Ondrej Macko
StoryEditor

Ondrej Macko: Spýtal som sa Jobsa, aký používa telefón. Bol to Sony Ericsson

08.01.2017, 23:00

Moje stretnutie so Stevom Jobsom sa odohralo v Paríži ešte predtým, ako by bol Steve vôbec uvažoval o uvedení mobilného telefónu. Aspoň tak to vyzeralo pri našom stretnutí, na ktorom sme boli traja novinári z východnej Európy – Česka, Slovenska a Maďarska. Písal sa september 2004. Bolo to obdobie, keď mobilné telefóny len začínali, absolútna väčšina z nich bola vybavená tlačidlami a ich určením bolo telefonovať a esemeskovať.

​Na tomto stretnutí sa hovorilo aj o multimediálnom prehrávači iPod a nikto z nás novinárov vtedy poriadne nechápal, ako je to s prepojením na predajný systém iTunes. Jednoducho, vtedy sa u nás hudba len kradla a kupovať ju s platobnou kartou bolo pre Slováka nepredstaviteľné. Počas rozhovoru som sa ho spýtal, ako to vidí s výrobou vlastného telefónu. Jobs vtedy bez váhania odpovedal, že Apple nebude vyrábať smartfóny. Pýtal som sa ho, aký telefón používa a bol to Sony Ericsson.

Za menej ako tri roky bolo všetko inak a Apple ohlásil prvý iPhone, ktorý sa reálne dostal do predaja v júni 2007. Pamätám si ako dnes, že som ho mal v ruke na jeseň tohto roka vďaka človeku, ktorý má dnes prestížnu špecializovanú predajňu s produktmi Applu. Telefonovať sa s ním na Slovensku nedalo, vedel pracovať len so SIM kartou od jediného amerického operátora. Už od začiatku bol jasne zameraný na dotykové ovládanie a zároveň to bol najlepší hudobný prehrávač na trhu. Prejavila sa tu Stevova záľuba v hudbe a tiež bol fascinovaný ľudskou rukou.

Steve odmietal rôzne dotykové perá – na všetko ovládanie musia stačiť prsty. A tiež vyznával myšlienku, že používateľ by nemal mať veľa možností pri nákupe produktu. Prvý iPhone bol len čierny, biela verzia sa objavila oveľa neskôr, nič iné na výber nebolo. Počas rokov prebiehali vylepšenia iPhonu, ale základná myšlienka v jednoduchosti použitia, ktorú nikto predtým nedotiahol tak ďaleko ako Apple pod Stevovým vedením, zostala až do jeho smrti a žije aj dodnes. Steve vyznával jednoduché pravidlo – ľudia nevedia, čo chcú, až pokým to neuvidia. Smrť Steva Jobsa bol tak začiatkom rôznych farbených verzií iPhonu vrátane zlatej či ružovej, čo by sa za Steva nikdy nebolo stalo. Rovnako sa objavili aj verzie iPhonu s prívlastkom Plus.

Najväčšia zmena v dizajne iPhonu bol prechod zo štvrtej na piatu verziu a iPhone 5 dodnes mnoho ľudí používa, hoci je v predaji iPhone 7/7 PLUS. Práve v tomto roku má prísť druhá najrevolučnejšia zmena a iPhone sa má stať niečím, čo sme ešte nevideli. 

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:55