StoryEditor

Čech, ktorý "vynašiel" jogurt, oslavuje (video)

04.10.2012, 00:00
České Divadlo Járy Cimrmana oslavuje 45. výročie hrou České nebe. Aj u nás.

„Rád by som začal toto sympózium otázkou, čím nás pojizerský velikán Jára Cimrman prekvapí. Až doteraz sa verejnosť dozvedela, že Cimrman má svetu čo povedať ako dramatik, fyzik, výtvarník, básnik i ako technik vynálezca,“ začína sa hra Vyšetřování ztráty třídní knihy z roku 1967. Fiktívna postava univerzálneho génia – Čecha Cimrmana – zostáva výnimočnou hlavne preto, že divákom prináša príjemný a originálny humor, ktorý zabáva aj po rokoch. Svedčí o tom fakt, že Divadlo Járy Cimrmana oslavuje dnes 45. výročie.

Oslava na Žižkove i u nás
Slávnostný večer, ktorý uvedie poslednú hru České nebe, však nebudú sledovať len návštevníci Žižkovského divadla. Vďaka priamemu prenosu si ju budú môcť pozrieť aj fanúšikovia v 63 českých a v 10 slovenských kinách. Okrem toho sa večer bude prenášať aj do Bruselu a do Štokholmu. „Budú tam aj všetci herci Divadla Járy Cimrmana. Na záver prvej polovice bude mať Zdeněk Svěrák pripravených pár slov a nebude chýbať ani prípitok k narodeninám,“ povedala pre HN riaditeľka Žižkovského Divadla Járy Cimrmana Jana Pazderníková.

„Rozhodli sme sa to osláviť hrou České nebe, lebo uzatvára tvorbu a povedali sme si, že to bude najdôstojnejšie pripomenutie divadla,“ uviedol pre HN riaditeľ divadelnej agentúry Echo Václav Kotek.

Ďalej aj bez Smoljaka
„Keď uvážite, že mnohí prorokovali tejto ,scéne jedného nápadu‘ krátky život a tí priaznivejšie naklonení sedem rokov, je to malý zázrak,“ povedali tvorcovia legendárnych hier Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, keď divadlo oslavovalo 40. narodeniny.

Dvojica si zahrala ešte v spomínanej poslednej hre České nebe, v ktorej sa velikáni českých dejín v nebi strachujú o osud svojho ľudu. To bolo ich posledné spoločné vystúpenie. Pred dvomi rokmi jeden z otcov fiktívneho vynálezcu, Ladislav Smoljak, zomrel. Po jeho smrti, ktorá zasiahla nielen členov divadla, ale aj tisícky fanúšikov, však predstavenia pokračovali, i keď nová hra už nevznikla.

„Sú v tom naozaj jedineční. To divadlo si vymyslelo vlastnú špecifickú formu, ktorú udržiavajú a ktorá je stále vtipná. Je to obdivuhodné,“ vyjadril sa pre HN teatrológ Miloš Mistrík, ktorý si spomína ešte časy, keď hrávali v sále pražskej Malostranskej besedy. A práve tam uviedli vôbec prvé predstavenie s názvom Akt. I keď bol záujem ľudí o humor naslovovzatých cimrmanológov záujem od začiatku, vtedajší komunistický režim mal iný názor. Kvôli tomu sa divadlo muselo niekoľkokrát sťahovať – najprv do Reduty, potom nakrátko do Divadla Na zábradlí a ďalej po rôznych scénach a kluboch. Až v roku 1992 si Cimrman našiel domov na Žižkove.

https://www.youtube.com/embed/pamxjNpvGMI
Zdroj: YouTube

Muž mnohých tvárí
Jára Cimrman zakladá v Paraguaji bábkové divadlo, vo Viedni zase kriminalistickú, hudobnú a baletnú školu. Pomáha Eiffelovi nájsť podnájom, Antonovi Pavlovičovi Čechovovi zase pohnojí višňový sad a americkej vláde predkladá projekt Panamského prieplavu vrátane libreta rovnomennej opery. Dokonca vymyslel aj jogurt... Lepšieho reprezentanta Česka než Cimrmana nemohli Smoljak so Svěrákom vymyslieť.

„Spojené štáty by mali ex post ďakovať bohu, že Česi objavili svojho Cimrmana len teraz. Stačilo, že by sa poponáhľali o nejakých 50, 60 rokov, a Thomas Alva by sa musel uspokojiť s úlohou technika druhej kategórie,“ potvrdili to s humorom v hre Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Kto je Jára Cimrman
Fiktívna postava univerzálneho českého génia, ktorú vymysleli Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. Na motívoch jeho života a diela bola vytvorená podstatná časť repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Ide o hry a prednášky napísané pod jeho menom. Ich autormi sú však umelci Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. O Cimrmanovi bol natočený aj film Jára Cimrman ležící, spící.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 20:37