usa armáda delostrelectvoFlickr
StoryEditor

Americká armáda sa opäť pripravuje na masívny konflikt. Nacvičuje boj proti vyspelému protivníkovi

04.07.2016, 16:35
V súčasnej dobe opäť rastie potreba "oprášiť" schopnosti vo vedení masívnych vševojskových bojových operácií, často vedených na obrovské vzdialenosti.

Po pätnástich rokoch bojov proti povstalcom sa americká pozemná armáda začína opäť dôraznejšie pripravovať na stret veľkej intenzity. V posledných mesiacoch a rokoch pripravuje veľké cvičenia s masívnym zapojením tankov, delostrelectva, raketových jednotiek, obrnených vozidiel a samozrejme i dronov.

Odkaz protipovstaleckého boja

Vojny v Iraku a Afganistane postavili americké pozemné vojsko pred nových protivníkov. V oboch krajinách sa príslušníci U.S. Army museli naučiť vypátrať, sledovať, zamerať a nakoniec zničiť malé skupiny bojovníkov, často vmiešaných medzi civilné obyvateľstvo. Protivníci sa pohybovali v civilných autách a skrývali sa v najrôznejšom teréne, vrátane mestského prostredia.

To dalo vzniknúť novej technike i taktike. Američania investovali desiatky miliárd dolárov do boja s fenoménom IED (Improvised Explosive Device - improvizované výbušné systémy). IED spôsobili v Iraku a Afganistane dve tretiny všetkých koaličných strát.

Americká armáda má teraz obrovské skúsenosti, techniku ​​aj vypracovanú taktiku v protipovstaleckom boji.

"Armáda má hlboké skúsenosti, ale potrebuje ich viac rozšíriť. Sme dobrí v protipovstaleckých operáciách a v operáciách zabezpečujúcich ochranu veľkých území. Teraz sa budeme musieť viac zamerať na manévre mechanizovaných jednotiek na veľké vzdialenosti," uviedol Rickey Smith, zástupca náčelníka štábu Výcvikového a doktrinálneho veliteľstvo americkej armády TRADOC (Training and Doctrine Command).

Návrat ku koreňom s novou technikou

Vedenie protipovstaleckých operácií zostáva dôležitou súčasťou výcviku americkej armády. Ostatne protipovstalecký boj aj zaistenie bezpečnosti rozľahlých území je kľúčové pri riešení výziev tzv. hybridnej vojny.

Súčasne však bude americká armáda cvičiť svoje schopnosti vo vedení rozsiahlych bojových operácií proti vyspelému protivníkovi, ako sú Čína a Rusko.

Výcvik nebude samozrejme vyslovene zameraný na boj s vyššie spomínanými krajinami. Kľúčové je skôr sledovať a rozpoznať rýchlo sa meniace bezpečnostné prostredie, ktoré zahŕňa okrem iného napätie a rivalitu medzi vojenskými mocnosťami. Jednou z úrovní tejto rivality je práve schopnosť viesť masívne vševojskové operácie.

Aj keď je boj proti povstalcom a boj proti vyspelému protivníkovi samozrejme úplne odlišný, možno v oboch konfliktoch použiť niektoré spoločné zbraňové systémy. Americká armáda napríklad v minulých rokoch zaviedla nové presné zbrane, treba satelitom navádzanú delostreleckú a raketovú muníciu.

Napríklad navádzaná munícia Excalibur kalibru 155 mm umožňuje delostrelectvu na 30 km ničiť ciele s kruhovou odchýlkou ​​iba 30 m. Excalibur ničí bodové ciele alebo poskytuje blízku palebnú podporu vlastným silám. Rovnako tak americká armáda zaviedla do výzbroje satelitom navádzané strely raketometu GLMRS (Guided Multiple-Launch Rocket System).

Strely dokážu ničiť jednotlivé budovy, zhromaždenie bojovníkov alebo ďalšie bodové ciele až na vzdialenosť 70 km. V prípade rozsiahlych stretov mechanizovaných jednotiek môžu podobné zbrane ničiť sklady munície / paliva za nepriateľskou líniou aj jednotlivé bojové vozidlá.

Ďalšou oblasťou využiteľnou pre masívne strety sú bezpilotné lietadlá. Na začiatku vojny v Iraku a Afganistane americká armáda prevádzkovala len niekoľko bezpilotných lietadiel. Na konci hlavných vojnových operácií lietali nad Irakom a Afganistanom stovky dronov všetkých kategórií, ktoré pátrali po protivníkovi, zameriavali ciele pre bojové lietadlá a delostrelectvo alebo pomocou vlastných zbraní protivníka ničili.

Podobné uplatnenie nájdu drony aj pri strete s rovnocenným protivníkom. Rovnako tak drony môžu sledovať pozície vlastných síl a poskytovať veliteľom lepšie situačné povedomie o stave bojiska.

"To nie je návrat do budúcnosti, to je pohyb vpred do budúcnosti, kde sily armády budú čeliť prispôsobivému nepriateľovi s väčšou ničivosťou. Dnešná generácia veliteľov bude súčasne riadiť vševojskový boj a bezpečnosť na rozsiahlom území," vysvetľuje Smith a dodáva: "Armáda musí byť pripravená na celý rozsah vojenských operácií. Jednou z nich sú operácie s podobne vyspelým protivníkom, s akým sme posledné roky nebojovali," dodáva Smith.

Nová technika a taktika

Americká armáda sa nevracia len k starým technikám boja s rovnocenným protivníkom. Nové prostriedky riadenia boja umožnia predovšetkým nebývalým spôsobom zjednotiť akcie najrôznejších jednotiek - prieskumných / bojových dronov, bojových vrtuľníkov, lietadiel, delostrelectva, tankov i peších jednotiek.

Americká armáda chce napríklad dotiahnuť k dokonalosti získavanie pozícií protivníka pomocou dronov (alebo iných prostriedkov na zemi, vrátane jednotlivých vojakov) a okamžite naviesť na tieto ciele vlastné presné (a vhodným spôsobom zvolené) letecké, raketové a delostrelecké zbrane.

Pentagon si uvedomuje, že kľúčom je podchytiť vývoj nových zbraní, systémov a taktík protivníka a čo najrýchlejšie sa na nové prostredie adaptovať. A na druhej strane naopak vytvárať také systémy a taktiky, na ktoré protivník nedokáže okamžite reagovať, resp. reagovať len za vynaloženia obrovských finančných, ľudských a surovinových zdrojov.

Okrem najrôznejších dronov a robotov tak bude kľúčové dokončenie vývoja taktiky nasadenia rojov malých bezpilotných lietadiel, nasadenie moderných výpočtových a riadiacich systémov, rozpracovanie taktiky moderného tankového boja, zavedenie najnovších systémov elektronického boja, obrana proti lietadlám a presným zbraniam protivníka vrátane obrany proti protitankovým riadeným strelám a navádzanej delostreleckej a raketovej munícii protivníka.

Smith záverom opisuje budúce vedenie vševojskových operácií americkej armády ako "dirigovanie orchestra", kde sa každý nástroj prelína s ďalším nástrojom a spoločne vytvárajú jednotné hudobné predstavenie.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:06