StoryEditor

Víly nelietajú v oblakoch

08.03.2007, 23:00

Daždivé sobotné ráno... Telá sa hýbu mestom v rytme "nevyleziem, kým nemusím". Za dvere ateliéru v bratislavskej Dúbravke však počasie nepreniklo. V jase a bezoblačne sa vznáša dvanásť dievčenských postáv. Meteosenzitívnosť si nemôžu dovoliť. Sú finalistkami súťaže krásy a nakrúcajú televíznu upútavku...

Dokonalosť na dotyk
Človek s nadpriemerne vyvinutým citom pre symboly by číslo dvanásť nemohol prehliadnuť. V biblickej symbolike znamená úplnosť či dokonalosť. Kus krásy (krásny kus) v každom kúte. Dvanásťkrát -- dotyk nekonečna.
Dievčatá vychádzajú na scénu jednotlivo. Ich bezchybný vzhľad pred kamerou zabezpečuje kolektív autorov. Každú potenciálnu Miss na chvíľu oblieha maskérka s vizážistom a so štylistkou. Pokyny z réžie prichádzajú v pravidelných intervaloch: vlasy odhrnúť, prihladiť, učesať, plece vyššie, nižšie, úsmev!, nie taký široký...

Bez zmeny
Tie, ktoré nie sú na rade, posedávajú či postávajú bokom. Oddychujú, mlčia, jedia (celkom obyčajnú stravu, nie prevarenú vodu) alebo živo komunikujú v hlúčikoch. Hneď vedľa sedí v kresle... "...číslo dva," predstavuje sa plavovláska. "Jarmila Jurdáková," spresňuje. Do súťaže sa prihlásila sama a ak by zvíťazila, očakáva rok plný cestovania, zážitkov a nových ľudí. Fakt, že sa dostala do finálovej dvanástky, jej život vraj nijako výrazne neovplyvnil. "Ak odhliadnem od toho, že teraz z Nemšovej častejšie cestujem do Bratislavy, všetko je po starom."
Skupinka na sedačke práve "doráža" posledné kúsky pizze. Na hlavách natáčky a sponky, ale nohy cez nohy -- niekoľko konzultácií s odborníkmi na dámy už evidentne absolvovali. Chvíľu sa nevedia rozhodnúť, ktorá by mala hovoriť ako prvá, o pár sekúnd sa však prekrikujú.

Kamarátky
"Vychádzame spolu dobre, sme kamarátky, nikto nerobí nikomu nič zlé," ubezpečuje nás blondínka skraja, Zuzana Králiková, oficiálne finalistka s číslom jeden. Takmer všetky sa do súťaže prihlásili samy, pravý dôvod však samy nepoznajú. Exotická tvárička Jessica Šimonfyová tvrdí, že konala zo spontánneho popudu. "Vôbec som nečakala, že sa dostanem do finále, preto som bola veľmi milo prekvapená. Tie, ktoré už s modelingom majú skúsenosti, s tým možno počítali..." analyzuje. "Osobne som modelkou od pätnástich, a nenapadlo mi, že ma vyberú," zmierlivo oponuje Eva Blahovcová pokyvujúc onatáčkovanou hlavou.
Takto pokope pôsobia pokojne, až sa zdá, že ich účasť na súťaži nestojí takmer žiadnu námahu. Výstupu na mólo však predchádza dlhodobá príprava.

Na život, nie na smrť
Dlhovlasá brunetka Kristína Valušková potvrdzuje, že ju cesta za korunkou stojí mnoho odopierania. "Cvičím, dietujem, snažím sa obmedzovať sladké a kalorické jedlá," vymenúva. "Najväčším prekvapením je, ak vám niekto stále pripomína, že máte schudnúť a nejesť," vysvetľuje Zuzana Králiková, ktorá predtým nič podobné nezažila. Eva si myslí, že organizátori naschvál merali dievčatá spoločne, aby každá sama pochopila, kde má rezervy. Pre Jessicu je zasa absolútnou novinkou mejkap. "Nikdy som sa nemaľovala, tak teraz s prekvapením pozerám na vlastnú tvár, že môže vyzerať aj takto." Čo sa týka postavy, pre lásku k dokonalým mieram nemieni skoncovať so životom. "Robím všetko, čo je v mojich silách, ale nebude mi ľúto, ak nedosiahnem miery, ktoré majú iné."

Najprv škola, potom móla
Dlhodobý pobyt v spoločnosti krásnych žien by dokázal úspešne naštrbiť slabšie sebavedomie. Dievčatá z dvanástky sa majú neustále na očiach, navzájom sa pozorujú. Všetky sa však zhodujú, že sa neoplatí pripúšťať si "obyčajnú súťaž" príliš k srdcu.
"To, ako zvládate konkurenciu, závisí od sily vašej osobnosti," mudruje Jessica. "Niežeby mi bol výsledok ľahostajný, ale nie je pre mňa životne dôležitý," dopĺňa ju kučeravá Karin Šťastná. Prvoradé sú pre nich údajne ich školy a koníčky.
Niektoré finalistky majú tajný tip na víťazku, nechcú ho však prezradiť. Iné svoj tip niekoľkokrát zmenili. "Ťažko sa hodnotí krása, keď dievčatá poznám osobne," hovorí Eva. "Niekoho vidíte prvý raz a zdá sa vám, že je to jasná víťazka, neskôr však zistíte, že iné sú po nalíčení výraznejšie," dodáva Zuzana.

Z duše
Práve preto, že krása človeka je -- na veľké potešenie všetkých menej obdarených -- neuchopiteľná, dievčatá ľutujú, že ich porota či obecenstvo spozná len prostredníctvom niekoľkých fotografií, prechádzok po móle a skreslených záberov z televíznej obrazovky. Svoju prácu si zodpovedne odvedie aj bulvár. Karin pokrčí plecami: "Neberiem klebety vážne." Podstatné je, aby najbližšie okolie vedelo, čo je pravda. Ak je teda niekto presvedčený napríklad o tom, že krása a inteligencia sa navzájom vylučujú, dvanásťčlenný hlasový orchester ho srdečne pozdravuje.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 04:49