StoryEditor

"Naš prijatel" Vladimír Fruni

08.06.2007, 00:00
Reportér HN v Chorvátsku zisťoval, aký majetok po odsúdenom nebankárovi vôbec zostal. Bývalý šéf nebankového impéria Horizont a krstný otec jedného z najväčších podvodov v novodobých dejinách Slovenska Vladimír Fruni si za peniaze svojich klientov užíval život plným priehrštím.

Mladé ženy, alkohol, miliónové limuzíny, jachty, vilu na pobreží Jadranského mora... Všetok majetok právoplatne odsúdeného podvodníka podľa rozsudku Špeciálneho súdu by mal byť skonfiškovaný v prospech štátu. Mal by byť...

EXKLUZÍVNA REPORTÁŽ CHORVÁTSKA
Niekoľkomiliónový majetok Vladimíra Fruniho v zahraničí nemá Slovensko stále pod palcom. Naši úradníci dokonca ani nevedia, kde sa nachádza a či patrí skutočne Frunimu - ten ho pritom výlučne využíval. V rovine neoficiálnych dohadov ide o vilu na pobreží Jadranu, dve luxusné jachty, niekoľko motorových člnov a vodné skútre. O tých zase údajne nič nevedia chorvátske úrady. Dve luxusné vozidlá, ktoré používal tiež Fruni, stoja síce už vyše tri roky na policajnom parkovisku a zopár cestných motoriek v policajných garážach. Úrady a políciu v Splite a Makarsku, kde sa Fruni pred svojím zatknutím zdržiaval, doteraz nikto zo Slovenska nekontaktoval. Skonči sa teda pokus o skonfiškovanie hnuteľného a nehnuteľného majetku po právoplatne odsúdenom boháčovi fiaskom?

Vila v skalnom útese
Ulička Puntin v chorvátskej dedinke Drvenik, vzdialenej asi 25 kilometrov od Makarskej riviéry, je dostatočne vzdialená od turistického ruchu, aby bola zaujímavá pre človeka na úteku, ktorý si však nechce odpustiť luxus. Uličku lemujú honosné vilky postavené v strmom skalnom útese, ktoré od azúrového mora delí len nízky betónový múrik a úzky chodník. Majiteľom víl stačí zísť po schodíkoch z letnej terasy a ocitnú sa priamo pri mori. V jednej z týchto honosných víl si užíval aj Vladimír Fruni.
Zoran Darič, miestny rybár na dôchodku, si veľavýznamne skrížil ruky v zápästí, keď som sa spýtal na tohto chlapíka z Košíc.
"Už ho konečne odsúdili?" pýta sa. Prikyvujem. Spoločne so Zoranom ideme na Ulicu Puntin. Zoran je jeden z mála domorodcov, ktorý vie presne, kde stojí Fruniho vila a bezpečne ma k nej vedie. Je bez popisného čísla a jediná na pobreží, ktorá má na dverách a oknách namiesto dreveníc železné mreže. Ešte donedávna okolie vily pozorne sledovali priemyselné kamery a hlavný vchod do bielej pevnôstky na brehu mora strážil elektronický vrátnik.
Fruni sa sem presťahoval po dobre mienenej rade svojho podnikateľského súpútnika Jozefa Majského. Ten radil Frunimu, aby pred spravodlivosťou unikol do krajiny, ktorá s Interpolom nespolupracuje.

Tajomná pani Zuzana
Z terasy oproti stojacej vily nás sleduje Ana Gabrič. Táto žena viedla Frunimu domácnosť, prala bielizeň a nakupovala. Točitými schodíkmi schádzame k domu pri mori. Podľa všetkého tu už dlho nebola ani noha. Terasy sú neupratané, na kozube pavučiny pravdepodobne ešte z minulého leta, všetky vchody bezpečne zamknuté... Po pečiatkach, akými sa zabezpečuje skonfiškovaný majetok, nikde ani stopy.
Aj táto vila v hodnote niekoľkých miliónov mala podľa súdneho verdiktu prepadnúť minulý týždeň v prospech štátu. Neprepadla, podľa výpisu z listu vlastníctva papierovo totiž nepatrí Frunimu, ale istej mladej dáme zo Slovenska.
"Fruni nebol blázon, vilu prepísal na svoju milenku," logicky sa domnieva Zoran Darič. Niektorí domorodci si síce dodnes myslia, že vilu vlastní makarská firma, malé Fruniho impérium na Makarskej riviére. Firmu na výrobu nealkoholických nápojov získal Horizont Slovakia v čase svojej slávy. Kúpil ju prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Redina na verejnej dražbe v Splite.
Ana Gabrič nás už čakala na letnej terase svojho domu.
"Vila patrí pani Zuzane z Bratislavy," tvrdí isto a tvári sa tajnostkársky. "Tá žena nie je jeho manželka, možno ani dcéra, skôr milenka," háda Ana.
Tajomná Zuzana z Bratislavy občas zavíta do vily aj po tom, čo sa jej dobrodinec ocitol vo väzení v Splite, a potom na Slovensku. "Táto dáma má kľúče, teda patrí jej," je skalopevne presvedčená Ana.

VILA, AUTÁ A LODE – len malá časť majetku Vladimíra Fruniho v Chorvátsku. Snímka Jožo T. Schön

Nebankové "žúrky"
Vladimír Fruni prebudoval vilu na svoj obraz pred niekoľkými rokmi. Niektoré priečky v dome zrušil a zakúpil nové bytové zariadenie. Podľa Any bolo vo vile mnohokrát veselo, prichádzali sem na žúrky mladé ženy z okolia, šampanské tieklo prúdom, tancovalo sa a pilo dlho do rána aj mimo sezóny. Fruni sa tu cítil bezpečne, navyše nebol skúpy a peniaze, ktoré získal od ľahkoverných Slovákov, míňal vo veľkom štýle. "Vo vile však niekedy aj úradoval, na stole mal vraj niekoľko mobilných telefónov, volal svojim známych a vravel, že jeho budúcnosť závisí od nových volieb v krajine," dodáva naša spoločníčka.
Podvečer prišiel na kus reči a dobré Anine "crne" víno aj Lukan Tunovič, radorečný dôchodca z vedľajšej vilky, bývalý šéf cestovnej kancelárie Dalmácia.
"Bol to dobrý pán," hovorí Lukan. Keď pred tromi rokmi vtrhla do Fruniho vily makarská polícia s medzinárodným zatykačom, bol to vraj pre neho poriadny šok. Ulicu Puntin skoro ráno v nedeľu, medzi šiestou a siedmou hodinou, obsadili policajti, ktorí prišli asi na desiatich autách a po chvíľke vyviedli z vily s putami na rukách Fruniho a jeho kolegu Mariána Šebeščáka.

Sladký život za mrežami
Lukan Tunovič hovorí, že ešte niekoľko dní pred policajnou akciou chodili do Fruniho vily pekné dievčatá. O niekoľko dní neskoršie práve tieto dievčatá Fruniho zatkli. Boli to volavky, zisťovali čo a ako - pripravovali policajnú akciu. Pri nej polícia údajne zaistila aj milión dolárov. Fruni ich mal mať uložené v domácom trezore.
Fruni aj Šebeščák si údajne užívali aj vo väzbe v Splite. Vyberaná jedlá a alkohol, dámske návštevy. Lukan to čítal v miestnej tlači.
O slovenskom boháčovi potom v Drveníku začali kolovať správy, že mu patrilo na kilometrovom pobreží niekoľko reštaurácií. Lukan toto tvrdenie rázne odmieta.
"Donedávna som pracoval v cestovnom ruchu, niečo by som o tom musel vedieť. Nevlastnil žiadne reštaurácie, iba sa tak správal. V každej putike na pobreží patril medzi V. I. P. zákazníkov, pretože bol nesmierne štedrý k personálu."

Luxus na parkovisku
Strieborné Volvo a rovnakej farby Toyota Land Qruiser stoja na policajnom parkovisku v centre Makarskej už niekoľko rokov. Presnejšie tri roky, presne odvtedy, ako zadržali Fruniho. V dokladoch sú zapísané na Vladimíra Fruniho. V podzemnej garáži sa nachádzajú tiež cestné motocykle, na ktorých sa prevážal po serpentínových cestách, vinúcich sa medzi skalami nad morom. A tiež niekoľko vodných skútrov.
O niekoľko dní by tieto luxusné dopravné prostriedky kontroverzného podnikateľa malo vlastniť Slovensko.
Volvo má, pravdepodobne od dlhého státia, poloprázdne pneumatiky, tereniak je ako z obchodu. Obe autá majú plné výbavu a cez okná možno vidieť výbavu: kožené kreslá a Fruniho osobné predmety. Akoby si majiteľ iba odskočil k moru. Kľúče od spínacích skriniek však ležia stále v trezore miestnej polície.

Rada kapitána Mukoviča
Nasleduje niekoľko záberov. Z policajnej budovy vzápätí vybehol policajt a zadržal ma aj s fotoaparátom v ruke. "Budeš mat problema," sľubuje mi a odušu kdesi telefonuje. Neskôr sa dozvedám, že mám do činenia s policajným kapitánom Žarkom Mukovičom.
Potí sa, ale pozorne študuje moje dokumenty. Medzitým sa mu snažím vysvetliť kto som a prečo som fotografoval zaistené vozidlá slovenského podnikateľa. Pomaly sa mu tvár vyjasnieva. "Slušaj, znaš, kde jeho kuča? pýta sa ma už z úsmevom.
Tento muž chorvátskeho zákona bol osobne na zákroku, pri ktorom zatkli Fruniho a Šebečšáka. Podľa kapitána autá stoja na policajnom parkovisku už vyše tri roky a nič sa nekoná. Makarska polícia zatiaľ nedostala príkaz o konfiškáte áut na parkovisku ani a motorkách v garáži.
Vracia mi doklady. "Fotografuj a píš," hovorí na rozlúčku.

Nezvestná flotila
Popri hýrivom spôsobe života obľuboval milionár Fruni aj plavbu na svojich dvoch jachtách po otvorenom mori a rybolov. Vraj dokázal celé hodiny sedieť na palube jachty s rybárskym prútom v ruke. Kde sa podeli jeho dve luxusné jachty značky Bailainer, tri motorové člny a vodné skútre, o tom pravdepodobne vedia len niektorí zasvätení v Chorvátsku. V prístave v Brele, kde lode kotvili v minulosti, a odkiaľ sa moreplavec a rybár vyberal na more, ich totiž už niekoľko rokov nikto nevidel. "Pokiaľ boli v našom prístave, tak sa o ne staral hotelový personál," prezradil zamestnanec hotela v prístave.
Raz za čas každú loď vytiahli z mora na súš, čo-to poopravovali a znova vrátili na more. Jedného dňa, z večera na ráno, sa lode prepadli pod zem. Krátko predtým sa však Fruniho lode a člny stali stredobodom pozornosti turistov, najmä tých zo Slovenska, ktorí do Chorvátska prišli spojiť príjemné s užitočným. Lode kotviace v malom prístave sa údajne stali ľahkou korisťou Fruniho veriteľov.
Z jácht sa postupne stratilo navigačné zariadenie, televízory a rôzne iné zariadenia. Podvedení Slováci si na prepychové lode chodili vyberať svoje peniaze v naturáliách. Polícia v Splite informácie nepotvrdila, ani nevyvrátila. Podľa znalca miestnych pomerov a známeho podnikateľa Fedora Flašíka nepredstavovali Fruniho lode v jadranských vodách žiadny prepych - stáli "bagateľ", približne 80-tisíc eur (aj s výbavou), čo mohlo byť pri vtedajšom kurze eura oproti korune vyše troch miliónov.
Niektorí slovenskí jachtári sú presvedčení, že Fruniho "flotila" sa nachádza vo vojenských dokoch v Splite. Tie sú tajné a nikto do nich nemôže.

LUXUSNÚ VILU, ktorá sa týči tesne nad malou plážou, Vladimír Fruni prezieravo prepísal na istú Zuzanu z Bratislavy. Snímka Jožo T. Schön

Oholený Fruni
Bývalý prvý muž nebankového impéria je síce už niekoľko rokov za mrežami, ale otázniky nad skutočným rozsahom jeho majetku stále zostávajú. Jasné je iba toľko, že podľa verdiktu Špeciálneho súdu prepadol v prospech štátu. Slovenská polícia totiž zostáva zdržanlivá, podľa hovorcu Martina Korcha sa pre nich prípad skončil vznesením obvinenia - všetko ostatné je v rukách súdov a štátnej správy. Akou-takou orientáciou tak zostávajú informácie od správcu konkurznej podstaty Horizontu Vladimíra Bajtoša: nepriamo nám potvrdil, že vlastníkom jácht, motocyklov a áut je Fruni. Vila, ktorú si užíval, mu však nepatrí.
Ako nám oznámila hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjaková, súd už vydal pre slovenskú pobočku Interpolu zoznam hnuteľného a nehnuteľného majetku. Ide o spomínané jachty, tri motorové člny, dve osobné autá, počítače a niekoľkomiliónovú hotovosť v rôznej mene. "Ide o milióny!" nedokázala hovorkyňa uviesť presnú sumu. Slovenská pobočka Interpolu sa odmieta k prípadu vyjadrovať, údajne sa však už veľmi intenzívne pracuje na prevoze štátneho majetku z Chorvátska na Slovensko...

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:35