StoryEditor

Recenzia: Elán má na konte muzikál roka (video)

30.10.2011, 23:00
Muzikál Ôsmy svetadiel s piesňami skupiny Elán v choreografii Jána Ďurovčíka a s skvelými hereckými výkonmi je naozaj zážitok.

„Chráň nás ôsmy svetadiel, krajinu prázdnin. Zem večnej mladosti, svetadiel lásky. Život je šanca mať rád,“ to sú slová jedného z prvých hitov kapely Elán a tiež názov ich albumu Ôsmy svetadiel spred 30 rokov. Dnes je to názov muzikálu, ktorý si právom zaslúži byť označený ako muzikál roka. Texty skupiny Elán, choreografia Jána Ďurovčíka a spevácke, tanečné a herecké výkony Nely Pociskovej a spol. sa ukázali ako skvelá kombinácia, ktorá plní sály a núti ľudí stáť tlieskajúc po predstavení aj pol hodiny. Muzikál Ôsmy svetadiel mal po Prahe a Košiciach premiéru cez víkend aj v Bratislave v divadle Nová scéna.





Dokonalé

Jožo Ráž, Ján Baláž či Vašo Patejdl, ktorí dali tímu okolo Jána Ďurovčíka zvolenie na to, aby ich dnes už legendárne hity použili vo vlastnom muzikáli, boli spočiatku skeptickí, ich dojem po premiére bol však výborný. A taký budú mať, úprimne povedané, asi všetci návštevníci tohto predstavenia. Autormi príbehu a textov sú Boris Filan a Peter Pavlac, ktorí sa inšpirovali románom francúzskeho dramatika Alexandra Dumasa ml. Krása vznešeného nešťastia. Dej postavili na príbehu mladého dievčaťa Jany, ktoré opustí muža z dobrých kruhov a nechá sa viesť láskou k Tomášovi. Príde však k nečakanému zvratu, a tak sa hlavná predstaviteľka rozhodne vzdať sa tohto vzťahu a zostať s arogantným Erikom.





Kto by si bol pomyslel, že hity ako Stužková, Kráľovná bielych tenisiek, Kým ťa mám, Ôsmy svetadiel či Kamikadze lásky zapadnú do príbehu tak dokonale, že divák po čase už bude vedieť odhadnúť, ktorý hit bude v príbehu nasledovať. Nejde pritom o žiadnu prvoplánovosť, tvorcom sa podarilo známe piesne poukladať priam dokonale. Vytvorili tak výborne vypointovaný príbeh, s neskutočnými detailmi na scéne či v dialógoch, ktorý oceňovali diváci na predpremiére či premiére po každej piesni dlhým potleskom. Na scéne tak zazneli vtipy na adresu účinkovania Dušana Cinkotu v známom sitkome či spomienka na Paľa Demitru a v textoch sa nezabudlo na súčasné trendy a aktuálne dianie, čo zo starých hitov skupiny Elán robí ešte viac nadčasové piesne.





Herci ako lusk

Pre niekoho môže byť Ôsmy svetadiel len jedným z ďalším predstavení so zaláskovanými pesničkami starej kapely, je však jasné, že takíto ľudia na muzikál asi nepôjdu. Tí ostatní, ktorí majú radi spomínané piesne a chuť na viac ako tri hodiny vypnúť pri príbehu o hľadaní dokonalého miesta na zemi, Ôsmeho svetadielu, budú nadšení. V muzikáli sa v hlavných úlohách predstaví viacero skvelých postáv, bolo by však chybou tvrdiť, že hviezdou je len Nela Pocisková. Jedna z jej alternistiek Dominika Richterová, ktorá žiarila v piatok na predpremiére, ju môže v obľúbenosti predstihnúť. Bola presvedčivá vo všetkom, čo na pódiu robila, tak ako všetci ostatní.

Jednoducho na svete je muzikál, ktorý mal všetky predpoklady zaujať, a aj to dokázal.


Hodnotenie HN: 4.5 z 5 hviezdičiek
Hudba: skupina Elán
Libreto: P. Pavlac, J. Ďurovčík, B. Filan
Réžia a choreografia: J. Ďurovčík

Hrajú:
Jana: N. Pocisková, M. Partlová, D. Richterová
Tomáš: P. Makranský, T. Majláth, D. Hartl
Erik: J. Slezák, P. Vyskočil
Otec: P. Topoľský, D. Cinkota
Mama: L. Salmanová, M. Potančoková
Brat Jakub: osemročný chlapec

Skupinka:
Starší (kuchár, mafián): M. Hudec, J. Bernáth
4 mladí (kuchári, partička, mafiánikovia): D. Koči, M. Mikulášek, R. Müller, J. Antálek, L. Cmorej, T. Puskailer, M. Hallon, D. Hartl, P. Vyskočil, V. Plevčík, J. Zvak, J. Ružička
4 dievčatá: A. Pinková, M. Paulíková, I. Kučerová, M. Majeríková, K. Hajsterová, P. Nezvalová, S. Beláková, V. Bieliková, A. Guldink

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:33