StoryEditor

Naučte sa, ako zarábať na IT. Vďaka cloudu

08.01.2015, 10:41
Autor:
dpidpi
V súčasnosti už nie je namieste otázka, či dať cloudu áno alebo nie, ale aký si vybrať.

Údržba, personálne náklady či vhodný priestor. Prevádzkovať vlastnú serverovňu je v súčasnosti v mnohých prípadoch ekonomicky menej výhodné než predať svoj systém do cloudu. „Diskusia sa už nezaoberá otázkou, či prejsť, alebo neprejsť do cloudu, ale kedy a do ktorého,“ uviedol na HN fóre solution specialist Miloš Halečka zo spoločnosti Microsoft.

Práve Microsoft patrí svetovo medzi najväčších prevádzkovateľov datacentier. Po celom svete má stotisíce serverov, ktoré napríklad prinášali aj všetky živé prenosy z minuloročnej olympiády v Soči. Firma, ktorá to dostala na starosť, využila cloud a výrazne eliminovala vzniknuté náklady.

Cloud chráni aj proti hackerským útokom

Aj preto sú súčasné možnosti cloudu už takmer neobmedzené a klienti si môžu vyberať z desiatok možností. Do cloudu môžu vyskúšať previesť len jednu alebo časť zo svojich aplikácií či dokonca tak dostať celú svoju správu. Rovnako môžete mať v cloude len váš kancelársky softvér alebo doň umiestnite aj dochádzkový systém. Výhodou je prístup odkiaľkoľvek, jednoduchšia správa či možnosť pristupovať do systémov firmy bez problémov aj cez mobil. 

 „Podľa údajov sa vo firmách až 72 percent nákladov venuje na údržbu IT systémov a len 28 percent ide na inovácie,“ povedal cloud a enterprise business group lead Eduard Bartko z Microsoftu. Náklady vkladané do informačných technológií sa však môžu zmenšiť a práve tieto prostriedky môžete radšej dávať do svojho biznisu. Okrem toho sa ako obyčajná firma viete lepšie brániť aj potenciálnym útokom. „Takmer všetci zákazníci povedia, že permanentne zažívajú hackerské útoky. V cloude máme reálne príklady, že my dokážeme zabezpečiť určitú formu ochrany,“ uviedol Bartko. 

Paradoxne práve ochrana údajov firmy môže byť ďalším kľúčovým faktorom, ktorý bude hrať v prospech cloudu. Bezpečnosť je drahá a často je vo firmách na oveľa nižšej úrovni ako v prípade údajov, ktoré sú umiestnené v cloude súkromnej spoločnosti. „Prejdenie do cloudu bolo pre nás veľkým odbremenením,“ uviedol ako reálny príklad Martin Ševček, CTO zo spoločnosti Milleninum. 

Náklady znížila firma asi o tretinu

Prenos údajov z vlastných serverov trval podľa jeho slov tri týždne. „Veľký problém pri štandardnej správe je v tom, že pri samotných serveroch, aj keď dopredu presne plánujete, je veľmi ťažké odhadnúť daný rast. Ak sa u vás počas roka niečo zmenilo, napríklad sme začali robiť viac projektov, neboli sme schopní pružne reagovať na požiadavky. V rámci cloudu toto trvá pár minút. Naklikáme si len vyšší výkon,“ uviedol Ševček. 

Firma, ktorá sa venuje IT, na základe prechodu do cloudu, znížila podľa svojich slov náklady asi o tretinu. Zmeniť však musela internetové pripojenie, ktoré si vyžadovalo vyššiu rýchlosť. Je to jeden z kľúčových parametrov, ktorý pri cloude musí fungovať bezproblémovo.

Podľa Juergena Imhoffa, senior biznis architekta z nemeckého Microsoftu, cloudu sú naklonení mladí ľudia, ktorí radšej pracujú zo svojich počítačov či tabletov. To im bez problémov umožňuje. Na HN fóre sa okrem iného venovala prednáška aj praktickej ukážke práce s databázou v cloude. K stovkám údajom z firmy sa dokážete pripojiť kdekoľvek a ihneď ich odprezentovať. 

Trendy v IT technológiách ukazujú, že cloud sa stáva súčasťou čoraz väčšieho počtu firiem, a to najmä vďaka jednoduchej správe a nižším nákladom. V budúcnosti sa vďaka big data – obrovským databázam údajov – odhaduje ešte výraznejšie nasadzovanie.

 

Najväčšou hrozbou pre bezpečnosť je človek za počítačom.

Juergen Imhoff, Senior Business Architect, Microsoft Germany

Stále hovoríme o cloude. Prečo je vlastne pre firmy dôležitý?

Myslím, že je to spôsob, ako robiť biznis budúcnosti. Je to oveľa agilnejšie riešenie informačných technológií vo firme, ktoré sa vedia okamžite prispôsobovať jej požiadavkám či trhu. Nemusíte kupovať servery, nastavovať ich a spravovať, len si okamžite a jednoducho pridáte výkon. 

A to je s datacentrom zložitejšie.

Samozrejme. Teda ak chcete byť dnes konkurencieschopný, musíte sa v súčasnosti okamžite meniť podľa trhu a rastu firmy, čo je veľmi zložité s masívnym datacentrom. Toto je s cloudom oveľa jednoduchšie. 

Asi jednou z najdôležitejších otázok je aj to, kto nesie zodpovednosť za bezpečnosť pri úniku informácií. 

Najväčším problémom pri ochrane dát a bezpečnosti je vždy ten, kto sedí za počítačom, teda človek. Samozrejme, je to len jedna z možností. Za niečo je pri ochrane zodpovedná spoločnosť a na druhej strane svoju zodpovednosť nesie aj firma, ktorá poskytuje cloud. Ochrana a základné pravidlá bezpečnosti musia fungovať na oboch stranách. Tak je možné minimalizovať akýkoľvek útok.  

Môžete mi povedať nejaký príklad, kedy by firma mala vôbec začať uvažovať o cloude? 

To je základná otázka mnohých spoločností. Začnite dnes, začnite pokojne postupne. Nezáleží na tom, aká veľká ste firma a či pracujete dokonca sám. Cloud dokáže osloviť každého. Napríklad naša služba Azure je dostupná okamžite zadarmo, pokojne si môžete ihneď vyskúšať, čo je to ten cloud a či vám bude vyhovovať. Nemusíte vyvíjať rakety, aby ste začali rozmýšľať nad cloudom.

01 - Modified: 2007-02-09 17:08:07 - Feat.: 0 - Title: Automobilky roztlačili celý priemysel
01 - Modified: 2022-08-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie cloudové úložiská. Ponúkajú až 20 GB zadarmo i pokročilé šifrovanie 02 - Modified: 2022-03-30 09:40:44 - Feat.: - Title: Robí vám problém nedostatok pamäti v iPhone? Takto telefón odľahčíte v pár jednoduchých krokoch 03 - Modified: 2022-01-26 05:45:52 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil tržby aj zisk o pätinu. Môže za to veľký dopyt po cloudových službách 04 - Modified: 2021-11-04 16:05:05 - Feat.: - Title: Boj gigantov. Gatesov Microsoft po viac ako roku prekonal Apple 05 - Modified: 2021-06-15 13:37:37 - Feat.: - Title: Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. O výmene batérií v elektronike a o tom, čo sa stane s Google fotkami (podcast)
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:07