StoryEditor

Recenzia: Twilight pije divákom krv už štvrtýkrát (video + foto)

15.11.2011, 23:00
Prvý diel poslednej časti obľúbenej upírskej ságy Twilight prichádza do kín. V nej Bella dospieva, stáva sa manželkou a matkou dieťaťa upíra Edwarda. Práve toto tehotenstvo ju môže stáť život.

Rozdeliť posledný diel príbehu na dve filmové časti sa zdá  dobrým biznisom. Podľa vzoru Harryho Pottera to tak urobil aj posledný diel ságy Twilight s názvom Úsvit. Škoda len, že do tých častí nemajú čo dať, a preto ich tvorcovia umelo naťahujú.

Bella (Kirsten Stewart) si vybrala upíra Edwarda Cullena (Robert Pattison) pred vlkolakom Jacobom Blakom (Taylor Lautner) a chystá svadbu. Po obrade v lese sa dvojica vydáva na medové týždne, kde budú len sami. Milostné scény, kúpanie, prechádzky. To striedajú zábery, keď zamilovaná dvojica hrá šach.

Idylku zastaví až zistenie, že Bella je tehotná. Edward zbledne ešte viac (ak je to u vyblednutého upíra vôbec možné) a berie svoju ženu hneď domov. Tam sa na scénu dostáva známy shakespearovský boj medzi vlkolakmi a upírmi. A opäť sa dej točí okolo hereckého trojuholníka, tentoraz však Edward a Jacob držia spolu a snažia sa Bellu presvedčiť, aby si dieťa nenechala, lebo ju zabíja zvnútra.

Herecká plastika
Nemožné sa stalo skutočnosťou. Po predošlých dieloch dokázali tvorcovia ešte silnejšie „zakopnúť“. Scenáristicky je tento diel na úrovni slohu zo základnej školy. Repliky sú otrepané, ani jeden pokus o vtipný dialóg nedôjde do úspešného konca a o hereckom umení sa nedá vôbec hovoriť. Herci vypúšťajú z úst „prázdne“ slová o láske, boji dobra so zlom, a pritom každý z nich akoby hral svoju časť len sám pre seba.

Kirsten Stewart  má po tomto hereckom výkone určite „zarobené“ na cenu. Je horúcou favoritkou na Zlatú malinu (anti Oscar). Zo známych herečiek disponuje najväčšou škálou útrpných výrazov, ktoré používa na všetky životné situácie – radosť, vzrušenie, strach, bolesť, smútok. Tvorcovia jej tvári starostlivo venujú veľa detailných záberov. Nie sú najšťastnejšie.

Kvalita verzus úspech
O nič lepšie z toho nevychádza ani Lautner ako Jacob, ktorého tvár je akoby zo sadry, do ktorej tvorcovia otlačili trvanlivý a nepremenlivý nahnevaný výraz.  A Pattison ako Edward? Stačí si predstaviť plagát k filmu a v tejto polohe ho uvidíte počas dvoch hodín.

Faktom je, že napriek slabej úrovni tento príbeh v kinách funguje výborne. Prvé tri diely na Slovensku a v Česku videlo viac ako 900-tisíc divákov. Je samozrejmé, že ďalšie pokračovanie upírskej romance isto poteší nejdeného diváka. No tí, do ktorých sa tento „fenomén“ ešte nezahryzol a neinfikoval ich, by sa počas filmu najradšej upírovi ponúkli sami ako dobrovoľná obeť.

Hodnotenie HN: pol hviezdičky z 5
Réžia: Bill Condon
Krajina: USA
Hrajú: R. Pattison, K. Stewart, T. Lautner

01 - Modified: 2004-06-15 22:19:15 - Feat.: 0 - Title: Vysokoškolskí učitelia asi dostanú viac
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:45