Slúchadlá Sonos Ace FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz
StoryEditor

Najzaujímavejšie slúchadlá na trhu? Novinka od Sonosu je prvá svojho druhu

23.05.2024, 00:00

Úderom pätnástej hodiny skončilo embargo na prvé slúchadlá spoločnosti Sonos, ktoré po krátkom skúmaní vnímame ako jedna z najzaujímavejších na trhu. Sú do detailu premyslené, veľmi pohodlné, zvukovo pôsobivé a prekvapivým spôsobom zapadnú do domáceho ekosystému Sonosu.

„Preboha prečo?“ gúľal som očami, keď sa definitívne potvrdili špekulácie a na prísne embargovanom stretnutí v centre Prahy nám zástupcovia Sonosu ukázali nový produkt – náhlavné bezdrôtové slúchadlá nazvané Ace. Čím viac som sa o hotovom produkte dozvedal a akonáhle som ho vyskúšal, už som si otázku „prečo“ nekládol. Na trhu totiž druhé také nie sú.

Aby som vysvetlil tú úvodnú skepsu: v uplynulých rokoch sa do produkcie slúchadiel s trochou zveličenia pustil každý, kto okolo výroby elektroniky len prešiel, a popri tradičných výrobcoch ich tak do portfólia zaradili snáď všetci výrobcovia spotrebnej elektroniky, skôr úzko špecializovaní výrobcovia reprosústav a v neposlednom rade mnoho mladých startupov a spin-offov. A mnohým to ide veľmi dobre - ak na trhu niečo nechýba, je to veľký výber viac či menej podarených slúchadiel.

A teraz do tejto hromady pridal Sonos ďalší model - svoj prvý. Pritom je to firma, ktorá v podstate vytvorila kategóriu perfektne synchronizovaného multiroomového ozvučenia a jej za dvadsať rokov vyladený ekosystém domácich a prenosných reprosústav a soundbarov patrí k tomu najlepšiemu v zodpovedajúcich produktových kategóriách. Úkrok smerom k slúchadlám tak na prvý pohľad nedával príliš zmysel.

Do detailu premyslené

Najprv základy. Sonos Ace sú supraaurrálne náhlavné slúchadlá s temenným hlavovým mostom. To znamená, že náušníky sedia na ušných lalokoch a prepájajúci most obopína lebku cez jej vrchnú časť.

Náušníky sú z mäkkej pamäťovej peny potiahnuté „vegánskou“ kožou, z rovnakých materiálov je aj spodná časť hlavového mosta, pričom na bokoch je použitá tuhšia pena a hore mäkšia – aby slúchadlá dobre sedeli a zároveň boli pohodlné aj po mnohých hodinách počúvania. To zatiaľ nemôžeme potvrdiť, mali sme ich na hlave len chvíľu, ale pôsobila na nás veľmi ľahko a mimoriadne pohodlne.

image

Slúchadlá Sonos Ace FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Ich vývoj trval tri roky a myslelo sa aj na bežne zabúdané detaily. Náušníky sú odnímateľné, aby ich bolo možné v prípade poškodenia ľahko vymeniť. Na mieste držia na magnetoch, takže bude stačiť odklapnúť staré a naklapnúť nové. Aby sa nikomu nemohlo podariť ich nasadiť opačne (sú asymetrické), magnety na ľavej a pravej strane majú opačnú polaritu a nevhodný náušník je tak od slúchadla odpudený.

Vnútorné sieťky náušníkov, ktoré kryjú priestor so 40-milimetrovými meničom a mikrofóny na spätnú väzbu systému elektromického potlačenia okolitého hluku, sú farebne odlíšené, aby užívateľ nemusel premýšľať, ktoré slúchadlo je pravé a ktoré ľavé. Ďalšou nápovedou je, že logo výrobcu je iba na pravom slúchadle a multifunkčný ovládač by ste mali ovládať palcom pravej ruky – veľmi intuitívne.

Netradičným prvkom je integrácia kĺbov spájajúcich hlavový most a jednotlivé slúchadlá (dávajú im miernu voľnosť pohybu a možnosť ich otočiť pre ľahké umiestnenie do transportného puzdra) do vnútorného priestoru mušlí. Podľa výrobcu preto, aby sa do nich nechytali pri manipulácii vlasy. To je niečo, čo ma s trojmilimetrovým zostrihom netrápi, ale dokážem si predstaviť, že to môže byť nepríjemné. Podobne je kĺb riešený na AirPods Max.

image

Slúchadlá Sonos Ace FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Na slúchadlách nájdete tri ovládače, tým multifunkčným pod palcom riadite posunmi do strán hlasitosť, stlačením spustíte/zastavíte reprodukciu alebo prijmete hovor, dvojstlačením posuniete na ďalšiu skladbu… jednoducho klasické základné veci.

Druhé tlačidlo prepína medzi príposluchom z okolia a potlačením okolitého hluku (ANC), tretie tlačidlo slúži na zapnutie/vypnutie slúchadiel a spustenie Bluetooth párovania. V rámci multipoint je možné pripojiť dve zariadenia súčasne. Na prenos hudobných dát sa využívajú kodeky AAC a AptX až do úrovne Lossless.

Slúchadlá by mali na jedno nabitie vydržať tridsať hodín reprodukcie vrátane ANC, pričom prvé tri minúty nabíjania (u vybitých slúchadiel) stačia na tri hodiny počúvania. Využiť môžete aj káblové pripojenie z 3,5-milimetrového konektora jack.

Čím sa dostávame k jednej úplne unikátnej vlastnosti.

Toto iné slúchadlá nevedia

Tí, ktorí doma majú niektorý zo soundbarov Sonos – najprv to bude platiť pre modely Arc, neskôr po softvérovej aktualizácii aj pre Beam 2 a Beam –, môžu kedykoľvek dlhým podržaním multifunkčného tlačidla presmerovať zvuk zo soundbaru rovno do slúchadiel. Toto spojenie bude priamo pomocou wi-fi (teda nie Bluetooth) a je obojsmerné. Hneď vysvetlíme prečo.

image

Slúchadlá Sonos Ace FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Zvukový procesor soundbaru totiž začne spracovávať zvuk pre slúchadlá – podľa nastavenia v aplikácii môže robiť z priestorových formátov downmix na stereo alebo odbavovať priestorový zvuk tak, aby bol priestorový aj pri reprodukcii slúchadlami.

Slúchadlá majú polohové senzory - vedia teda snímať polohu hlavy a túto informáciu posielajú do soundbaru. Po aktivovaní funkcie headtracking (systém Dolby Dimension) si tak môžete nechať miešať zvuk do slúchadiel tak, že sa pri pohyboch hlavy nemení smer, odkiaľ zvuk prichádza – napríklad dialóg stále budete počuť prichádzať od televízora, aj keď sa otočíte iným smerom.

Hrali sme sa s tým chvíľku, ale fungovalo to veľmi príjemne. Pokiaľ sme si k televízoru/soundbaru stúpli chrbtom, dej sa počuteľne odohrával predovšetkým za nami. Prekvapivo to fungovalo prakticky rovnako pri predklone aj záklone. Pri jednej z ukážok sme mali pocit, že v priestorovom zvuku je menej basov a razancie ako v stereofónnom downmixe, ale s hodnotením počkáme, až sa nám slúchadlá a soundbar dostanú do rúk na plnohodnodnotný test.

K počúvaniu priestorového zvuku dodaného soundbarom sa viaže ešte jedna zaujímavosť – funkcia True Cinema. Je to kalibrácia podľa akustiky miestnosti, v ktorej počúvate. Soundbar zahrá testovacie signály, slúchadlá ich v mieste, kde počúvate, mikrofónmi prijmú, dáta pošlú do soundbaru a tam sa podľa nich nastaví zvukový procesor.

Pýtate sa, prečo kalibrovať slúchadlá podľa miestnosti na počúvanie, keď ich akustika priestoru neovplyvňuje? Alebo – ako sme sa opýtali pri prezentácii my – prečo zlou akustikou miestnosti pokaziť zvuk z akusticky nezávislého prostredia slúchadiel?

Podľa zástupcov Sonosu je to predovšetkým otázka veľkosti a charakteru priestoru – pokiaľ sedíte v malej miestnosti a slúchadlá by dodávali zvuk znejúci ako vo veľkom priestore, pre mozog to nebude uveriteľné.

Údajne dalo veľa práce opakovaným testovaním vybrať tie charakteristiky, podľa ktorých má zmysel kalibrovať, aby bol výsledok pre mozog prirodzený a zároveň aby ​​zvuk slúchadiel nebol degradovaný na základe mizernej akustiky miestnosti. Sme na to v reálnej prevádzke celkom zvedaví.

Viac v teste

Slúchadlá sme mali v rukách krátko, podrobnejšie hodnotenie a naše skúsenosti prinesieme až po dôkladnom teste a tiež po úvodnom rozohraní.

Prvé dojmy sú ale veľmi dobré - zvuk pôsobí dospelo, plne, vyrovnane, detailne a zároveň dôrazne, zábavne a muzikálne. Drobné výhrady by sme mali k basom, ktoré na nás pôsobili trochu kostrbato, ale to je presne niečo, čo sa môže (ale nemusí) ustáliť po poriadnom rozohraní. Preto ho u každých testovaných slúchadiel vykonávame.

Aktívne potlačenie okolitého hluku sme skúsili len v rámci interiéru a zdalo sa účinné a na uši príjemné, samozrejme viac budeme vedieť po ceste metrom, autobusom, prípadne lietadlom a prechádzkou mestom.

Skúsili sme aj krátky telefónny hovor – podľa „osoby na druhej strane“ bol hlas prirodzený, výrazný a perfektne zrozumiteľný. Okolitý hluk (bezprostredne pri hlave pustený prúd vody do umývadla) prenikol asi na dve sekundy, potom bol účinne potlačený, hoci za cenu drobného zhoršenia kvality hlasu.

Slúchadlá budú v predaji za 499 eur, čím sa radia do podobnej kategórie ako spomínané AirPods Max, Bowers & Wilkins PX8 alebo napríklad Bang & Olufsen BeoPlay HX.

01 - Modified: 2024-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Retro na steroidoch? Malý športiak bude na cestách poriadna štýlovka, nenatankujete ho 02 - Modified: 2024-06-14 13:53:49 - Feat.: - Title: Čínske novinky boli odhalené v Paríži. Lákajú najmä fotoaparátom 03 - Modified: 2024-06-14 10:20:52 - Feat.: - Title: S týmito autami sú majitelia najspokojnejší, ukazuje prieskum. Víťaz mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-06-13 12:00:00 - Feat.: - Title: EÚ naplánovalo clo na dovoz čínskych elektromobilov, výrobcovia sa boja odvety 05 - Modified: 2024-06-13 09:58:09 - Feat.: - Title: Autom na dovolenku: Kedy je ideálny čas vyraziť? Týmto dňom sa radšej vyhnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. jún 2024 21:02