Bezdrôtový reproduktor Sony LinkBuds Speaker FOTO: Sony
StoryEditor

Krátky pohľad do histórie technológie, bez ktorej si nevieme predstaviť život. Bluetooth má kráľovský pôvod

08.10.2024, 16:00
  • Máloktorá technológia sa votrela do nášho bežného života tak nenápadne, a pritom užitočne, ako Bluetooth.
  • Od smartfónov a notebookov po televízie a reproduktory sa stala nepostrádateľnou súčasťou moderného života.
  • Ale ako sa pre ňu vlastne zrodil tento zvláštny názov?
  • A má niečo spoločné so zubami, ako by sa mohlo zdať?

V dnešnom svete plnom inteligentných zariadení si ide ťažko predstaviť život bez Bluetoothu. Táto bezdrôtová technológia sa stala všadeprítomnou a umožňuje nám ľahko prepojiť telefóny, počítače, slúchadlá a mnoho ďalších zariadení.

Príbeh Bluetoothu začína v roku 1989 vo vtedajšej švédskej telekomunikačnej spoločnosti Ericsson Mobile. Jej inžinieri hľadali spôsob, ako nahradiť káblové spojenia medzi mobilnými telefónmi a počítačmi. Káblové prepojenia boli nepraktické a obmedzovali mobilitu používateľov. Zrodila sa vízia bezdrôtovej technológie, ktorá by umožňovala bezproblémovú komunikáciu medzi zariadeniami.

Počiatky vývoja

Nils Rydbeck, technický riaditeľ Ericsson Mobile, zahájil vývoj rádiovej technológie „short link“, z ktorej sa nakoniec stal Bluetooth. Technológia sa však prvýkrát objavila až v roku 1994 ako náhrada za sériové drôtové rozhranie RS-232 a bola normalizovaná štandardom IEEE 802.15.1. Bluetooth pritom využíva nízkoenergetické rádiové vlny v pásme 2,4 GHz, ktoré zahŕňajú 79 kanálov (každý so šírkou 1 MHz), pre bezdrôtový prenos dát rýchlosťou až 2 Mbps.

image

Bezdrôtové slúchadlá Sony ULT Wear FOTO: Sony

Dosah sa pohybuje okolo 240 metrov, v ideálnych podmienkach a s najnovšími verziami Bluetooth môže dosiahnuť aj cez kilometer (pri použití smerových antén). Aj keď o Bluetoothe uvažujeme len ako o bezdrôtovom spojení, technológia v ňom skrýva komplexný systém rádiových vĺn a kanálov.

To je dôvod, prečo môže v priestore koexistovať až šesť Bluetooth zariadení bez vzájomného rušenia. Vďaka tomu môžeme bezdrôtovo počúvať hudbu, zdieľať súbory, ovládať periférne zariadenia, tlačiť dokumenty a robiť mnoho ďalšieho a to bez nutnosti používať káble.

Bluetooth SIG​

V roku 1998 sa spoločnosti Ericsson, Nokia, IBM, Toshiba a Intel spojili a založili Bluetooth Special Interest Group (SIG). Cieľom skupiny bolo vytvoriť a presadiť otvorený štandard pre bezdrôtovú komunikáciu na krátku vzdialenosť. Vďaka spolupráci týchto technologických gigantov sa Bluetooth stal štandardizovanou technológiou s globálnym dosahom. Počas jediného roka sa SIG rýchlo rozrástol na približne 4-tisíc členov.

image

Logo Bluetooth FOTO: Bluetooth SIG

Pôvodne navrhnutý pre hands-free volanie s mobilnými telefónmi sa Bluetooth rýchlo rozvíjal a jeho možnosti sa rozširovali. Po zavedení štandardu v roku 1998 sa zariadenia s Bluetooth začali rýchlo šíriť na trh. V roku 1999 bol predstavený Bluetooth 1.0 a verný svojmu pôvodnému účelu sa prvým Bluetooth zariadením stal bezdrôtový headset.

Aj keď bol prvým telefónom s Bluetoothom model Ericsson T36, až model Ericsson T39 z roku 2001 znamenal skutočný prielom v popularizácii technológie.

Dnes združuje Bluetooth SIG viac ako 30-tisíc členov a technológia sa nachádza v oveľa širšej škále zariadení než len v mobiloch a slúchadlách. Aj keď od uvedenia Bluetooth 1.0 uplynulo viac ako 20 rokov, najnovšou verziou je Bluetooth 5.4, ktorá uzrela svetlo sveta vo februári 2023. Aj napriek tomu sa – najskôr v budúcom roku – pripravuje uvedenie šiestej generácie.

Meno s kráľovským rodokmeňom

Bluetooth v bodoch

1989 – myšlienka na vznik náhrady za káblové spojenia
1994 – vznik technológie
1998 – vznik Bluetooth Special Interest Group (SIG)
1999 – vydanie Bluetooth 1.0, prvým zariadením s Bluetooth sa stal bezdrôtový headset
2000 – Ericsson T36 sa stáva prvým telefónom s Bluetooth
2001 – Ericsson T39 uvádza na trh masovo rozšírený telefón s Bluetooth
2023 – Bluetooth SIG má viac ako 30-tisíc členov. Bluetooth sa používa v širokej škále zariadení
2023 – najnovšou verziou je Bluetooth 5.4

Názov Bluetooth má prekvapivo hlboké historické korene. Odkazuje na dánskeho kráľa Haralda I. z 10. storočia, prezývaného „Modrozub“ (od toho sa technológii ľudovo hovorí „modrý zub“). Tento kráľ bol preslávený svojím diplomatickým umom a zjednotením rozdrobených dánskych kmeňov. Symbolom Bluetooth je potom kombinácia runových znakov pre „H“ a „B“, iniciály kráľovho mena.

Voľba názvu, s ktorým prišiel Jim Kardach z Intelu, odrážala snahu o prepojenie a zjednotenie, teda princípy, ktoré sú kľúčové aj pre technológiu Bluetooth. A mimochodom, pôvodne to malo byť iba kódové označenie, ale ani po 30 rokoch od objavenia nedošlo k premenovaniu.

Záver

Vďaka svojej praktickosti a širokej škále využitia sa Bluetooth stal neoddeliteľnou súčasťou moderného života a jeho rola v prepojenom svete bude v budúcnosti rásť. Dnes sa používa v širokej škále aplikácií, od bezdrôtových slúchadiel a šikovných hodiniek až po prenos dát medzi počítačmi a periférnymi zariadeniami. Technológia Bluetooth sa neustále vyvíja a s novými verziami prichádzajú aj nové funkcie a vylepšenia.

V budúcnosti sa očakáva, že rola Bluetoothu porastie s rastúcim trendom internetu vecí (IoT), a že bude hrať kľúčovú úlohu v prepojení chytrých domácich zariadení, nositeľných technológií a autonómnych vozidiel a pomôže nám vytvárať prepojenejší a inteligentnejší svet.

Verzia

Rok uvedenia Dosah (metre) Rýchlosť Kľúčové vlastnosti
1.0 1999 10 721 Kb/s – základná verzia
2.0 2004 30  2,2 Mb/s – zavedenie Enhanced Data Rate (EDR) – rýchlejšie dátové prenosy a zníženie energetickej náročnosti dátového prenosu

– zjednodušený proces párovania

3.0 2009 30 24 Mb/s – Enhanced Data Rate (EDR)

– vylepšená energetická účinnosť

– vylepšený proces párovania

4.0 2010 60 1 Mb/s – integrácia Bluetooth Low Energy (výrazne nižšia spotreba elektrickej energie)
5.0 2016 240 2 Mb/s – vylepšenie Bluetooth Low Energy

– rozšírený dosah a zvýšenie rýchlosti prenosu

6.0 asi 2025 neoznámené neoznámené – zavedenie Channel Sounding umožňujúce pomôcť určiť prítomnosť, vzdialenosť a smer iných kompatibilných zariadení Bluetooth

– Isochronous Adaptation Layer“ (ISOAL) – schopnosť priniesť zlepšenie kvality zvuku v reálnom čase

 

Názov Bluetooth nám pripomína, že aj za najmodernejšími technológiami sa skrývajú príbehy a vízie z minulosti. Nech už používate Bluetooth k čomukoľvek, pamätajte, že v jeho jadre leží túžba po zjednotení a zdieľaní, princípy, ktoré sú rovnako dôležité dnes ako v čase vikingského kráľa Haralda Modrozuba.

01 - Modified: 2024-10-07 09:35:21 - Feat.: - Title: Autá boli jeho najväčšou celoživotnou vášňou. Ferry Porsche dotiahol otcove sny do ikonickej podoby 02 - Modified: 2024-10-05 07:10:00 - Feat.: - Title: Znásilnené Belgicko. Vyčíňanie Nemcov v neutrálnej krajine patrí k najtemnejším kapitolám prvej svetovej vojny 03 - Modified: 2024-10-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Biznis fungoval, kým pacientom nezačala odpadávať čeľusť. Falošný lekár predával rádioaktívnu vonu ako liek na všetko 04 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Zem mohla byť poslednú pol miliardu rokov teplejšia. Priemer vyšiel o desať stupňov viac ako dnes 05 - Modified: 2024-10-03 13:46:21 - Feat.: - Title: Buď ich miluješ, alebo nenávidíš - nič medzi tým. Toto je história ikonických crocsov. Že sú škaredé, si mysleli aj ich tvorcovia
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. október 2024 16:02