StoryEditor

Na baňu klopajú. ...v Španej Doline

13.10.2006, 00:00

Osem kilometrov od Banskej Bystrice na pomedzí Nízkych Tatier a Veľkej Fatry leží malá, nie veľmi známa banícka osada Špania Dolina. Nebolo to však vždy. V stredoveku bola preslávená ťažbou medi v celej Európe i zámorí. Dokonca sa dostala až k slávnemu Krištofovi Kolumbovi na výstavbu lodí.
Spolu s obcami Vlkolínec, Čičmany alebo Brhlovce patrí k unikátnym rezerváciám, kde sa dodnes zachovalo ľudové staviteľstvo. Návštevníci sa tu môžu ubytovať v 500 až 600 rokov starých domov, útulne zrekonštruovaných, ktoré kedysi slúžili ako banícke domčeky.
Dominantou Španej Doliny je prekrásna príroda s množstvom prístupných turistických a cyklistických trás spájajúcich dolinu s neďalekými Šachtičkami a Donovalmi. Špania Dolina je známa celoročnými aktivitami, či už ide o letný kurz paličkovej čipky (osada je známa dlhoročnou čipkárskou tradíciou), cestou tajomným lesom na MDD, tekvicovou zábavou spojenou so sviatočnou baníckou omšou na sviatok sv. Krištofa, patróna baníkov (25. júla) alebo zimnými hudobnými večerami v miestnej banskej krčme či sánkarskými pretekmi. Okrem toho sa dajú využiť aj možnosti paraglidingu na Donovaloch, skalolezectva na Majerovej skale či jazdectva v stredisku Šachtička.

Tipy na ubytovanie: Penzión Chalupa (www.andyluco.sk), Penzión Daubner, Chalupa Grant (www.chalupagrant)... Penzión Klopačka (www.klopacka.sk) je umiestnený v 600-ročnej budove, ktorá pôvodne slúžila ako sídlo banskej správy. V jeho drevenej veži bolo umiestnené zvukové signalizačné zariadenie tzv. klopadlo, ktoré slúžilo na zvolávanie baníkov do práce. Objekt má na fasáde renesančnú rytú maľovanú výzdobu.

Viac na www.spaniadolina.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 05:40