StoryEditor

Komfort v rozprávkovej krajine

21.12.2006, 23:00

Kto lyžoval v Rakúsku, nechce sa mu už lyžovať na Slovensku. Napriek istému zlepšeniu toto pravidlo stále platí. Prečo? Väčšie a lepšie vybavené strediská a kvalitnejšie služby. To sú najčastejšie odpovede na otázku, v čom sa odlišujú slovenské centrá od alpských.
Peter Veselovský sa chodieva lyžovať do Rakúska pravidelne. "Spoločným menovateľom medzi Alpami a napríklad Tatrami sú krásne hory. To ostatné na Slovensku chýba." V čom je rozdiel? Ubytovanie s dobrými službami, pekné a čisté dedinky, respektíve mestečká. Doprava priamo z hotela na svahy. Zadarmo. Desaťkilometrové súvislé zjazdovky rôznej obťažnosti. Desiatky vlekov s nulovými radmi. Štýlové občerstvenie priamo na svahoch... to všetko nájdete v Alpách.
"Je to jednoducho dovolenka upravených ciest, bez zapáchajúcich pisoárov, zbytočných nervov okolo parkovania alebo státia medzi drzými poľskými turistami. Stačí len, aby ste sa obuli a obliekli a skibusom ste za niekoľko minút priamo pred lanovkou na svahu," nešetrí komplimentmi Veselovský.

Žiadny stereotyp
Ivan Hitka z cestovnej kancelárie Hitka Tour, ktorá sa špecializuje na lyžiarske zájazdy do Francúzska, potvrdzuje aj tohtoročný záujem o lyžovanie v Alpách. Medzi slovenskými lyžiarmi sú podľa jeho skúseností najobľúbenejšie strediská Les Menuires, Val Thorens, Risoul, Tignes či Les 2 Alpes.
Aj on vyzdvihuje najmä veľkosť a vybavenosť stredísk. "Napríklad lokalita Les 3 Vallés celkovo disponuje až 600 kilometrami prepojených a upravených zjazdoviek. To znamená, že lyžiar v podstate nemusí ísť počas svojej týždennej dovolenky stále dokola či dvakrát po tej istej trati." Ďalšou typickou vlastnosťou francúzskych stredísk je podľa neho neustále zlepšovanie služieb. "V poslednom čase pribúdajú najmä žiadané aquaparky a športové centrá ako napríklad v strediskách Les Menuires, Tignes, nové rezidencie s bazénmi či iné atrakcie. O premyslenom stavaní nových ubytovacích kapacít, ktoré berú ohľad na prírodu, nehovoriac."

Vzdialenosť a cena
Pre Slovákov sú -- aspoň pri cestovaní -- najvýhodnejšie strediská v Rakúsku a Taliansku. Ich vzdialenosť sa pohybuje okolo 500 km, vzdialenosť francúzskych Álp až okolo 1 600 km od Bratislavy. Aj preto sa do Francúzska oplatí chodiť na dlhšie pobyty cez cestovné kancelárie, kým v prípade rakúskych Álp uprednostňuje väčšina slovenských turistov individuálnu dovolenku.
Mnoho Slovákov môže ešte aj dnes odrádzať vysoká cena. Aj tá je však dosť relatívna. "Vlani ma vyšla štvordňová lyžovačka okolo 9-tisíc korún vrátane skipasu (35 eur na deň) a ubytovania (15 eur na osobu bez stravy). Nehovorím, že je to málo, ale pri takom komforte sa to stále oplatí," hovorí vášnivý lyžiar Martin Lukeš.
Podľa Michala Bučka, riaditeľa CKM 2000 Travel, sú ceny za ubytovanie v niektorých obdobiach v Rakúsku dokonca nižšie než u nás, čo pravdepodobne súvisí aj s väčšou flexibilitou pri pohybe cien v hlavnej sezóne a mimo nej. "Neplatí to však o strave a nápojoch."

Dokonalí?
Obraz absolútne dokonalej dovolenky vo všetkých alpských lyžiarskych strediskách by však bol trochu scestný. Ako jeden z mála nedostatkov nielen slovenských, ale aj niektorých alpských stredísk, vidí Magdaléna Zábrodská z Firo Tour v možnostiach aktívneho odpočinku. "Aj v Alpách to závisí od jednotlivého strediska. Niektoré disponujú širokým výberom oddychových aktivít od diskoték po nočné lyžovanie, ale bola som aj v stredisku, kde dolyžujete, idete si zaplávať, a tým sa to skončilo," hovorí. Vo všeobecnosti však zastáva názor, že aj služby na Slovensku sa z roka na rok zlepšujú a v niektorých našich najväčších strediskách ako Jasná alebo Rača-Oščadnica sú už dokonca porovnateľné so zahraničnými.
"Ja to vidím takto. Na Slovensku by sme sa mali chodiť na svahy na týždeň vyblázniť, ale do Álp aspoň na niekoľko dní lyžiarsky vykochať. Je to jednoducho komfortné lyžovanie v rozprávkovej krajinke," uzatvára Lukeš.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:14