StoryEditor

Internet mení svet. Už malým deťom

28.11.2014, 08:01
Autor:
dpidpi
Od dát v mobile budeme čoraz závislejší. Už dnes je napríklad takmer každé druhé dieťa do dvoch rokov vo Švédsku denne na internete.

Ak si občas na internete pozriete video alebo pošlete fotografiu, v budúcnosti to budete robiť častejšie. A okrem toho prenášaný obsah bude čoraz kvalitnejší a dátovo náročnejší, a to tak, že nám aktuálna novinka na Slovensku 4G alias LTE prestane stačiť. Postupne sa presmerujeme na 5G. Spoločnosť Ericsson na svojej konferencii, ktorá sa konala vo Švédsku oznámila, že v roku 2020 to bude realitou aj v Európe. „Technológia napreduje a ďalším logickým krokom bude použite sietí novej generácie,“ povedala Sara Mazur, ktorá pracuje v Ericssone na čele výskumu.

Okrem toho na internete sa nebudú pripájať len „bežné veci“ ako mobil či tablet. Ale na internet sa bude postupne pripájať všetko. Autá, svetlá, dvere či dokonca aj kvety. Tie napríklad samostatne požiadajú o zaliatie či dodanie živín. Ťažiť z tejto výhody má každý. Či už biznis alebo bežní používatelia.

Prevádzka zariadení na novej sieti má byť dokonca aj energeticky menej náročnejšia ako dnes. Siete piatej generácie sú zatiaľ len v testovacej prevádzke. „V júli tohto roku sme úspešne testovali mobilné pripojenie na 5G,“ dodala Sara Mazur. Na ukážku tieto siete dokážu prenášať dáta aj stonásobne rýchlejšie ako dnes. 

Tieto zmeny v mobilnej komunikácii znamenajú aj to, že okrem toho, že sa nám rýchlejšie načítajú stránky či video, táto technológia mení spôsob života. Mobilný telefón sa stáva naším kľúčom k mnohým službám a ovplyvňuje aj deti. Štúdia, ktorá skúmala udalosti vo Švédsku ukázala, že 75 percent detí do troch rokov má prístup k tabletu. 

Symbolom doby pre mladých bude zrejme internet. „Znie to až neuveriteľne, no 48 percent detí do dvoch rokov je denne na internete,“ povedala na biznis konferencii spoločnosti Ericsson šéfka najväčšej švédskej televízie Ema Hamilton. Okrem toho až celkovo polovica z detí je dokonca denne na internete. Najčastejšie formou prezerania videí. Päťročné deti už dokážu priemerne stráviť na internete až tri hodiny. 

Konferencia ukázala, že mobilné siete okrem iného ovplyvnia aj svet automobilov, kde zvýšia bezpečnosť a zvýšia komfort. Najmä napríklad komunikáciou medzi automobilmi, ktoré si automaticky vymenia správy o nebezpečenstve či aj dopravnej zápche. Ericsson na tejto platforme spolupracuje s domácou automobilkou Volvo. 

V roku 2020 tak bude na internet celkovo pripojených asi 50 miliárd zariadení. So svetom internetu si budeme bližšie aj v reálnom živote. Mobilné vysielače budú bežne ukryté v lampách pouličného osvetlenia alebo aj v informačných tabuliach. Mestá sa stanú „inteligentnejšími“, mala by sa zlepšiť doprava, a to aj vďaka samojazdiacim autám.

„So samojazdiacimi autami počítame v roku 2020,“ potvrdil HN Klas Benerik, CIO v spoločnosti Volvo. Autá by mali fungovať buď v úplnom alebo aspoň čiastočnom režime autonómnej jazdy. Napríklad len do 30 kilometrov za hodinu. S technológiou by problém byť nemal, otázkou stále zostávajú legislatívne zmeny, ktoré sa musia uskutočniť.

Vízia Ericssonu ukazuje aj trendy, ktoré budú meniť napríklad svet televízie. Jedným z najdôležitejších parametrov pre divákov sa stáva najmä obrazová HD kvalita, možnosť pozerať svoje seriály bez reklamy či okamžitá dostupnosť nových filmov. Nahráva to tak do karát najmä veľkým online službám. 

Snímky: Volvo, Archív

01 - Modified: 2007-01-09 21:09:56 - Feat.: 0 - Title: Daň z áut -- zmeny treba oznámiť do pätnásť dní
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:29