom. Vyššie spomenuté máte vo svojich smartfónoch a sú pripravené pre jedného používateľa - vás. Echo by malo byť v stálej pohotovosti v obývačke, spálni alebo kuchyni a malo by počúvať všetkých členov domácnosti.

Za všetkým hľadaj cloud
Úspech Echa bude závisieť predovšetkým na spoľahlivosti prevodu hovorenej reči do textovej podoby. Ak polovicu povelov nepochopí alebo pochopí zle, skončí na dne šuplíku alebo v krabici v garáži. Spracovanie požiadaviek a otázok bude prebiehať na serveroch v cloude AWC, teda Amazon Web Services. Amazon sľubuje neustály rozvoj kvality služieb a ich učenie sa vašim návykom a preferenciám. Ako bude tento proces fungovať, keď ho bude v spoločnej domácnosti dopoludnia úkolovať napríklad mamička na materskej, popoludní pubertálna dcéra a večer unavený konzervatívny otec, nie je jasné.




Hudbu bude Echo sprostredkovávať z vašich účtov v Amazon Music Library, Prime Music, TuneIn a iHeartRadio. Vďaka Bluetooth budete môcť prehrávať aj hudbu zo Spotify alebo Pandory, či pôjde hlasovými povelmi ovládať aj tieto aplikácie, výrobca nespresnil. Bez podrobností je aj škála podporovaných aplikácií a systémov tretích strán, najmä pre diktovanie poznámok a zoznamov. Čo naopak Amazon v technickej špecifikácii Echa vyzdvihuje, je sedem mikrofónov, ktoré spoločne s funkciou na potlačenie hluku okolia majú zabezpečiť, že vyrieknutá otázka sa k zariadeniu dostane odkiaľkoľvek aj v relatívne rušnej domácnosti.
          
Veľký brat a reklama na mieru
Jedna z kľúčových otázok určite znie: budete ochotní si do jednej alebo viacerých miestností v byte nainštalovať zariadenie, ktoré počúva každé vaše slovo a bez akejkoľvek vašej kontroly komunikuje s internetom? Tvorca systému síce tvrdí, že až do vyrieknutia "oslovenia" sa Echo vaším rozprávaním nijako nezaoberá a nijako ho nespracováva. Ale budeme tomu veriť?

Amazon je predovšetkým obchodná spoločnosť. Vedieť, o čom sa doma ktorý užívateľ rozpráva, to by bol priamo "jackpot". Môžeme si predstaviť jednoduchý scenár: Manželka sa pri večeri zmieni, že jej na aute pískajú brzdy. A vám sa v emaile a banneroch vo webovom prehliadači ako mávnutím čarovného prútika objavia reklamy na ten najvýhodnejší nákup brzdových kotúčov a doštičiek. Budeme Amazonu veriť, že na servere nemieri všetko, čo Echo počuje? A že zabezpečil komunikáciu tak, aby tento kanál nemohla zneužiť tretia strana, napríklad tým, že ho premení na plošticu, ktorú budete sami dobrovoľne oprašovať? Súdiac podľa predajov poslednej generácie telefónov iPhone, ktorých Siri tiež počúva každé v okolí vyrieknuté slovo, by to Amazonu vyjsť mohlo.

Nič na náhodu neponechal Amazon ani po stránke cenovej. Za Echo zaplatíte 199 dolárov, čo v prípade, že "tá vec" bude skutočne fungovať, nie je veľa. Je to prinajmenšom papierovo slušne výkonný Bluetooth reproduktor. Predplatitelia služby Prime potom Echo dostanú len za 99 dolárov. Tu ešte možno pre zaujímavosť dodajme, že títo zákazníci majú najnovšie možnosť využívať aj neobmedzené cloudové úložisko pre ukladanie fotografií.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-18 13:06:48 - Feat.: 0 - Title: Maďarskej ekonomike je ťažko
01 - Modified: 2021-07-17 08:37:00 - Feat.: - Title: Tento chlapec je najmladšou osobou, ktorá vďaka Blue Origins poletí do vesmíru 02 - Modified: 2021-07-05 11:19:11 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta dnes končí ako šéf Amazonu, takto z neho vybudoval úspešnú firmu 03 - Modified: 2021-06-07 13:04:07 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta Jeff Bezos poletí v júli do vesmíru, sníval o tom od svojich piatich rokov 04 - Modified: 2019-12-11 17:54:16 - Feat.: - Title: Amazon: Trump sa nám pomstil zmarením armádnej zákazky 05 - Modified: 2019-08-27 07:47:03 - Feat.: - Title: Hollywoodska hviezda, ktorá sa má skutočne k činu. Pozrite sa, ako Leonardo DiCaprio zachraňuje svet
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:44