StoryEditor

Yamato prináša tlkot sŕdc

01.02.2007, 23:00
Unikátnu šou japonských bubeníkov si môžu pozrieť aj Slováci.

Jeden úder, jeden zvuk, jedna skladba, jedna hra a jedna šanca v našich životoch. Tak znie heslo mladých japonských bubeníkov, ktorí si hovoria Yamato - The Drummers of Japan a už vyše desať rokov predvádzajú po celom svete tradičné japonské bubenícke umenie, okorenené veľkolepou šou, trochou hereckého umenia aj modernými prvkami, ktoré tak prepájajú minulosť s prítomnosťou. Slovenské publikum si tento závan Japonska môže vychutnať dnes a zajtra v bratislavskej NTC Sibamac Arény - následne 22. februára v košickej Steel Aréne: koncerty sa začínajú vždy o 20.00 hod.
Dokonalý súlad
Skupina Yamato vznikla v roku 1993 v Nare, ktorá je považovaná za kolísku japonskej kultúry. Nápad sa zrodil v hlave Masa Ogawu, ktorý je v súbore dodnes. A spolu s ním ďalších vyše desať mladých ľudí (priemerný vek je 25 rokov), z ktorých každý musel prejsť dlhým a náročným tréningom. Hoci by sa zdalo, že fyzicky veľmi náročné bubnovanie budú zvládať len muži, v súbore je aj niekoľko žien. Šou vďaka tomu dokáže pracovať aj s napätím medzi mužským a ženským princípom.
Bubnov používajú Yamato, samozrejme, niekoľko - a každý z nich má svoje vlastné meno a svoju minulosť. Navzájom sa nelíšia len spôsobom výroby, vzhľadom a veľkosťou, ale vyžadujú aj osobitý štýl hrania. Výsledkom sú potom zvuky rozličných farieb a výšok. Všetko však smeruje vždy k dokonalému súladu.

Energia pre zajtrajšok
Bubnovanie je pre členov skupiny naozaj ich "životom", ich poslaním, formou komunikácie nielen s ľuďmi, publikom, ale aj dialógom so svetom, s prírodou, tradíciou, so sebou samým. Ich aktuálna šou, s ktorou sa predvedú aj u nás, má názov Shin-On, čo znamená po japonsky "tlkot srdca".
"Naším bubnovaním chceme sprostredkovať tlkot srdca - zvučnú podstatu všetkého živého. V priebehu nášho vystúpenia cítime silu a vášeň tohto rytmu, ktorý sa nachádza v každom kúte sveta, dávajúci silu a odvahu prijať život taký, aký je. Tieto pocity sa snažíme "zdieľať" s publikom. Naše intenzívne cvičenia nám umožňujú šíriť tento pulz po celom svete, neraz s jemnou prenikavosťou, inokedy s nezmerateľnou silou a vášňou. V okamihu, keď naše bubnovanie splynie s tlkotom sŕdc prítomných divákov, vytvorí vlnu energie, ktorá nám dáva moc a silu bubnovať ďalej," vyznávajú sa členovia Yamoto. Jedným dychom dodávajú - udierame s nádejou, že tlkot srdca, ktorý tvoríme, sa stane energiou pre zajtrajšok.
Majú dokonca aj svojho strážneho boha - je ním obrovský bubon Taiko, ktorý býva umiestnený vzadu, kde na všetko "dohliada". V priemere meria neuveriteľných 170 centimetrov a váži vyše 500 kilogramov. Jeho v podstate magická funkcia je podčiarknutá aj tým, že je vyrobený z dreva 400-ročného stromu.

Japonský príbeh
Ich šou nikdy nie je len "obyčajným koncertom". Je to aj jedinečné vizuálne divadlo, ktoré hýri emóciami, veľkými gestami, a spája v sebe hudbu so silným príbehom. Šou je už tradične rozdelená do niekoľkých častí - kapitol, z ktorých každá zosobňuje istý japonský príbeh, národnú tradíciou. Inak to nebude ani teraz. Diváka čaká osem skladieb, z ktorých bude dýchať sila prírody, jemný humor, vzťah muža a ženy, ale predovšetkým spomínaný tlkot srdca.
Prvou skladbou bude Yakara, čo v preklade znamená "mladík plný vitality". Je teda jasné, že bubeníci sa pousilujú vyjadriť nespútanú energiu mladých ľudí, ktorí bojujú proti nevedomosti a citovej prázdnote sveta. Hayate, alebo "vietor, ktorý rýchlo vanie", sa pokúsi rozčeriť koruny stromov a hladiny riek. Muž a žena sa budú navzájom predbiehať v udieraní na taiko v skladbe s názvom Rekka (Zúrivý oheň). Štvrtá skladba Kizashi (Znamenie) pochádza už z roku 1995 a je zameraná na rýchlosť a synchrónnosť bubenícky paličiek. Typický japonský bubenícky štýl, tzv. kumi-taiko, predvedú umelci v skladbe Raion, čo v japončine znamená "hrom".

Vyvrcholenie
Tento druh hrania sa vyvinul po vojne a stal sa najpopulárnejším štýlom. Jedným z najdôležitejších diel je pre Yamoto skladba Rakuda, čo v čínskom preklade znamená "udierať", ale aj "veselo"; po japonsky to zas znamená "ťava". Skladba bude komicky spájať všetky tieto významy. Tak trochu v humornom duchu sa bude pokračovať aj pri siedmom čísle s názvom Garakuta, ktoré bude založené na tzv. lietaní zvukových gulí. Vyvrcholením bude skladba, ktorá dala názov aj celej šou - Shin-On (Tlkot srdca). Vtedy sa "strážny boh", bubon Taiko, prenesie dopredu, aby sa jeho údermi zosynchronizovali srdcia hráčov aj divákov. Aspoň také je želanie všetkých členov Yamoto.

Pulz života
Yamoto už precestovali skutočne takmer celý svet - koncertovali v mnohých štátoch Európy, majú za sebou turné po Južnej Amerike, navštívili aj Izrael, Indiu, Srí Lanku či Bangladéš. Na všetky miesta sa usilujú doniesť kúsok japonskej kultúry, no podať ju spôsobom, ktorý je atraktívny aj pre mladých ľudí a zrozumiteľný všetkým kultúram. "Bubny existujú odpradávna a ich zvuk vždy spájal ľudí napriek rôznemu veku, náboženstvu alebo pôvodu, pretože dokázal človeku učarovať. Vždy, keď my - Taiko bubeníci z YAMATO - hráme na naše bubny, dávame do toho srdce i dušu v snahe vytvoriť zvuk, v ktorom sa odráža samotný pulz života."

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 21:06