StoryEditor

Recenzia: Nákaza kolíše na hrane klišé (video + foto)

20.10.2011, 00:00
Režisér Soderbergh prichádza do kín s katastrofickým filmom Nákaza, v ktorom sa po svete šíri nebezpečný vírus. Výborné herecké obsadenie a kvalitné filmárske remeslo vyvažuje neoriginálny príbeh a nudný záver.

Matka objíme dieťa, v kasíne popľuje muž žene kartu pre šťastie. Jeden dotyk, jedno zakašľanie, a nákaza sa šíri ďalej. A s ňou všeobecná panika. Režisér Soderbergh siahol po téme, ktorú pred ním využil už nejeden filmár. A napriek kvalitnému filmovému remeslu a zaujímavému odosobnenému zobrazeniu sa mu nepodarilo vyhnúť sa niektorým klišé, ktoré sú priam povinnou jazdou v týchto filmoch.

Herecká prehliadka
Zaujímavosťou, ale do veľkej miery aj slabou stránkou, sú hlavné postavy. Tých je niekoľko a stvárnili ich známi herci. Soderbergh nepovýšil nikoho z nich na hlavnú postavu, známych hercov dokonca necháva zomierať len po pár minútach od spustenia filmu.

Toto multiherecké obsadenie je na jednej strane zaujímavé, no na druhej nedáva priestor na väčší rozvoj postáv. A to sa ani nedá, pretože tých približne osem postáv v 100-minútovom filme veľa priestoru ani nedostane. A tak sa príbeh Marion Cotillard utne v prvej polovici deja a objaví sa až na záver v troch krátkych scénach, a to je koniec. Podobných postáv je tam viac. Divák by sa o nich chcel dozvedieť viac, prežiť úzkosť a strach z neznámeho vírusu cez emócie. Tých sa nedočká, ale môže sa aspoň pokochať prehliadkou dobrých hereckých výkonov.

Sterilný dej
Neznámy vírus sa šíri rekordne rýchlo, vďaka globalizácii nie je v bezpečí žiadna krajina. Vedci na vývine protilátky pracujú dlho, čo z ľudí robí vyplašené zvery v klietke, ktoré nemajú kam ujsť. Soderbergh vytvoril zápisky globálnej paniky, ale rabovačky v obchodoch a lekárňach, únosy prominentných ľudí, nevytvárajú žiadaný efekt. Chýba tomu buď ľudský, emocionálny rozmer, alebo prepracovanejšie zobrazenie a atmosféra úzkosti.To, čo sa však nedarí režisérovi sa podarilo Cliffovi Martinezovi, ktorého hudba je súčasťou príbehu a miestami v kombinácii s obrazmi ľudí vytvára až nepokojné napätie.

Celkovo je Nákaza len zhlukom rôznych osudov ľudí, no takmer v žiadnom prípade nie sú prepracované. Výnimkou je Matt Damon ako Mitch, ktorému na vírus zomrela žena a syn a jeho jediným cieľom sa stáva ochrana dcéry. Snímka neponúka ani zdesenie z nákazy, ani naozajstný zážitok paniky. A ako „čerešnička na torte“ tohto klišé je vysvetľujúci záver filmu, keď režisér prezrádza, ako sa nákaza vznikla a ako sa dostala do sveta. 

Zaujímavosťou tohto filmu však je reklama, akú mu urobila spoločnosť Warner Bros. Pictures. Tá si pozvala mikrobiológov, ktorí vytvorili inštaláciu, keď do Petriho misky umiestnili baktérie a plesne, ktoré vytvorili názov filmu.

https://www.youtube.com/embed/LppK4ZtsDdM
Zdroj: YouTube

Hodnotenie HN: 2 a pol hviezdičky z 5
Réžia: Steven Soderbergh
Krajina: USA
Hrajú: K. Winslet, J. Law, M. Damon, G. Paltrow



01 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dixie -- hymna konfederácie* 02 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto komu a čo kradne
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:14