Logo spoločnosti Motorola FOTO: HN/Patrik Koreň
StoryEditor

Nemci si doma smartfóny od Motoroly nekúpia. Spoločnosť dostala od úradov zákaz

22.05.2024, 07:30
23.05.2024, 14:10

Nemecký súd nariadil v krajine zákaz predaja mobilných zariadení značky Lenovo a Motorola. Spoločnosť, ktorá obe značky vlastní, bola obvinená z porušenia patentov, ktoré vlastní americká firma InterDigital.

Spor sa týka modulov WWAN (Wireless Wide Area Network), ktoré umožňujú prístup k internetu prostredníctvom mobilnej siete. Motorola teda musí z trhu stiahnuť všetky zariadenia, ktoré sa vedia pripojiť ku GSM, UMTS, LTE a 5G sieťam.

Zákaz v podstate postihuje všetky mobilné zariadenia značiek Lenovo a Motorola (obe značky spadajú pod rovnakú čínsku spoločnosť). Tá nedávno predstavila novú sériu mobilov Edge 50, zákaz sa vzťahuje aj na ňu.

image

Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť

Z nemeckého webového portálu Motoroly už zmizli všetky zmienky o mobiloch, stránky aktuálne iba inzerujú nové slúchadlá a nabíjačky. Oproti tomu Lenovo nemá takú veľkú časť portfólia v mobiloch, predáva predovšetkým notebooky, avšak aj tak na webe visí upozornenie, že produkty s mobilným pripojením nebudú dostupné. To sa môže týkať aj niektorých konfigurácií notebookov.

Problém patentov

Spoločnosťou Lenovo a Motorola boli v Nemecku uznané súdmi vinnými z porušenia patentov, ktoré má registrovaná americká technologická spoločnosť InterDigital. Lenovo okrem iného odmietlo platiť spoločnosti InterDigital licenčné poplatky za využívanie týchto patentovaných technológií. Právne zastúpenie Lenova sa chce proti rozhodnutiu súdu odvolať a tvrdí, že je rozsudok nespravodlivý.

Stále je však možné, že sa firmy dohodnú mimosúdne a v takom prípade by sa mobily mohli vrátiť späť na nemecký trh. V súčasnosti sa však nevie, ako dlho môžu rokovania medzi firmami trvať, prípadne ako dlho budú súdy riešiť odvolanie Lenova, takže je možné, že mobily značky Motorola budú na nemeckom trhu chýbať dlhší čas.

image

Motorola Edge 50 Pro FOTO: HN/Patrik Koreň

Nemecké súdy sa už skôr uchýlili k vydaniu zákazu na predaj zariadení značiek Oppo a OnePlus kvôli patentovému sporu s Nokiou. Nakoniec sa však spoločnosti dokázali dohodnúť a predaje Oppa a OnePlusu môžu v Nemecku pokračovať.

Stanovisko spoločnosti

K situácii sa vyjadrila aj samotná spoločnosť Lenovo: "Spoločnosť Lenovo ako globálny technologický líder si váži úsilie a investície, ktoré vedú k inováciám, a sme zároveň poskytovateľom aj prijímateľom licencií na duševné vlastníctvo."

"V súvislosti s prípadom Interdigital (IDC) rešpektujeme rozhodnutie Mníchovského súdu, ale nesúhlasíme s ním, pretože sme presvedčení, že spoločnosť IDC porušila svoje vlastné právne povinnosti licencovať svoju technológiu za férových, primeraných a nediskriminačných (FRAND) podmienok spoločnosti Lenovo alebo našim externým dodávateľom."

Prístup k štandardizovanej technológii na základe FRAND podmienok je kľúčový pre budúcnosť celosvetového technologického priemyslu; budeme aj naďalej bojovať za transparentnosť v licenčných rokovaniach a proti spoločnostiam, ktoré požadujú prehnané sadzby za svoje patentové portfóliá."

"Inovácie musia byť dostupné a cenovo výhodné a neprimerané globálne licencovanie patentov a poplatky spoločnosti IDC znevýhodňujú nemeckých zákazníkov, najmä spotrebiteľov, tým, že obmedzujú prístup k najnovším technológiám a zvyšujú ceny technologických produktov. Prípad pokračuje ďalším konaním a naším odvolaním."

01 - Modified: 2024-04-22 13:32:03 - Feat.: 1 - Title: Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu
01 - Modified: 2024-07-01 13:01:23 - Feat.: - Title: Švédske mestečko rozpredávalo pozemky za 10 centov. Záujem bol z celého sveta, totálne ho to ochromilo 02 - Modified: 2024-06-30 15:52:01 - Feat.: - Title: Nemecká AfD je otvorená spolupráci s novovzniknutým zoskupením Patrioti pre Európu 03 - Modified: 2024-06-30 15:14:20 - Feat.: - Title: AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom 04 - Modified: 2024-06-30 14:15:26 - Feat.: - Title: Člen nemeckej AfD pohrýzol do nohy demonštranta počas zjazdu strany v Essene, prípad rieši polícia 05 - Modified: 2024-06-30 11:42:06 - Feat.: - Title: Zamaskovaný muž vyliezol na strechu počas futbalového zápasu Nemcov s Dánmi, zadržala ho polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. júl 2024 18:25