StoryEditor

Dôležitý reštart čínskej prémiovej značky. Nové smartfóny majú čo ponúknuť

20.06.2024, 16:00
Autor:
Jan MaturaJan Matura

Oppo síce dlhodobo patrí medzi najväčších svetových výrobcov smartfónov, ale v Európe je jeho prítomnosť ako na hojdačke a občas to drhne. S novými modelmi Reno 12 by mala odštartovať nová modelová ofenzíva.

Nie je to úplne obvyklé miesto na premiéru nových telefónov. Namiesto niektorej z európskych metropol zvolilo Oppo pre európsku premiéru modelov radu Reno 12 pomerne netradičnú destináciu. Novinky ukázalo na Ibize, známom to mieste pre plážovú zábavu a milovníkov tanečnej hudby.

Oppo je veľká značka patriaca do koncernu BBK Electronics. V tom mu patrí prémiová pozícia, čo určuje ponuku značky, v ktorej sú prítomné predovšetkým modely vyšších tried. Oppo sa rozhodne nepodhodnotí cenou, preto má koncern v portfóliu predovšetkým značku Realme a vlastne aj Vivo. Ďalšou značkou je potom OnePlus, posledné IQOO nie je ako jediná v Európe aktívna.

Značky koncernu sa delia do dvoch skupín, pod Oppo patrí priamo a verejne OnePlus a menej verejne aj Realme. Vivo je druhá vetva so svojou značkou IQOO. Značky však fungujú primárne samostatne, napríklad premiéry medzi sebou úplne zjavne (a zrejme zámerne) nekoordinujú. Takže deň po premiére modelov radu Reno 12 prišla aj premiéra vybraných modelov Realme radu 12.

Pre Oppo je rada Reno rovnako dôležitá ako vrcholné modely Find, kam patria aj skladačky už v niekoľkej generácii. Problém je, že Oppo veľkú časť radu Find v Európe nepredáva, alebo len lokálne. Napríklad na Slovensku bolo v predaji len véčko Find N2 Flip. Ale aj to by sa mohlo zmeniť.

Európa sa dočká prvýkrát oboch noviniek

Modely Reno patriace do strednej triedy sa na Slovensku a v Európe predávajú pravidelne, ale s generáciami je to ako kedy. Vlani prišiel na trh model Reno 10, z nasledujúceho radu 11 to bolo na jar Reno 11F, čo však nie je plnohodnotný model, skôr taká verzia Lite. Preto sa Oppo sústredilo na rad Reno 12.

image

Stredná trieda z Číny niečím očarí a iným sklame. Pozornosť však upútať dokáže

Ten ako obvykle predstavilo najprv v Číne, čo je u čínskych značiek úplne bežná stratégia. Podstatnou zmenou však je, že tentoraz sa do Európy pozrú oba modely, teda rovnaká zostava ako na čínskom trhu. Popri očakávanom modeli Reno 12 sa tak zákazníci môžu tešiť aj na model 12 Pro.

Na druhú stranu, oba modely sa od seba príliš zásadne neodlišujú, čo platí pre čínsku špecifikáciu prístrojov. Tá európska sa však líši a medzi jednotlivými modelmi sú už rozdiely väčšie. Teda v prípade fotoaparátu, zvyšok je dosť podobný. Cenový rozdiel bude sto eur, lacnejší model vyjde na 499 eur, lepšia verzia Pro bude stáť 599 eur.

image

Oppo Reno 12 a 12 Pro FOTO: Oppo

Pre európskych zákazníkov Oppo použilo slabšie procesory, paradoxne oba európske modely dostali rovnaký a ten je slabší aj ako pri čínskom základnom modeli Reno 12. Displej má síce parametre v podstate rovnaké (FHD+, AMOLED, 6,7 palca, maximálny jas 1 200 nitov), ale v Európe bude zahnutý len do bokov, v Číne zákazníci kupujú telefóny s displejom zahnutým do všetkých štyroch strán.

Stávka na umelú inteligenciu

Hlavný fotoaparát má Reno 12 Pro v európskej špecifikácii rovnaký ako v tej čínskej. Teda s hlavným 50-megapixelovým snímačom vrátane optickej stabilizácie, s 50-megapixelovým portrétnym s dvojnásobným priblížením a s osemmegapixelovým širokouhlým.

image

Oppo Reno 12 FOTO: Oppo

Rozdiel je pri modeli Reno 12, ktorý má v čínskej špecifikácii rovnaký foťák ako model Pro, ale v tej Európskej je miesto portrétneho len dvojmegapixelové makro.

Oppo Reno 12 Pro je prvým modelom značky pre Európu s umelou inteligenciou. Tá je podľa výrobcu v telefóne hlboko integrovaná. Nie je to len o úprave fotiek, aj keď aj tu Oppo sľubuje skvelé možnosti. Umelú inteligenciu Oppo integrovalo aj do manažmentu spotreby energie, správy sietí a ďalších funkcií telefónu. Ako je tomu v skutočnosti, sa pokúsime zistiť v rámci redakčného testu.

image

Oppo Reno 12 FOTO: Jan Matura, Mobil.iDNES.cz

V prípade procesorov majú oba modely Reno procesor MediaTek Dimensity 7300 Power, čo je celkom čerstvá verzia základného 7300. V Číne zákazníci dostanú pri základnom modeli čip Dimensity 8250 a pri modeli Pro potom Dimensity 9200+, teda oveľa silnejšie procesory. Prečo tomu tak je, nie je známe.

Základný model sa bude v Európe distribuovať s pamäťou 12+256 gigabajtov, model Pro s pamäťou 12+512 gigabajtov.

Dizajn je rovnaký v Európe aj v Číne a s minimálnymi rozdielmi medzi jednotlivými modelmi. Telefóny vyzerajú podarene, dizajn je decentný, vrátane veľmi striedmeho fotomodulu na čínske pomery. Spracovanie je vynikajúce, na tom si Oppo tradične dáva záležať. Oba modely spĺňajú odolnosť podľa normy IP65.

image

Oppo Reno 12 Pro FOTO: Oppo

Pri modeli Pro zaujme výraznejšia strieborno-fialová verzia, aj papierovo nudná čierna varianta. Lenže v skutočnosti je to taká čierno-tmavo fialová a spodná tretina krytu má inú povrchovú úpravu. Podarené a pekné riešenie. Oba modely sa začnú na slovenskom trhu predávať 1. júla.

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Stredná trieda z Číny niečím očarí a iným sklame. Pozornosť však upútať dokáže 02 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou 03 - Modified: 2024-02-28 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oppo hlási veľké rozšírenie pôsobnosti v Európe. Budeme si môcť zakúpiť nasledujúce vlajkové modely
01 - Modified: 2024-06-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Lacný smartfón, ktorý sa pokúsi byť hitom. Ponúka obrovský displej a zaujímavé farby 02 - Modified: 2024-06-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako si Bill Gates pred takmer 30 rokmi predstavoval dnešný svet? Takmer všetky jeho predpovede sa naplnili, s jednou sa však prerátal 03 - Modified: 2024-06-14 13:53:49 - Feat.: - Title: Čínske novinky boli odhalené v Paríži. Lákajú najmä fotoaparátom 04 - Modified: 2024-06-11 12:59:31 - Feat.: - Title: AI od Applu ponúkne špičkovú integráciu a bezpečnosť. Okuliare zase umiestnia obraz do priestoru 05 - Modified: 2024-06-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Očakávaný iOS 18 je tu. Prináša dizajnové zmeny, ale aj nového pomocníka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. jún 2024 16:02